Broome – Smultronställen för den som söker lugnet

Therese besökte staden Broome på Australiens västkust, en liten stad, men ett populärt resmål för den som vill komma ifrån det hektiska storstadslivet i t.ex. Darwin. I artikeln får vi läsa tips om den lilla staden, och inspiration för den som planerar en resa åt det hållet.

För många som reser längs med Australiens västkust från söder till norr, blir Broome porten till området som kallas “The Kimberleys”. Staden var från början en produkt av den pärlodling som startades här under sent 1800-tal. Industrin har med nöd och näppe klarat sig igenom två världskrig och pärlorna härifrån är nu kända som några av världens bästa. Invånarantalet börjar närma sig 20 000 personer, vilket i Australien räknas som relativt stort, men Broome är fortfarande ett litet ställe.

Den som söker nattliv ska hellre söka sig till Darwin. I Broome finns istället annat att göra; bra fiske, kamelridning, en krokodilfarm och möjlighet till de flesta utomhussporter. Men här finns framför allt många ställen att bara andas ut på, ensam eller med någon speciell. Platser där man kan luta sig tillbaka och fundera över om det är smart att i vanliga fall stressa runt som om det alltid var dagen innan julafton.

Utomhusbiografen Sun Pictures är en av dessa platser. Med sina 100 år på nacken är den enligt Guinness rekordbok 2004 världens äldsta. Lamporna på utsidan lyser varmt välkomnande, gruppen av väntande ökar fort. Gamla filmer blandas med nya, lokalbor med turister. Priset är i dagsläget 14,5 australiensiska dollar för vuxna och nio för barn. Mat finns att köpa, själv faller jag för den frestande popcorndoften och väljer en plats i den bakre halvan av stolsraderna, den som har tak.

Filmen börjar rulla och det lätta regnet utgör en knappt synbar dimrida mellan mig och filmduken. Jag har tillbringat många kvällar här, vissa bakom regnridån, andra under stjärnklar himmel. Alltid med de inkommande flygplanen susande precis ovanför våra huvuden. För den som finner sig själv mer intresserad av flygplanen än av filmen kan de betraktas från till exempel Dome café på huvudgatan, som vackrast vid solnedgången och det hela avnjuts som bäst med en stor chokladmilkshake.
 
Cable Beach utanför Broome är för många anledning nog att komma hit. Stranden är både djup och lång, vattnet varmt och sanden vit som snö. Solen går ned mitt i havet och dessa solnedgångar är kända för sin spektakulära variation. Busslaster samlas på strandpromenaden, kamerorna klickar hysteriskt. Varje sekund ändras skådespelet framför mina ögon, men jag lämnar kameran hemma numera, att bo länge på en plats är att slippa försöka minnas redan på plats.

Alla njuter på sitt eget sätt av den 22 kilometer långa vita sandstranden. Här ar havet en livsstil. En ung tjej övar Poi med eld, en äldre man joggar sakta förbi henne. En familj passerar med sin hund, ett nyförälskat par delar på en flaska vin. Ett tiotal kameler spatserar förbi med turister på ryggen och utgör mot solnedgången den perfekta siluett som blivit Broomes bildsignatur. När solen väl gått ner tar det inte många minuter innan både ljuset och värmen försvinner, alla börjar maka sig uppåt strandpromenaden för att hinna med den sista bussen tillbaka in till centrum. Alla utom paret.
 

Stadens andra strand kallas Town beach och tidiga morgnar kan du här, med en långgrund strand och mangroveträd bakom ryggen, se solen stiga rakt upp ur havet. Stranden fungerar även som samlingsplats för att beundra “Staircase to the moon”, fenomonet där tidvattnet skapar en illusion av en trappa till månen. Dessa dagar har förvandlats till en mindre folkfest, med picknickkorgar, marknad och eldshower. Fråga på turistinformationen för aktuella datum.
 
För den med stor resbudget finns flera mysiga hotell. För de som reser utan barn och är ute efter mer privat lyx än jattekomplexet Cable Beach club, finns exempelvus boutiquehotellet Mc Alpine house. Undangömt av stora palmer är det svårt att ana från utsidan vilket skapar en ovanlig känsla av ostördhet. Poolen är belägen i mitten och omringad av sex rum. Ett av dessa är en svit och en är belägen uppe i ett av träden. Här kan man dricka fina viner under det stora mangoträdet eller lata sig vid poolen. Restaurang finns inte men mat kan beställas dit och ätas i lyxromantisk stil vid poolkanten.
 

För de med mindre budget rekommenderar jag hostelet Kimberly Klub, de skryter med att vara det mest prisbelönta hostelet i hela västra Australien och helt förvånande är det inte. Personalen är supertrevlig, baren ligger precis bredvid poolen och det finns grillar där gästerna kan laga sin egen australiensiska bbq. Boka i förväg under högsäsong och fråga i informationen om möjligheter att jobba i utbyte mot boende om reskassan borjat tryta. Tillfälliga jobb utlyses även på den stora anslagstavan vid entren. Om Kimberley Klub hör till kategorin lugna smultronställen kan diskuteras, därmed inte sagt att det skulle vara något negativt!

2 kommentarer på Broome – Smultronställen för den som söker lugnet

Svara till