Enastående grottdykning

Halvvägs mellan Sydney och Brisbane hittar ni den idylliska lilla byn South West Rocks. Den här lilla byn utan vandrarhem har inte så mycket att erbjuda de flesta, såvida du inte är en dykare. South West Rocks är var du hittar dykplatsen som går under namnet Fish Rock Caves, ett av de bästa grottdyken längs Australiens östkust.

Att ta sig hit är inte det enklaste och har du inte egen transport så är dina möjligheter begränsade. Som tur är så finns alternativet att ta lokaltransport till Kempsey och här kan dykshoppen hämta upp dig.

South West Rocks Dive Centre är dykshoppen som gäller för detta dyk och de är helt suveräna. Om du bokar in ditt dyk med dem så erbjuds du även sovplats i deras sovsalar som enbart är för dykare. I detta ingår då även en enkel frukost på morgonen med bl.a. frukostflingor, Nescafés kaffe och rostat bröd.
 
Fish Rock Caves är förstås som namnet indikerar ett grottdyk och det som är unikt  för detta dyk är det faktum att grottan är 125 m lång och att man måste dyka ned till 24 meters djup för att hitta öppningen.
 
Då jag själv dök här var vädret inte det bästa, det var muligt med en del regn samt stora vågor. Visst, det är betydligt bättre när man väl kommer under vattnet men tyvärr så var synligheten inte heller den bästa. Men å andra sidan, när man simmar i en becksvart grotta så spelar synligheten egentligen inte så stor roll.
 

Dyket börjar med att man dyker ned till 24 m, tänder ficklampan och sedan simmar man en och en in i grottan. Ingången är ganska trång i början och man måste vara försiktig så att man inte slår i väggarna eller fastnar med sin utrustning när man tar sig igenom de första metrarna.
 
Väl inne så börjar vi simma mot ett litet ljus i slutet av tunneln. Längs vägen ser vi mängder av olika fiskar samt ett par Wobbegongartade hajar som ligger på botten. Inne i grottan så finner vi även ett par lufthål där man kan uppstiga ur vattnet, ta ut regulatorn ur munnen och samtala med varandra, allt detta på ca 17-20 meters djup. Lite skrämmande är det dock och eftersom man inte vet hur bra syretillgången är där så vill man inte andas in allt för mycket av luften. Efter ett par sekunder nedstiger vi igen och fortsätter att ta oss fram längs med grottan.
 
Ju mer vi simmar desto närmare kommer vi ljuset i slutet av tunneln och till sist är vi framme. Vid den här änden av grottan så befinner vi oss på ca 15 meters djup och är helt omringade av mängder och mängder av olika slags fiskar….samt en och annan haj.
 
Det är en stor bonus, vi har suverän dykning inne i grottan och när vi anländer i slutet av den så har vi ett gäng Sandtigerhajar (Grey Nurse Sharks) som simmar runt oss. Den första känslan är lite skrämmande men snart så inser man hur suveränt detta dyk verkligen är!

Jag gjorde den här dykningen två gånger under samma förmiddag, men hade jag stannat i South West Rocks en extra dag eller två så skulle jag ha inkluderat ett par dyk till här, så mäktig är denna dykplats!

1 kommentar påEnastående grottdykning

  1. Dave

    Det där låter ju rätt så läskigt faktiskt. Jag skulle vara livrädd för att fastna nere i grottan och bli utan syre. 😉

Svara till