Surf’s up! En guide till nybörjarsurfing i Australien

Vägen till att bli en fullfjädrad surfare är ofta lång och tidskvrävande, men samtidigt har du hur kul som helst under tiden! Eleonor har gått på surfskola i Byron Bay, nybörjarsurfat i Sydney och i Surfer’s Paradise. Utöver Australien har hon även provat på surfing på Bali. Här ger hon dig några nybörjartips.

I Eleonors förra artikel tipsade den australiensiske surfaren Phil Dawson om de bästa stränderna i Sydney, och här ger han dig råd och information om surfskolor i Sydney och längst den australiensiska östkusten.

Byron Bay är ett bra ställe att försöka lära sig att surfa. Stränderna har stundtals relativt låga vågor, vilket gör att de blir enklare att hantera. Jag var där för 2 år sedan och då fanns det ett flertal surfskolor som erbjöd olika kurser. Surfing handlade till en början mycket om teknik och armmuskler, och det var inte alls så lätt som jag trott, utan krävde mycket träning.

Din jakt på att bli en fullfjädrad surfare startar på stranden. Du lär dig allt från hur du smidigt kan ställa dig upp på brädan, hur du lättast hittar balansen, till insikten om du är vänster- eller högerfotad. Allt detta förvandlas till ovärdelig information när det väl är dags att bemästra vågorna en första gång! 

När du lärt dig att stå upp på brädan och begett dig ut till havs, kan du dock inte vänta på att nästa våg ska komma och ta dig in till stranden! Det är just det som det först kommer att handla om: att ta dig in till stranden. När du lärt dig att paddla, vända och komma upp på brädan handlar det mest om att hitta balansen och glida med vågen till stranden.

De första viktiga stegen lär du dig redan första dagen. Du lär dig se vilka vågor som är bra, när du ska paddla, när det är dags att ställa dig upp etc. Det räcker med en dags instruktioner, och sedan kan du hyra dig en egen bräda och öva pa egen hand. När du lärt dig det grundläggande är det bara upp till dig. Försök att välja en surfskola/kurs som erbjuder mindre grupper. Du lär dig allra bäst genom indivuduella tips från surfinstruktören.

Phil påpekar vikten av kontinuelig träning. “To learn surfing you’ve really got to go every other day for a couple of months otherwise you dont really progress, best thing is move to the beach and practice everyday…if you can. Otherwise you can get the basics on a few surf camps and be able to stand up after maybe a week and anything more than that takes a lot of practice and face plants and mouth fulls of sand…”

I Sydney finns det ett flertal surfskolor kring Manly och Bondi, och dessa stränder är också de bästa nybörjarstranderna. Jag föredrar att surfa vid Manly, eftersom det är lite grundare vatten och vågorna ofta är mer kontinueliga. För att kunna surfa vid Bondi krävs det att du har mer kontroll över din bräda, eftersom vågorna tenderar att bli starka och höga.

I Manly rekommenerar Phil en surfskola, som var en av de första i landet och som har mycket bra instruktörer. “Best surfing school in Sydney is in Manly, They have the best experience. It’s one of the first in the country and 1/2 of them are ex competitors and really good teachers.”

Om du planerar en resa till Australien borde du absolut prova på surfing. Även om du inte hinner dedikera månader på att bli en fulländad surfare, är det absoult värt att prova på att ställa dig på en bräda!

3 kommentarer på Surf’s up! En guide till nybörjarsurfing i Australien

  1. kimpa

    Shit vilken inspirerande artikel:) Tack! För min del får det bli en kurs i Byron Bay

  2. Lava

    Jag har en dröm i livet. Det är att vågsurfa! Nästa sommar ska ja gå på en kurs i Varberg!:) Det käns som om mitt liv har en mening nu!! Jag är så tacksam och glad att denna sport finns även i sverige<3

Svara till