Sydney

Sydney är ett måste att besöka. En ren och trevlig stad med massor av kultur dels från gamla Australien och dels från övriga världen.

Bilden till höger är tagen i Botanical Garden med Sydney Tower i bakgrunden Två fina badstränder finns, Manley Beach och berömda Bondi Beach. Hit åker du lämpligast med båt ifrån operan. Strax intill operan ligger Circular Quay med sitt segelbåtsmuseum, en jagare från andra världskriget, tivoli och innecentrum. Här är perfekt att bara strosa runt. Härifrån går också många färjor till närbelägna delar av Sydney. För den som gillar nattklubbar (även med erotisk karaktär) skall ta sig till Kings cross. Detta är en lång gågata som förvandlas från små souvernir butiker till värsta ”partygatan” på kvällen.

Hard Rock café ligger på gångavstånd från Kings cross och serverar världens godaste hamburgertallrik. Prova den! Mer uteliv finns i ett område nere vid hamnen. Hoppa in i en taxi och åk dit framåt 8-9 på kvällen. Mycket trevlig gågata vid småbåtshamnen, kantade av små pubar och krogar. En öl kostar inte mer än fem A$ ute på krogarna.

Sydney är som sagt en ren och fin stad med massor av berömda platser och byggnader. Många av de riktigt gamla byggnaderna är gjorda av sandsten. Det som utmärker sig direkt när man anländer Sydney från sverige är stämningen på pubarna. Folk pratar med varandra och har roligt. Dessutom kostar det inte skjortan att köpa en öl. Överallt finns jättegoda matresturanger.

Beteckningen BYO betyder ”bring your own”, det vill säga ta med eget vin/öl till resturangen de kyler ned det när du anländer. Det kallar jag service. Kyparen tar en A$ för att korka upp din vinflaska. Alkohol är mycket billigare i så kallade ”bottleshops” än på resturanten. Det finns en jätte trevligt promenadstråk längs med vattnet hela vägen bort till operahuset.

Tjugo mil utanför Sydney ligger Blue Mountains. Det är väl värt att åka dit och titta om man gillar storslagna naturscener. Bergsmassiven skall tydligen bli blåa vid skymning, säger man. Här finns jättefina vandringsleder. Området är en stor nationalpark som heter Blue Mountain Nationalpark och har fortfarande flera outforskade områden. Man har valt att bara bygga vägar och utsiktsplatser i en liten del av parken. Vid den lilla staden Katoomba hittar man världsberömda ”three sisters”.

Här går vägen ända fram till en storslagen utsiktsplats. Katoomba nås antingen med bil eller tåg. Tåget avgår från Sydney central station varje timme och kostar 10A$. En bit ifrån katoomba ligger Wenthworth falls som är ett vackert vattenfall.Staden Katoomba med cirka 17000 invånare.är en mysig liten stad som ligger i bergen, med mängder av cafeér längs gatorna.

På bilden ses de berömda systrarna i skymning, ”three sisters”. Dessa ligger relativt nära Katoomba. Sydväst om Katoomba ligger Jenolean Caves. Detta är en riktigt vacker kalkstensgrotta. Väl värt ett besök. Det finns många så kallade turer till Blue Mountain Nationalpark, med fokusering på olika saker, som man kan köpa ifrån Sydney. Ett bra alternativ om man har ont om tid.

1 kommentar påSydney

Svara till