Sydneys olika stadsdelar

Sydney HamnSydney är känt runtom i världen för dess vackra hamn med operahuset samt Harbour Bridge.

Men efter att ha besökt turistorterna och mättat ens fotohunger så kan det vara dags att besöka den riktiga staden, och att ge sig ut i de olika stadsdelar som staden omringas av. Jag tänkte här beskriva ett par av dem och försöka att berätta för er varför ni ska besöka dem.

Till att börja med så måste ni se följande stadsdelar som räknas in till Sydney Centrum:

The Rocks

Den äldsta delen av staden (och även en av mina favoriter). Det var här som de första européerna landsteg och i dag hittar vi här stadens äldsta byggnader. Förutom det faktum att området erbjuder vackra vyer över hamnen så finns här också många härliga gamla pubar där riktigt god öl erbjuds, många av dem bryggs på plats.
 
Pubar som Lord Nelson Brewery Hotel, The Hero of Waterloo samt The Australian Hotel erbjuder god öl och mat. Vad sägs om att t.ex. dricka ett glass av Nelson’s Blood och sedan äta en gourmetpizza innehållandes känguru- och krokodilkött?
 
Se också till att inte missa Pancake On The Rocks… det är inte varje dag man hittar ett pannkaksställe som är öppet 24 timmar!
 

 

Kings Cross

Ett av de mest ökända områden i staden på grund av ett par olika anledningar. ”The Cross”, som området också är känt som, är Sydney’s “Red Light District”, ett bra partyställe samt området där du hittar de flesta av stadens vandrarhem.
 
Vägg i vägg hittar du strippbarer, restauranger, pubar, klubbar samt mängder av vandrarhem. Är det första gången man besöker Sydney så är det lätt att bli lite chockad och förvånad, det var inte direkt detta man väntade sig av staden. Men efter att chocken lagt sig så inser man vilket partyställe området verkligen är.

Darlinghurst

Huvudgatan är Oxford Street och är känt runt om i världen som Sydney’s Gay område. Varje år annordas världens största homosexuella parad; The Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras som passerar genom området.
 
Oxford street innehåller många gaybarer men på senaste tiden så har området blivit väldigt populär hos alla och har tagit över manteln från Kings Cross som Sydney’s mest populära område att gå ut och klubba.
 
– ett par områden som är kända för sina stränder är:

Bondi

ALLA känner till Bondi, det är förmodligen det första folk tänker på och assosierar med när de hör ordet Sydney. Det finns en del trevliga caféer, barer och restauranger i området där man lätt kan spendera en eftermiddag.
 

Själva stranden är riktigt vacker men tyvärr så är den alltid packad med folk, vattnet är fyllt av surfare och stranden av alla solbadarna. Området är så populärt bland backpackers att ibland kan man gå flera dagar utan att stöta på australiensare.
 
En populär klippromenad börjar här i Bondi och går hela vägen till Coogee, den erbjuder vackra vyer över området samt passerar många mindre stränder.
 
Du tar dig lätt hit genom att först ta tåget till Bondi Junction och sedan buss eller promenad till stranden.

Manly

Också väldigt känt för dess stränder men området är mycket lugnare än Bondi. Stranden är betydligt längre än Bondi och ger en mer autentisk känsla än föregående.
 
Området innehåller gott om caféer, pubar, restauranger, det finns ett akvarium där du kan dyka med hajar samt att färjan över hit från centrum är en upplevelse i sig självt.

Cronulla

Ligger längre bort från centrum än de två tidigare nämnda, men det är ibland också en stor fördel, vill du verkligen få känslan av att komma bort ifrån staden så är Cronulla perfekt. 
 
Området känns mer äkta, det finns inte lika många turister här (finns i stort sett bara ett vandrarhem i området), stranden är uppdelad i många små stränder så det är lätt att hitta ett ensamt hörn där man nästan kan vara för sig själv samt att området inte innehåller lika många surfare som andra stränder.
 
Området är vackert, trevligt samt att den innehåller mängder med restauranger, caféer och ett par barer.

Lite längre ifrån själva centrum så hittar vi följande områden:

Newtown

Ett område du inte får missa under ett besök till Sydney är Newtown.
 
Området består i stort sett av en lång gata, King Street, där du har möjligheten till att hitta restauranger från alla världens hörn. De vanligaste är förstås de asiatiska som erbjuder thai, japansk, kinesisk och vietnamesisk mat. Men det finns även restauranger som erbjuder indiskt, sri lankan, italienskt, mexikanskt, grekiskt, fransk, spanskt, afrikanskt, turkiskt, skandinaviskt (visserligen en dansk restaurang men ändå) och så förstås australiensisk mat.
 
Området innehåller även en mängd designbutiker, caféer, pubar samt Dendy biografen vilket är ett av de trevligaste biokedjorna i staden, eller vad sägs om att ta köpa med dig en öl eller ett glas vin och ta med det in i biografen?
 
Det bästa och roligaste med området är människorna man hittar här. Det finns alltid en mängd udda varelser här, och ingen tittar på dem konstigt heller. Det verkar som att det finns en oskriven lag i Newtown, det spelar ingen roll hur du klär dig, det kommer alltid att finnas någon som ser värre ut än du.

Leichhardt/Petersham

Är det italienskt mat och kultur du är ute efter så är det Leichhardt du måste besöka. Längs med huvudgatan Norton Street så hittar vi mängder med olika restauranger, alla med italiensiskt mat. Vissar erbjuder allt, andra specialiserar sig inom pizza och det finns ett helt gäng som erbjuder äkta italienskt gelato.
 
Du hittar här också The Italian Forum vilket är designad och menad att få dig att känna dig som om du befinner dig på någon av Italiens många torg. Torget innehåller ett par designbutiker (du kan t.ex. köpa en Venedig mask här), cafeer och restauranger. Det är även här italienarna samlas för att se fotboll på storbildsskärmar då Italien spelar EM eller VM.
 
10-15min promenad härifrån så hittar ni Petersham, den Portugisiska stadsdelen. Förutom den portugisiska maten som ni finner här så se till att inte missa deras ”Pastéis de Nata”, en smördegskaka fylld med vaniljkräm… mums!
 

4 kommentarer på Sydneys olika stadsdelar

  1. John koivisto

    intressant, mycket jag missade under min vistelse i Sydney. Måste åka tillbaka och utforska mer

  2. Emil

    Grymt bra! Att denna artikel bara har fått 2 kommentarer är ju knasigt! Perfekt för oss som åker om 5 dagar 🙂

Svara till