Dåligt väder i Rio? Ingen panik!

Regn i staden som är känd för sina stränder och heta utekvällar? De flesta turister blir paralyserade och stannar hemma på hotell, vandrarhem, eller vad det nu är och går inte utanför dörren förrän det är 25 grader och sol igen. Johan håller med om att Rio är en stad som gör sig bäst i solsken, men det finns faktiskt en hel del att hitta på även när vädret inte är det bästa.

För de flesta så blir det en tur till shoppingcentren när solen inte tittar fram. Att shoppa i Rio är dock ingen hit för den som kommit för att fynda.  Jo, Brasilien har också billiga märkeskopior för den som gillar det, men generellt sett så är just kläder ganska dyrt. Framför allt märkeskläder i de etablerade affärerna i köpcentren. ”sverigepriser” och uppåt är att räkna med. Brasilien är inte direkt känt för att ha någon speciell vara som är värd att köpa just där. Det mesta är faktiskt dyrare än i Sverige. Landet är dock en väldigt stor producent av ädelstenar, men en trekilos smaragd kanske inte är det vanligaste att släpa med sig hem.

Det största och mest lättillgängliga av köpcentren är Rio Sul i Botafogo. Tungviktaren Barra Shopping (störst i Sydamerika) är gigantiskt, men bussresan dit tar 40 minuter. Ute i Barra finns dock Rios enda bowlingbana, en inomhus skridskobana, ett stort biografkomplex samt många bra restauranger.Vi lämnar shoppingen och beger oss mot intressantare och desto billigare tidsfördriv. Förutom shopping så erbjuder Rio en uppsjö av museer och utställningar. Flera är dessutom gratis och med teman som är minst sagt varierade. Världskrig, modern konst, telefonhistoria, karneval, flygplan, brandkår etc.

Museo Historico Nacional är ett av de bättre, men också Banco do Brasils och Correios (Postverket) egna kulturcenter är sevärda. Innehållet byts ut med jämna mellanrum och kan handla om egentligen allting utom just bank- eller posthistoria. De flesta utställningarna ligger i stadsdelen Centro, och nås lättast med tunnelbana eller taxi. Inne i Centro finns också ett gäng kyrkor, som ständigt tycks vara obligatoriska turistmål även för en övertygad ateist. Om man nu ska besöka en av dem, så får det bli den enorma Candelaria, som faktiskt är rätt mäktig att se från insidan.

Från Centro går också färjorna till grannstaden Niterói för ett besök på det ufoliknande museet med modern konst. Även spårvagnen till den mysiga stadsdelen Santa Teresa avgår från Centro. Med Santa Teresas kuperade terräng kan det vara skönt att solen inte gassar på för fullt. Här promenerar man omkring bland slitna bohemkåkar och tar något att dricka på någon charmig trebordsrestaurang.För den musikintresserade är musikaffären Modern Sound i Copacabana fränast i stan. Ena halvan är skivaffär, och den andra är en bistro där det flera gånger i veckan spelas livemusik. Till ett tremanna bossa nova-band går man runt och bläddrar bland brasilianska stilskapare.

Den något kontroversiella turistattraktionen ”favela tour”, där man besöker en av Rios alla kåkstäder, kan ofta bokas samma dag och fördriver tiden en för- eller eftermiddag. Om det inte regnar men inte hller är något vidare strandväder så finns det en hel del utomhusaktiviteter. Brassarna ger till exempel aldrig upp sin beachvolley. Längs med Copacabana och Ipanema finns det ett helt gäng skolor som gärna bjuder in dig till en ”prova-på-omgång”. De flesta börjar vid 19-tiden och håller igång fram till 21. Favvo-stället för en löprunda är längs med stränderna, men också runt sjön som ligger bakom Ipanema och Leblon. Här kan man också hyra cykel och sätta fart längs med de väl utbyggda cykelbanorna runt om i stan.

För kampsportsfantasten finns en massa olika små tillhåll där det utövas alla typer och former. I varje kvarter finns också minst ett gym för den hälsosamme. Brasiliens egen kampsport/dans Capoeira är populärt bland turister, och många skolor inbjuder till lektioner för den erfarne såväl som för amatören. Fotboll spelas ju såklart på stranden, men matcher på hårt underlag liras också på planerna runt om i parken ”Aterro do Flamengo”. Fotboll var det ja. En match på den berömda Maracanã-stadion får man heller inte missa. Regn eller inte spelar ingen roll. Arenans tak täcker läktarna.

När hungern sedan kryper sig på bör man sätta kurs mot närmaste ”churrascaria”, d.v.s. en grillrestaurang där servitörerna springer omkring mellan borden med stora spett med kött. Det är buffé som gäller, så det är bara att äta tills man inte orkar mer.Detta är bara några få förslag bland det man kan göra en dag med taskigt väder. Letar man runt lite så märker man att det är en stad som har otroligt mycket mer att erbjuda än bara strand och nattliv!

Var den första som kommenterar

Svara till