En dag på stan i Brasilien

Hur är det egentligen att gå på stan i Brasilien? Linda förklarar vad som menas med att betala ”a vista”, och ger en inblick i hur man shoppar i Brasilien.

Att bege sig ut och shoppa en dag i Brasilien kan vara extra trevligt om man är skofantast. För de som älskar skor är Brasilien ett paradis, här finns det skor för alla smaker. Har man inte gillat skor innan så finns risken att man börjar göra det när man kommer hit.

Det här med skor är nämligen en väldigt viktig sak för brasilianare, speciellt kvinnorna. På vardagarna hemma så använder man flipflops men ska man gå ut så är det bäst att byta skor. Då sätter man helst på sig ett par fina sandaler eller högklackade skor.

Eftersom man oftast visar fötter och tår så är det viktigt att ens fötter är omskötta. Att gå och få pedikyr och manikyr är vardagsmat här och lika vanligt som att gå och klippa håret, bara att man gör det oftare. Man kan få sin manikyr på de flesta hårsalonger och dem finns det gott om. Att klippa håret och vårda naglar och fötter är väldigt billigt. Vanligt pris för en hårklippning är ungefär 15 kr, det samma för en manikyr och pedikyr.

Vill man gå och unna sig en massage så är det viktigt att man ringer till “Clinicas Esteticas” istället för massageställena som står i telefonboken, de senare erbjuder helt andra saker än vanlig massage. Att gå på spa är inte så vanligt men det finns ofta klubbar som man kan bli medlem på och gå och sporta etc där.

När man är ute och handlar i brasilianska affärer så är det viktigt att man vet några saker annars kan man lätt råka ut för en chock när man står i kassan och ska betala. Många gånger så står det “a vista” eller “ a prazo” framför priser på produkterna. Det betyder att om man betalar allt på en gång så betalar man ett pris men delar man upp det på t.ex. fem gånger så betalar man ett annat.

Att betala a vista ger oftast en rabatt och man kan till och med be om att få lite rabatt eftersom man betalar allt på en gång. Lägger man upp betalningen så får man betala “juros” – ränta. Att lägga upp betalning är en väldigt vanlig sak här i Brasilien, för att kunna göra det och registrera dig på affären så behöver man visa ID samt ge sin adress och berätta vart man jobbar. De ringer ofta och kollar att de uppgifter du gett stämmer.

Att gå och shoppa kan ibland vara en omständig sak. De flesta affärer har minst fem stycken försäljare som stå redo och väntar på dig när du kommer in i butiken. De arbetar genom ett roterande system där de får kommission för varje sak som är såld. Därför vill de att du handlar så snabbt som möjligt så att de kan sälja till fler. När du sedan valt vad du vill köpa så skriver de ett kvitto som tas till en del av kassan, du går och ställer dig i kön för att betala medan varorna packas in och sedan går du och ställer dig i en annan kö för att hämta ut det du handlat. Det är inte så här i alla affärer men i många.

Letar man efter hushållsartiklar så går man oftast till R$1,99 butikerna, de heter så för att deras lägsta pris är just R$1,99. Där hittar man det mesta till sitt hem, även billiga leksaker, dock inte av så hög kvalitet.

När man har gått runt i fler affärer än man kommer ihåg så kan det vara bra att äta något, brassarna är specialister på snabbmat. Man kan hitta friterade coxinhas (en friterad bit deg gjord utav potatis eller mandiok innehållande kyckling eller köttfärssås) och pastels (typ en pirog) i de flesta hörn och på varje bageri och bar.

Vill man äta något mer mättande kan man äta en lanche – Brasiliens motsvarighet till hamburgare, men mycket godare. De som säljer lanche har oftast en liten vagn med stolar runt om där man kan sitta. Vill man gå till ett inomhusställe och sitta ner så betalar man först maten i en och sedan visar man sitt kvitto för att hämta ut maten. Vid små caféer som säljer coxinhas och juicer så betalar man bara när man är på väg att gå.

Att grannlandet Paraguay har bättre priser än Brasilien på de flesta varor samt piratkopior är något som butiker och småföretagare tar fast på. Det pågår mycket olaglig importering mellan länderna, de flesta produkter säljs sedan på camelô. Camelô är namnet för de butiker som säljer importerade saker samt piratkopior. Oftast är det en stor byggnad med massor av minibutiker på cirka 1,5×1,5m, där säljs allt man kan tänka sig. Speciellt kopior av CD/DVDs etc. Många säljer även på gatan, när det kommer en kontrollant så packar de snabbt ihop sina saker och springer sin väg för att sedan vara tillbaka på samma plats igen.

I nästan varje hörn så finns det en bar, skillnaden med dessa barer är att oftast är det bara män som går på dem. Att vara kvinna och gå på baren i hörnet anses inte bra. Vill man gå ut med sin partner så finns det andra sorts barer och klubbar man kan gå på istället. Eller så går man på glassbar och njuter av alla olika goda sorters glass som finns, kanske en majsglass t.ex.

Så kan det gå till när man tar en dag på stan i Brasilien.

1 kommentar påEn dag på stan i Brasilien

  1. Martin

    Linda, dina artiklas ar mycket bra skrivna, jag befinner mig just nu i Brasilien, kom fran Argentina, och allting du skriver ar sa j-a sant! Bra jobbat tjejen, flera artiklar vill jag lasa. Ps, jag klipper ut dem och skickar dem till mina kompisar med ditt namn saklart, for jag kan inte fa det sa bra skrivet som du, ds hoppas det ar OK..
    Martin

Svara till