På äventyr i Rio De Janeiro

Rio är en storstad med oändligt många valmöjligheter. Här finns allt från strandliv, träning, fest, samba och andra äventyr. Allt efter tycke och smak. 

De vanligaste attraktionerna har många redan sett på bild eller tv.

Cristo Retendor

Den mest kända attraktionen i Rio de Janeiro är jesusstatyn – även kallad Cristo Retendor. Det är en av två utkiksplatserna i Rio de Janeiro, 700 meter upp. Här ser du den vackra utsikten över hela staden. Historien bakom den gigantiska statyn började på 60-talet då en konstnär och skulptör inledde som projekt att göra en symbol för Rio. Med egna samt insamlade medel skapade han den gigantiska statyn som har kommit att bli Rio’s och kanske till och med Brasiliens landmärke.

Pao de acucar – sockertoppen

Denna plats kan bland annat kännas igen från James Bondfilmen Moonraker från 1979. Pao de acucar, eller sockertoppen, ligger på 400 meters höjd och härifrån kan du se staden från ett annat håll än från Cristo Retendor.

Ett tips är att åka hit en dag då du har bra sikt. Ibland ligger molnen täta över Rio. Solnedgången skall vara fantastisk härifrån, så om du har möjlighet kan du åka hit en kväll. Linbanan upp har två stationer och den första etappen kan man även gå och det tar c:a 20 minuter. Antingen kan du köpa biljett hela vägen, eller Bara andra etappen. Väl uppe finns en restaurang och du har en sagolik utsikt över staden.

Jardin botanico – den botaniska trädgården

Storstadsliv kan ta på krafterna. Dans, bilar, Metro, stora stränder. Ibland kan det vara skönt att dra sig undan och då är den botaniska trädgården en oas. Här hör du knappt stadens buller och trafik. Växter från alla möjliga delar av världen samlas på ett ställe.

Här kan man lätt avverka några timmar och förundras över naturens underverk. 
Inträdet är nästan löjligt billigt. Ca: 20 -30 kronor. Väl inne finns även ett mysigt café där du kan njuta av goda crêpes, pajer och annat gott.

Favelas

Det man ofta hör om Rio de Janeiro är favelas, delar av staden som ofta kallas ”städer i staden”. Favelas är kåkstäder där byggnaderna i stort sett ligger mycket tätt, ibland byggda på varandra, ofta i anslutning till bergssluttningar. Byggandet av favelas började i slutet av 1800 talet, då slaveriet upphörde och det fanns stor tillströmning av människor till Rio.

Förr tillbaka kopplades ofta favelas samman med knarkgäng och kriminalitet, vilket även finns kvar idag, fast i mindre utsträckning. Nu arbetar regeringen med att förse favelorna med avlopp, ström och vatten för att förbättra levnadsvillkoren för de människor som lever där.

I Favela Santa Marta/eller Dona Marta finns en hyllningsstaty av Michael Jackson som tidigare spelat in en video i just denna favela. Ta en tur med en guide från ditt hostel om du vill veta mer om favelor.

Boende

Rio de Janeiro är en stor stad. Den är också lite dyrare än andra platser. Och har du rest i grannländerna kan du tycka att det är mycket dyrare. Boende på hostel i sovsal (dorm), kostar runt 120-150:-/ natt. Givetvis även beroende på var hostelet ligger. Vanligen finns även enkelrum och dubbelrum att boka.

En del väljer att bo på några av stränderna i Ipanema eller Copacabana. Här är strandliv och shopping lättillgängligt. Vid Copacabana ligger dock vägen strax bakom stranden. 

Lapa är ett område i Rio, som är lite äldre och mysigare. Det tar 15 minuter med tunnelbana till Copacabana, men området är mycket charmigt och kan vara värt 15 minuters metro. Det går även bussar direkt till Copacabana och till den mindre stranden Praya Vermelha, som ligger vid Pao de Acucar.

Lapa

På fredagar förvandlas även området i Lapa till en enda stor gata med festligheter. Barer, discon, sambaställen, restauranger. Det känns som nästan hela staden samlas i lapa och man kan förstå varför stadens cariocas (födda rio-bor kallas cariocas) gillar detta.Gillar du att dansa, sväng förbi något av sambaställena. Gillar du att prata och träffa folk räcker det med att vara ute på gatan och mingla. Reser du ensam, gå gärna ut med några från ditt hostel.


Här kan du köpa alltifrån mycket goda grillspett för 15 kronor till billiga drinkar.

Strandliv

Förutom Copacabana och Ipanema finns många andra stränder som både är charmigare och vackrare. 

Vid sockertoppen ligger den lilla mysiga stranden Praya de Vermelha. Det är en liten strand som lever upp ännu mer på helgerna då stadens cariocas åker dit på ledigheten. En vardag är det ganska lugnt, men man kan fortfarande köpa något av de goda agua de coco, acai, churros och annat smaskens. På lördagar och söndagar är stranden ganska full om det är fint väder.

Åker du förbi Copacabana och Ipanema kommer du till Leblon och på del 10 (stranden är indelad i nummer) finns många som älskar sport.

Shopping!

Något cariocas gillar så verkar det vara skor. Här myllrar det av skoaffärer och skor i alla dess färger och former. Höga, låga, sandaler och sportskor. Men ta tid på dig när du handlar skor. De flesta skor är inlåsta i en glasmonter och man måste säga till personal för att de ska hämta på lagret. Något som kan ta en herrans tid om det är mycket folk. Tålamod.

På Ipanema finns många exklusiva klädbutiker. Något man även märker i Brasilien är de något små bikini- och badvattenmodet. Cariocas älskar små badkläder och man kan köpa bikinis i alla dess former. Överdel brukar gå bra, och är du modig nog, eller får på dig de oerhört små bikini-nederdelarna. Ibland kan man köpa bara överdel. 


Stor respekt till alla vackra cariocas, som inte har ett dugg kroppskomplex. Stora som små har små bikinis och badbyxor. I Brasilien kan man verkligen lära dig att älska sin kropp oavsett vilken storlek den har. Alla är vi vackra! Respekt cariocas!!

Träning i Rio De Janeiro, Capoeira

Tränar du capoeira eller är du sugen på att testa?? Då har du kommit rätt. Capoeiran är en del av den brasilianska kulturen. Här finns många olika capoeira- skolor med olika stilar. Capoeira senzala hittar du vid Copacabana. http://www.capoeirasenzala.net

Andra ställen att kolla in är:
www.angolangolo.com
www.casarosa.com.br

Yoga

Vill du träna yoga på din semester finns en del ställen att välja på. Yoga blir mer och mer populärt i Rio de Janeiro och några av yogacentren är:

www.blyss.com.br
www.sivananda.org.br

Samba!

Well! Samba. Vad säger man. Denna Dansstil överraskar och imponerar. Rytmerna går från lugnt till takter som man knappt kan räkna stegen i. Så snabbt att man inte hinner tänka.
Vill du köra dig riktig street samba finns en del dansskolor.
www.riosambadancer.com
www.carlinhosdejesus.com.br

Fotboll

Att Brasilien är ett fotbolls land går nästan inte att missa. Överallt visas fotbollsmatcher på tv, både lokala matcher mellan lag i Rio de Janeiro, samt internationella matcher. Fotboll är som en enda stor folkfest här.På matcherna spelar supportrar sambatrummor, hejaropen ljuder över arenan. Ja, även om du inte är ett stort gotbollsfan kan en match i Rio de Janeiro vara väl värt att se. För folkfesten, glädjen, musiken och energins skull. Fråga personalen på ditt hostel om när det är match. Ofta är det fotboll på lördag eftermiddag. Är det lag från Rio, kan det vara extra kul att se. Rios fotbollslag heter Botafogo, Flamingo, Fluminense och Vasco da Gama.

Äta och dricka

Caipirinha!! Har du inte provat Caipirinha är det hög tid att göra det i Brasilien. Det är en av Brasiliens populäraste drinkar och består av cachaca, lime, rörsocker och is. Alla barer i Rio serverar caipirinha, vissa till och med bara denna.

Acai – glöm glassen! Här är det acai som gäller! Du kankse har sett de små torkade röda bären som vi även har i sverige och som skall vara sprängdfyllda med vitamin och antioxidanter. Bären kommer från Sydamerika och i Brasilien blandar man bär, is och säkert något sött. Vissa serverar med krossade jordnötter och annat mumsigt ovanpå. Mycket svalkande en dag i solen – och otroligt gott!

Agua de cocoa  – kokosvattnet, ur sin naturliga källa. Beställ en kokosnöt på stranden och njuuuut! Mums!


Empadas – ser kanske inte mycket ut för världen men är otroligt goda. Det är som små bollar/pajer med olika fyllningar – vanligen fisk. De är ganska små och runda, med pajdeg, fyllning och ost på toppen. Små, men ganska mättande.

Acaraje – mycket god mat från den afrobrasilianska kulturen. Basen/brödet är gjort på bönor. Den friteras och delas i mitten. I denna serveras räkor, sallad och olika röror. Otroligt gott.

Bra att veta!

Cariocas- vad betyder det egentligen? Jo, det är ett uttryck på dem son är födda i rio de Janeiro. En rio bo med andra ord.

Valuta
Brasilien har brasilianska reales och 100 svenska kronor motsvarar 30 reales. Du kan lätt växla till US-dollar innan resan och växla till reales när du anländer till Brasilien.

Språk
I Brasilien pratar man portugisiska. Ett otroligt vackert och nästan poetiskt språk. En del säger att det är likt spanskan, vilket det också är på en del sätt. Mest i skrift och språket/orden kan vara lika, men sättet de uttalas på är annorlunda. 


Man uttalar bland annat inte bokstaven R i början av ett ord.

R blir till H.

Rio de Janeiro – hio de janeijo. 
Och när ett L är i slutet av ett ord uttalas det som O. 
Brasil – brasio. 


Ta med ett lexikon och lyssna gärna på en språkkurs på din spelare eller telefon. Kurser finns att låna på biblioteket eller köpa ganska billigt. Tänk på att portugisiska i Brasilien kan vara annorlunda från portugisiska från Portugal.

3 kommentarer på På äventyr i Rio De Janeiro

 1. Fredrik

  Konstigt att de inte skrivs om varken fotboll, hang gliding eller brasiliansk jiujitsu som jag personligen tyckte slog både jesustatyn och sockertoppen.
  /Fredrik

 2. Karolina Jansson

  Jag har inte gått in så ingående på fotbollen tyvärr, men nämnt att fotboll är rent av en folkfest. Jag hann inte heller prova allt när jag var i Rio de Janeiro och skriver om det jag själv upplevt. Dock inte hanggliding och brasiliansk jiujutsu. Ibland missar man saker. Vem vet, kanske kommer det en till guide. Hoppas du fann något av intresse och hoppas din resa i Brasilien var super! Det var min! 🙂

 3. Maria

  Åka till Brasilien och inte äta på en Churrascaria??? Då har man verkligen inte varit i Brasilien…

Svara till