Petrópolis – dagsbesök hos kejsaren

För den som är intresserad av Brasiliens historia är Petrópolis ett givet besök under besöket i Rio de Janeiro. Denna lilla stad uppe bland bergen är full av historiska platser och händelser. Här ligger till exempel den första kejsarfamiljens sommarpalats och här bodde även Santos Dumont, en av flygets pionjärer.

Petropólis är en perfekt dagstur från Rio. Färden tar drygt en timme och det går flera bussar från huvudbusstationen. Ganska snabbt kommer man upp på höjderna inåt landet. En varm sommardag kan det vara skönt att lämna storstaden för att komma upp en bit till ett lite friskare klimat. Staden är också en tillflyktsort för många Riobor, som gärna spenderar helgerna här.

Trakterna i Petropolis är också kända för sina utmärkta vandringsleder runt om bland bergen. Flera företag erbjuder diverse turer i varierad svårighetsgrad och längd. Detta ordnas lättast i förväg på någon av resebyråerna i Rio.

Väl framme är det enklast att norpa en karta på busstationen och hoppa på nästa buss in till centrum för att påbörja rundturen. Själva staden är ganska liten och har tydliga europeiska drag i sig, framförallt de offentliga och kungliga byggnaderna. Den historiska delen av staden ligger på ett ganska litet område, och i stort sett alla sevärdheter finns på gångavstånd.

De forna kungligheternas palats är det största dragplåstret och får heller inte missas. Kom gärna mitt i veckan för att undvika lediga brasilianare och busslaster med andra turister. Inträdet kostar 8 BRL (2008) och ger tillgång till själva palatset, men också till en nyare utställning som handlar om portugisernas resor över haven till Brasilien.

Vid entrén får samtliga besökare ett par läckra badtofflor att sätta under skorna för att inte repa det välpolerade trägolvet. Sedan tar man sig på egen hand runt om i palatset och alla dess rum. Möbler, tavlor och smycken är original och i väldigt gott skick. Det tar cirka en timme att gå hela turen och om man vill utsätta sig för mer historia så kan man fortsätta till den nyare utställningen som ligger i byggnaden bakom.

Något av en turistfälla är huset där flygfantasten Santos Dumont bodde. Brasilianarna själva säger gärna att det var han som uppfann det första flygplanet, medan många andra hävdar att det var bröderna Wright. I alla fall så han hade sitt lilla krypin här i Petrópolis och på ett av torgen så finns också en modell av hans första flygplan som flög en längre sträcka. Själva ”museet”, det vill säga hans hem, är dock inget att hänga i granen. För en billig peng får man gå in i det minimala huset för att se hans tillhörigheter och lite annat krimskrams. Något om flyghistoria eller Santos Dumonts idéer får man dock ingenting veta. För den som är intresserad av detta rekommenderas istället flygmuseet i Rio.

Senare på eftermiddagen kan man ta sig till det upplysta Kristallpalatset, ytterligare ett skrytbygge likaså festlokal byggd för royaliteterna. På insidan kan man träffa på lite av varje beroende på när man är där. För det mesta hålls utställningar av olika slag, men även vissa musikevenemang.

Detta är bara några av stoppen längs vägen i Petrópolis. På turistkartan finns det ytterligare drygt trettio markerade platser som är intressanta på ett eller annat sätt. Här finns ölbryggerier, kyrkor, monument och ännu fler museum för den som orkar.

Om det vill sig riktigt väl så kommer man tillbaka till Rio med aningens förhöjda kunskaper om Brasiliens historia. Nu behöver man dock inte alls vara någon kulturnörd för att uppskatta detta ställe. En skön dagstur är det i alla fall för vem som helst – historieintresserad eller inte!

Var den första som kommenterar

Svara till