Praktiska tips inför Brasilienresan

Att boka en resa till Brasilien är förstås väldigt spännande, men likt de flesta stora äventyr kräver det också en del planering. Backpackings brasilienexpert ger här ett antal praktiska tips som tål att tänkas på  innan man sätter sin fot i sanden på Copacabana.

När ska jag åka?

När det är vinter i Sverige så är det sommar i Brasilien vilket kan vara ett utmärkt tillfälle att komma ifrån den kalla vintern hemma. Sommar är normalt sett från 21:a december till mars, vintern börjar 20:e juni. Ju längre norrut du åker desto varmare blir det men normalt sett kan du förvänta dig en medeltemperatur på 30°C och upp i hela landet under sommaren.

Vart ska jag åka?

Ett vanligt resmål för svenskar och turister är Natal i norra Brasilien, där det finns underbara stränder och god mat. Florianópolis i söder är också känt för sina vackra stränder.

Södra Brasilien har liknelser med Europa eftersom det finns tysk- och polskspråkiga familjer där. För den som gillar natur så kan en tur till Amazonas och Minas Gerais vara en upplevelse. Minas Gerais har väldigt vackra gamla byggnader som ofta förekommer i filmer och tv serier. På bilden ovan kan du se en del av det enormt vackra vattenfallet i Foz do Iguaçu.

Den som är road av nöjesparker bör absolut besöka Beto Carreiro, en av de största nöjesparkerna i världen. Brasilien har otroligt mycket att bjuda på så sök efter information innan du kommer så kan du planera din resa bättre.

Vart ska jag bo?

Det är rekommenderat att du letar reda på boende innan du kommer hit, hotell kan ligga på allt från 100 kr och upp och en lägenhet mellan 2000-3000 kr per månad beroende på vart du åker och säsong.

Elektroniska saker

Införskaffa en adapter och ta med dig. Brasilien har flera olika vägguttag så det kan vara bra att ha med sig en adapter så man är säker på att man kan använda sina apparater. Vad du får ta med dig in i landet är det bra om du tar reda på innan du reser.

Pass & uppehållstillstånd

Ta gärna kontakt med brasilianska ambassaden innan du åker om du har några funderingar.

Språkproblem?

Köp gärna en liten miniguide på portugisiska så du kan göra dig någorlunda förstådd när du kommer hit. De flesta talar nämligen ingen engelska.

Säkerhet och personliga värdesaker

Brasilien är ett underbart land, folk är öppna och delar gärna med sig av saker de har. Det generella rådet som de flesta brassar följer är; ta allt med en nypa salt och var inte för godtrogen. Om någon vill hjälpa dig med något var uppmärksam!

Ge aldrig personliga värdesaker till andra att ta hand om eller lämna väskor utan uppsikt!Undvik ställen med lite folk på kvällar och gå inte runt med för mycket pengar. Undvik ungdomsgäng, därmed inte sagt att de kommer att göra något men var uppmärksam som sagt. Få inte för dig att gå på upptäcksfärd i Rio bara för att du vill se slummen, det är inte en bra idé.

Tänker du på detta så kommer allt att gå bra och du kan njuta av en underbar semester!

4 kommentarer på Praktiska tips inför Brasilienresan

 1. Anna

  Hej Linda

  Bra artikel men inte stämmer din uppgift om uppehållstillstånd?
  Jag har just fått 90 dagar, vill jag sedan stanna 90 dagar till måste jag vända mig till den federala polisen och betala en liten summa för att få det.

  Anna

 2. Linda Hernestal

  Hej Anna,

  Du har absolut rätt! Visst är det normalt sett 90 dagar och inte 30 som jag skrev, tack för att du rättade mig! Ha en trevlig resa.

 3. Ewik

  Hej Anna!

  Jag är nyfiken på vad du beräknar vara en rimlig reskassa om man som jag gärna bor så billigt som möjligt och inte åker på ordnade ”turistaktiviteter” utan tar den lokala bussen till nästa stad… Jag är van att resa i Indien och det är ju så klart något helt annat ekonomiskt antar jag. Där räknar jag med att klara boende på guest house och alla måltider på ca 100 kr/dag. Vad tror du gäller för brasilien?
  TACK för din info som redan finns på sidan!

Svara till