Ta bussen i Brasilien

Brasilien skiljer sig från Sverige i många avseenden, och lite allmän kunskap kan därför göra ett besök i landet både säkrare och roligare. Linda fortsätter hjälpa backpackings användare att smälta in i den brasilianska vardagen.

De första råden kanske verkar lite extrema men är vardagliga saker som förekommer här och som man bör vara uppmärksam på.

Det börjar vid flygplatsen – det rekommenderas att man inte sätter på sin mobil förrän man kommit cirka två km från flygplatsen. Din telefon kan bli ”kidnappad” och klonad för att användas utav kriminella. Detta är ett problem som blir allt större i Brasilien.

På tal om telefoni; var uppmärksam när du svarar i telefonen. Här svarar man aldrig med sitt namn och om någon frågar vem det är så fråga vem de vill prata med. Ett av de vanligaste tricksen som används utav kriminella som sitter i fängelse är att ringa till personer och säga att en familjemedlem blivit kidnappad och kräva lösen för dem. De flesta gånger är det inte sant men många gånger kan det vara det. Ju mer information du ger ut om dig själv ju större fara kan det innebära.

Allmänna telefonkiosker finns att tillgå på de flesta ställen. Telefonkort kan man köpa på bagerier och tidningskiosker. Alla banker i Brasilien har ett högt säkerhetssystem. Banken är stängd med en vakt som står innanför, man får lägga alla nycklar etc. i en liten genomskinlig låda som ligger i anslutande vägg på insidan av banken. Dörren har en metalldetektor som spärrar dörren och piper ifall man glömt något av metall. Detta är för att förhindra bankrån. Väl inne i banken så har gravida samt äldre människor företrädelse i köer.

Det är inte alla banker som tar utländska kort, Bradesco samt Banco 24H är banker som gör det. Vill man öppna ett bankkonto så behöver man betala en summa till banken när man öppnar kontot. Var uppmärksam när du tar ut pengar, ibland så är det ungdomsgäng som rapporterar till varandra och folk blir rånade på gatan. Var överhuvudtaget väldigt uppmärksam med att aldrig lämna väskor och värdefulla saker utom räckhåll. Hur trevlig någon än verkar så är det bättre att du håller i dina saker själv och passar dem.

Tar sig runt gör man antingen genom attt köra egen bil, åka buss eller motorcykeltaxi. Att cykla och gå är även det väldigt vanligt men det finns oftast inga cykelvägar. Behöver man skicka något till någon men inte har möjlighet att åka dit själv så kan man betala motorcykeltaxin och få det levererat. Motorcykeltaxin känns igen genom sin orangefärgade klädsel. Föredrar man vanlig taxi så finns det naturligtvis också.

Tar man bussen så kan man betala på bussen, alla bussar har en spärr framtill i bussen som man behöver gå igenom för att komma in och sätta sig. Det finns även busskort att köpa, många säljs på gatan. Använder man busskort kan man även byta buss inom en timme utan att behöva betala igen. Dock ges inget kvitto vid kontant betalning så behöver man byta buss utanför busstationen får man betala igen, byter man vid busstationen betalar man inget. Busshållplatserna är enkla med bara ett metalltak oftast, ingen information finns om vilken buss som passerar så det får man ta reda på innan.

En annan sak som är vanlig är att man oftast går på gatan istället för att gå på trottoaren. Det har att göra med att trottoarerna är ofta väldigt dåligt gjorda samt att alla hus har ett träd framtill på trottoaren.

Brasilien har nu en lag som kallas “Lei Seca”- den torra lagen. Det betyder att man får inte köra om man druckit något med alkoholinnehåll. Gör man det och blir stoppad så får man böta cirka 3000 kr samt att man kan få körkortet indraget. I större städer försöker man minska bilköer genom att införa ett system att på bestämda dagar får bara vissa bilar köra på de ställen där den nya lagen införts.  

De ovanstående kan verka vara få saker men är väl så viktigt när man är här och ger dig en inblick i hur det fungerar i det brasilianska samhället.

Var den första som kommenterar

Svara till