En termin på universitet i Chile

Annika bor för tillfället i Argentina, men har rest runt mycket i Sydamerika, och även bott i bl.a. Chile där hon pluggade en termin. Att studera på högskola i Sydamerika är inte riktigt samma som i Sverige, och Annika beskriver skillnaderna i dagens artikel.

För många med drömmar om att plugga språk utomlands, och som tänker sig bortom Europas snäva gränser, ställer CSNs regler genast till med problem i planerandet. Som de flesta vet är det bara språkkurser i Europa som är studiemedelsberättigade om det är europeiska språk det handlar om. Spanska i Spanien, engelska i Storbritannien eller på Irland, alltså.
 
Men det finns andra vägar att gå. År 2002 pluggade jag spanska en termin i Santiago de Chile med pengar från CSN och utan att fuska. Jag läste nämligen en kurs på engelska, för utländska studenter, i ”Politics and Human Rights”. I den ingick även spansklektioner några gånger i veckan. Fullt studiemedelsberättigad.
 
Kursen – som var otroligt intressant, och praktiskt inriktad med en mängd studiebesök på olika platser och organisationer för att få se i praktiken det vi lärde oss om i klassrummet – hålls på ett av Chiles alla privata universitet. Universitetssystemen i de sydamerikanska länderna skiljer sig en hel del från det svenska. Största skillnaden ligger i att det finns en mängd privata universitet av varierande kvalitet, vid sidan av de få statliga. De statliga universiteten är gratis eller väldigt billiga, medan de privata universitetens avgifter varierar mellan relativt åtkomliga till skyhöga.
 
Generellt brukar de statliga universiteten vara bland de bäst ansedda, tillsammans med några få privata. Detta skapar ett slags moment 21; eftersom de statliga universiteten är de bästa är de också bland de svåraste att komma in på, vilket effektivt stänger ute de som bäst behöver den avgiftsfria undervisningen från högre utbildning, det vill säga de som inte har haft råd att skaffa sig en ordentlig grundutbildning i dyra privatskolor. För det är så det vanligtvis ligger till i Sydamerika, att den allmänna grundskolan är så undermålig att i princip alla som har ekonomisk möjlighet sätter sina barn i privatskolor.
 
En annan punkt på vilken svenska och sydamerikanska universitet skiljer sig rätt mycket åt är att de senare är mycket mer politiska. Ofta benämns universitet som ”höger-” eller ”vänsteruniversitet” (det som jag läste kursen på ses som ett vänsteruniversitet), men framför allt så sjuder det av politisk aktivitet bland studenterna på många av universiteten, sådan som inte har skådats i Sverige sedan ’68. Demonstrationer, strejker och ockupationer hör inte till ovanligheterna, speciellt inte på de statliga universiteten.
 
Att plugga ett tag i Chile, eller någon annanstans i Sydamerika är en spännande och mycket lärorik upplevelse, inte bara för språkets och kursinnehållets skull, utan minst lika mycket för allting runtomkring. Trots mängderna av siffror på skuldbeskeden från CSN ångrar jag mig inte en sekund!

2 kommentarer på En termin på universitet i Chile

  1. Linnea

    Hej! Jag har varit i kontakt med en tjej som pluggade samma kurs som du gjorde i Santiago de Chile och jag dooor av langtan efter att aka dit och plugga. Har bott i Spanien i 2 ar sa spanskan ar inget problem. Hur gjorde du for att komma in pa skolan? Om du har tid och lust skulle det vara jattekul om du kunde skriva ett mail och beratta lite mer: linnea_hambe@hotmail.com

  2. Annika

    Hej Linnea! Jag skriver det här istället så att fler kan ta del av tipsen.
    Det var inte svårt alls att komma in, det var bara att mejla och anmäla intresse och sen betala in kursavgiften så var det klart! Och jag kan verkligen rekommendera den. Här är kurshemsidan:
    http://www.ilwen.cl

Svara till