Dæjligt danskt – En guide till København

Vid Sjællands östkust brer Köpenhamn med hukande hus ut sig.
Här möts Skandinavien och Europa på ett så paradoxalt men charmerande vis. Moderniteten hägrar nära i en stad som ständigt är på väg framåt, men som aldrig är för upptagen för att minnas sina medeltida anor.

Ta sig runt

Liksom Stockholm är Köpenhamn en relativt liten och lättnavigerad storstad. Det betyder inte att fötterna kommer att orka bära dig överallt hela tiden, men att det definitivt är en stad att promenera i.

De två stora stationerna i Köpenhamn är Hovedbanegården (Centralstationen) och Nørreport Station. Bussarna är bra, många och punktliga och den hyfsat nya tunnelbanan är både fräsch och enkel. Köpenhamn är indelat i zoner. Billigast, DKK 19, är en biljett för två zoner som är giltig på samtliga kollektivmedel inom en timme. Det så kallade klippekortet innehåller tio biljetter, rabatterat till 40 %. Ett annat alternativ är Copenhagen Card som, förutom fritt inträde till en hel del attraktioner, ger fri tillgång till kollektivtrafiken. Giltighetstiden ett dygn kostar DKK 199; tre dygn DKK 429.

Upplevelser

Tivoli: Nöjesparken mitt i Köpenhamn är kul på dagen, magisk efter skymning. Mat och dryck är dock både billigare och ”mer danskt” utanför.
 
Nyhavn: Vacker kanal i holländsk stil med gott om barer och restauranger. Var beredd att trängas med andra turister.
 
Slotsholmen: Köpenhamns historiska hjärta. Kom hit för att besöka Christiansborg Slot (Prins Jørgens Gård), Folketinget och Det Konglige Bibliotek som numera huserar i det arkitekturiska undret Den Sorte Diamant.

Amalienborg Slot: Danska kungafamiljens hemvist. Se efter om flaggan är i topp; det betyder att familjen är hemma.

Rundetårn: Orkar du gå 209 meter upp i luften längs den vindlande trappan? Självklart. Särskilt med tanke på att du kommer att nå ett utsiktsdäck som förhoppningsvis kommer att få dig att tappa andan ännu en gång.

Operaen: Det danska operahuset, Operaen, är ett av världens mest moderna och iögonfallande. Om du inte vill gå på en föreställning har arkitekturen i sig väl så mycket attraktionskraft.

Den Lille Havfrue: Edvard Eriksens skulptur är en av de mest fotograferade sevärdheterna i Köpenhamn.

Assistens Kirkegården: Kyrkogårdsturism låter månne lite bisarrt, men är populärt. Mängder av människor vallfärdar varje år till t.ex. Cimetière du Père Lachaise i Paris där bland andra Jim Morrison och Edith Piaf ligger begravda. Danska berömdheter som H.C. Andersen och Søren Kirkegaard hittar du på Assistens Kirkegården i Nørrebro, som också vickar som populär park under sommarmånaderna. Det är inte på alla kyrkogårdar du utan att skämmas kan lägga dig i gröngräset och lapa sol intill en gravsten.

Vor Frelsers Kirke: Något av Köpenhamns egna Sacré-Coeur, åtminstone i fråga om läge och utsiktsmöjligheter. Den guldfärgade kyrkspiran är stadsdelen Christianshavns landmärke.

Christiania: Sedan 1971 ligger den omdebatterade fristaden Christiania i centrala Köpenhamn. Tycka vad man vill om drogliberalism, men Christiania är så mycket mer än haschet som säljs på Pusher Street. Konst, fantasifullt utsmyckade trädgårdar, alternativa husbyggen, färgstarka människor och restauranger och pubar med skön atmosfär är bara början.

Øresundsbron: För en Lundatös som undertecknad är månne Øresundsbron och närheten till Malmö och Skåne inte någonting särskilt att poängtera. För resten av jordens befolkning är det desto mer spännande. Närheten mellan den danska huvudstaden och Sveriges bohemtillhåll har lett till mången nya projekt i de båda städerna som begåvats med allt från nya stadsdelar till nya shoppingcenter till nya öar (!). För alla som inte bor i Skåne är en halvsdagstripp över till Malmö mycket möjligt ett litet äventyr. Tågen går var 20:e minut och resan tar inte mer än en kvart.

Museum och konst


  • Ny Carlsberg Glyptotek (Dantes Plads 7) som trots namnet inte är ett ölmuseum. Här hittar du däremot den största samlingen etruscikonst som finns utanför Italien, verk av konstnärer som Paul Gauguin och en imponerande vinterträdgård.
  • Nationalmuseet (Fredriksholms Kanal 12) har stora och bra avdelningar som sträcker sig så långt tillbaka som till förhistorisk tid.
  • Louis Tussaud’s Wax Museum (H.C. Andersens Boulevard 22)
  • Ripley’s Believe It or Not (Rådhuspladsen 57)
  • Dansk Jødisk Museum (Proviantpassagen 6)
  • Carlsberg Brewery (Gamle Carlsberg Vej 11)
  • Museum Erotica (Købmagergade 24)

Mat och annan inmundigande

 
Det råder ingen brist på god mat i Köpenhamn. Inne på Tivoli finns ett par bra, populära restauranger, men de är dyra och det är lätt att hitta något bra alternativ utanför.

De internationella köken är många och längs Strøget finns gott om snabbmatshak som serverar falafel, kebab och belgiska våfflor med ”sild og fløde”.

Varför inte testa ett traditionellt smørrebrød när du är på plats? Eller en pølse, en särskild varm korv, som du köper i en pølsevogn? Det danska matsignumet.
 
Værnedamsvej
Perfekt för dig som vill hitta Paris i Köpenhamn. Här finns mängder med specialiserade delikatessbutiker som säljer ostar, grönsaker och liknande lockelser för smaklökarna.

Shopping

Europas längsta shoppingstråk Strøget, som även är bilfritt, påminner om de flesta shoppingdistrikt med allt från plastiga souvenirer till internationella modehus som Prada, Louis Vuitton och Hermès. Men här finns samtidigt många unika danska butiker som Illums Bolighus (Amagertorv) och Magasin du Nord (Kongens Nytorv 13). Allt till tonerna av otaliga gatumusikanter.

Bakom Illum ligger Galleri K, det senaste shoppingdistriktet i Köpenhamn, där du t.ex. hittar Urban Outfitters och Agent Provocateur, liksom populära danska designers som DAY.

Norra delarna av Strøget utgörs även av det charmiga universitetsområdet (som mer eller mindre lyckat med jämna mellanrum påstås vara som ett danskt Quartier Latin) med trånga gator och små torg som är särskilt mysiga på sommaren.
 

Mer unik charm hittar du längs Studiestræde, en parallellgata till Strøget, kantad av graffitimålade husväggar och källarbelägna vintagebutiker. En personlig favorit här är KBH K (Studiestræde 32B, inne på gården) med ett ofattbart välsorterat vintageutbud som doftar 50-, 60- och 70-tal.

Købmagergade är vid sidan om Strøget den längsta shoppinggatan i Köpenhamn med många liknande butiker. Halvvägs ned kommer du till Kronprinsensgade och Silkegade, Köpenhamns ”fashion district”.

Testa gärna de olika ”bro”-distrikten: Nørrebro, Østerbro och Vesterbro. I samtliga finns det gott om one of a kind-butiker som vilken fashionista som helst torde vara intresserad av. Gillar du 50- och 60-tal rekommenderas Nordre Frihavnsgade (Østerbro). Leta även upp Classensgade (Østerbro) där du garanterat inte kommer att hitta några stora kedjor. Detsamma gäller för Istedgade (eller Strassen som lokalborna kallar det, Vesterbro). Glöm inte bort att svänga in på sidogatorna Valdemarsgade och Oehlenschlaegersgade, liksom parallellgatan Vesterbrogade. Guldbergsgade, Elmegade och Nansensgade (Nørrebro) är ytterligare shoppingmåsten.

Har du varit och spanat in Den Lille Havfrue kan det vara väl värt att göra en liten avstickare till intilliggande Langelinie outlet. Som sig bör finns här kända märken som Gucci, Kenzo, Mulberry och Diesel – med prislappar som stavar 50-70 % av ursprungspriset.

Bra loppmarknader hittar du på Israels Plads, Gammel Strand, Hørsholm och Nyhavn.
I närheten av flygplatsen Kastrup ligger Skandinaviens största köpcenter, Fields (hoppa på ett tåg till Ørestad Station för att komma hit). Här finns dock inga butiker som inte finns i city.

Nattliv och nöjen

Festen börjar efter midnatt i Köpenhamn, ofta genom att uteställen genomgår en förvandling från restaurang till bar till klubb. Många börjar inte bli fullsatta förrän vid 1-2 på natten och håller igång till 5-6 på morgonen. Räkna med DKK 40-80 i entré, DKK 10-20 för garderob och si så där DKK 50 för en öl.

Halmtorvet och Istedgade i Vesterbro var en gång Köpenhamns red light district men har i dag snyggat till sig mycket. Det är däremot fortfarande på natten som området lever upp, nu med kaféer, restauranger, trendiga cocktailbarer och krogar. Testa nattklubben VEGA (Enghavevej 40), med populära Ideal Bar, den trendiga cocktailbaren Boutique Lize (Enghave Plads 6) eller retrodoftande Isola/Stereo Bar (Linnesgade 16A).

Christiania har gott om utmärkta nattliga alternativ. Rockklubben Loppen (Bådmansstræde 43) är närmast legendarisk (här ligger även restaurangen Spiseloppen).

En annan stadsdel med gott om uteliv är Nørrebro. Kring Sankt Hans Torv ligger hotspots som Pussy Galore’s Flying Circus (Sankt Hans Torv 30) och Café Sebastopol (Guldbergsgade 2).

Kommer du till Köpenhamn under sommaren är det en idé att ha siktet inställt på Tivoli. Här, på utomhusscenen Plænen, uppträder danska och internationella artister gratis varje fredag klockan 22. Musiken drar över en halv miljon människor per säsong och är därmed Danmarks populäraste musiktillställning.

Var den första som kommenterar

Svara till