Ett par måsten i København

Skandinaviens huvudstad. Gammal men modern. Ordinär men originell. En stad som trots storstadstiteln klarar av att behålla mysfaktorn till 110 %.

Dess historia är både lång och spännande och finns fortfarande kvar bland kullerstensgator, trånga gränder, smala gator, hamnar och byggnader. Du har inte upplevt Skandinavien förrän du har upplevt Köpenhamn.

Redan för 6000 år sedan fanns bebyggelser i nutida Köpenhamn, men först efter 1043 finns skriftliga omnämnanden. Staden hette på den tiden ”Havn” (svenska=hamn) och var en liten fiskeby som då var en central hamn i dåtidens Danmark. Staden växte senare till en köpstad och fick därefter sitt naturliga och nuvarande namn København. År 1343 utsågs Köpenhamn till Danmarks huvudstad.

Köpenhamn är något allderles extra! Här följer mina personliga tips på platser och sevärdheter som visar Köpenhamn in i själen.

Netto-bådene: Köpenhamns ”paddan-båtar”. Kan tyckas vara lite turist-kliché, men största anledningen varför jag tipsar om just detta är att du får chansen att åka genom alla hamnar och hamnområden i köpenhamn, och det är verkligen jättevackert! Dessutom betar du av de flesta vanligaste sevärdheterna som t.ex. lille havfruen. (se nästa punkt) Statyn ligger ganska långt bort och flockas alltid av turister. Åker du med båtarna stannar de till bredvid statyn och du slipper turistträngseln men får se precis lika mycket av den ändå. Du åker också förbi ”den sorte diamant” som är Köpenhamns stora kungliga bibliotek – Ser ut som en liggande svart skyskrapa.

Lille havfruen: Den lilla sjöjungfrun. Köpenhamns mest berömda turistmål? Men inte bara det utan också en del av Danmarks historia. Havfruen är en skulptur gjord av konstnären Edvard Eriksen med inspiration från en av Danmarks genom tiderna mest kända författare H C Andersen; författare till mängder av kända barnböcker bl.a. till en om den lilla sjöjungfrun.

Men missa inte Gefionfontänen som ligger allderles intill Lille havfruen! Det är Köpenhamns största monument och har ungefär samma betydelse som Fontana di Trevi har för Rom. Följ bara ljudet av vatten in mot den vackra Engelska kyrkan så hittar du rätt. Lille Havfruen och Gefionfontänen ligger ca 2 km från Nyhavn. Ta dig till Nyhavn och följ därefter ”kusten” norrut.
 
Missa inte heller en anna mäktig staty vid Højbron. Ta till höger i korsningen Amagertorv, Østergade, Køpmagergade (Strøget) och gå tills du kommer till nästa bro – Højbron. Spana där i vattnet efter en staty som finns på brons ena sida – under vattnet alltså. Nattetid är statyn också upplyst, väldigt mäktigt! Statyn heter ”Agnete och Havmanden” och är även den en staty efter en dikt av H C Andersen med samma namn. Det finns även en dansk folkvisa uppkallad efter denna dikt, även den med samma namn.
 
Tivoli: Köpenhamns mest berömda turistmål nummer 2? Tycker du om att åka karuseller ska du absolut gå hit! Det här är karusellernas huvudstad. Men det kostar både inträde samt för varje karusellåk. Med anknytning till ovanstående sevärdhet finns utanför Tivoli H C Andersens egna gata uppkallad efter honom. På andra sidan den gatan finns även en skulptur av honom där han blickar mot Tivoli.

Strøget och Kongens Nytorv: Strøget är Köpenhamn centrums stora shoppingströg. Här finns allt! Förutom alla oändliga butiker finns roliga ”levande statyer” lite varstans, vackra fontäner och skulpturer på de olika torgen och jättegoda Kina-boxar! (hett tips) För 10 danska kronor får du friterade räkor, nudlar och vårrullar efter egen beställning (du får välja 4 st ”rätter” till din box) Mycket gott och mycker prisvärt! Håll utkik efter små vita gatukök.

Från Høvdebanegården går du ut på den nordöstra sidan. Mitt emot har du Tivoliområdet. Runda Tivoliområdets vänstra sida och följ den vägen rakt fram. Efter ett dubbelt övergångställ kommer du fram till Rådhusplatsen och Strøgets början.

Kongens Nytorv finner du i Strøgets ände, men utgångspunkt från Tivoli eller Høvdebanegården. Detta torg grundades av Kristian V år 1670, samma år som han kröntes. I mitten av torget står Kristian V:s skulptur omgiven av grönt och blommor. Här finns Köpenhamns mer lyxigare del, som t.ex. lyxhotellet Hotell L’angleterre och Rolex. På bänkarna runtom Kristian V:s staty är den perfekta platsen att äta din Kina-box på. 😉
 
Missa inte heller ”Kongens Nytorvs gatu-historia”; Ett cylinderblock av Köpenhamns alla lager av gågator genom historien. Riktigt kul! Den hittar du på Kongens Nytorn på väg ner mot Nyhavn.
 
På Kongens Nytorn finns även en metrostation. 


 
Glyptoteket: Antiken i kombination med botaniska trädgården. Här inne finns massvis med forntida skulpturer, från 3 000 f kr egyptiska skulpturer till det Romerska rikets slutskede 400 e kr, samt en modern samling av dansk och fransk konst från 1700- och 1800-talet. med bl.a. tavlor av Monet. Glyptoteket ligger precis bredvid Tivoli i centrala Köpenhamn och är öppet tisdag-söndag 10-16. Går du dit på en söndag är inträdet gratis, annars kostar det 50 danska kronor. 
 

Nyhavn: Köpenhamns äldsta, vackraste och mysigaste hamn. Här står de gamla fiskebyggnaderna packade som legoklossar i olika färger bredvid varandra och längs efter hamnen har fiskare och sportseglare fortfarande sina båtar förtöjda. Här kan du sitta och bara mysa och andas in havsdoften eller göra som lokalbefolkningen och avnjuta en kall Carlsberg på ett av de dussintals caféer och barer som finns i i stortsett varenda byggnad. Här är verkligen Köpenhamn i sann anda! Ta gärna en promenad längre ut mot öppet vatten, där du kan kika runt i lugn och ro utan varesig turister eller danskar. Här är verkligen vackert! Hit kommer du förslagsvis genom Strøget och Kongens Nytorv och därefter bara över gatan.

Amalienborg: Det är här Kungligheterna av Danmark bor, vi varsitt hus dessutom! De fyra kungliga husen bildar ett åttakantigt litet torg där turisterna samlas. I mitten av torget finns en staty av Amalienborgs grundare Fredrik den 5:e. Runtom varje byggnad står vakter i pompösa dräkter… ungefär som kring Stockholm slott, så uppför dig! 😉 Håll utkik efter resta flaggor på byggnadernas topp – det betyder att kungligheten som bor i respektive byggnad just då befinner sig där!

Christiania: En del av Köpenhamn som numera inte längre existerar, men som var Köpenhamns ghetto med drogförsäljning på öppen gata och allmänt rebelliska invånare som inte ville tillhöra Köpenhamn utan vara en egen fristad. Folket där betalade ingen skatt och hade därför bl.a. eget postsystem, där Köpenhamns postcenter dumpade all post till Christiania utanför portarna och som de därefter delade ut själva. Mycket kravaller och uppror under försök att hantera Christiania har varit genom åren och först år 2004 fick Köpenhamn åter kontroll över fristaden.

Jag vet inte hur området ser ut nu sedan fristaden upphört, men om det finns något kvar av den är det absolut värt att gå och titta på! Intressant historia och fascinerande ställe!

Carlsberg- och Tuborgmuséet: Är du en ölälskare har du kommit till rätt land! Danskarna älskar öl och ölet är billigare än vatten! Carlsberg och Tuborg, som är danmarks egna öl, har ett eget museum på deras bryggeri där man får se hela processen och ölets historia… kanske även få sig ett smakprov?!

”De tre drakarnas torn”: Ett torn ovanpå en byggnad som inte ser så märkvärdigt ut på håll, men kommer man närmare ser man att tornet utgörs av tre drakar, vars svansar är omlindade och bildar själva spetsen. Dessa tre drakar symboliserar faktiskt vänskapen mellan Danmark, Sverige och Norge.

Tornet ligger i området Christianshavn… kommer tyvärr inte ihåg exakt var, men om man åker netto-bådene åker man i alla fall förbi det och det syns ganska lång väg ovanför de normala takhöjderna.  

Kyrkor

”Vor Frelses Kirke”: (vår frälsares kyrka) Ligger i området Christianshamn. Själva kyrkan är inte speciellt märkvärdig, men den har ett magnifikt torn med en gyllene trappa som slingrar sig upp mot toppen, där en gyllene glob är krönt med en staty av Kristus. Du ser det på lång väg så det är inga problem att hitta dit. Man kan gå upp i den gyllene trappan på tornet om man vill. Personligen hann jag aldrig med det, men jag kan tänka mig att utsikten är skaplig!

Marmorkyrkan: Ligger just bredvid Amalienborg och är en liten bit av Rom i Köpenhamn. Pantheon i Rom stod nämligen som modell för denna kyrka och marmorn kom från Norge. Det är verkligen ett mäktigt bygge, och du känner dig verkligen liten där du står bredvid den stora kupolen med frasen ”Herrens ord bliver evinderlig”.

Shopping:

Har du tröttnat på Strøget så ligger det stora köpcentret ”Fisketorvet” inom gåavstånd från centrum. Åker du med S-tågen från Høvdebanegården (centralstationen) ligger Fisketorvet bara en station bort. Linjerna som går förbi är A+, E, B+, B, C och H+…

Stationen bredvid Fisketorvet heter Dybbølsbro.
Fisketorvet kräver en hel dag avsatt för att hinna gå igenom allt (för den sanna shopparen) När jag var där hade vi bara tänkt stanna en förmiddag och hinna med något annat på eftermiddagen… vi kom hem klockan 18:00. Så räkna med att det tar tid. Här finns allt möjligt! Klädbutiker, elektronik, matställen, biografer, frisörer… you name it. Klart ett måste för de shoppinggalna!

Övrigt om Köpenhamn

När?
Sommartid visar upp Köpenhamn från sin bästa sida! Juni-Augusti är varmast, men Maj och Septmber är också fint och lite svalare.

Gå, gå, gå
Jag propagerar alltid för att man ska ta sig fram till fots så mycket som möjligt där det går! Inte bara blir det billigt, utan du får en helt annan bild av resmålet som du inte kan få annars om du sitter i en buss eller taxi. Dessutom lär du dig att hitta själv och det är både nyttigt och roligt!

I Köpenhamn finns mängder av gamla och mysiga kvarter med kullerstensgator och medeltidslika hus med mysiga små uteplatser och gränder. Att promenera runt i Köpenhamn är verkligen ett måste!

Ta en tur genom Nyhavn, som jag tidigare nämnt, och gå därefter upp mot Amalienborg. Efter vägen där finns en supermysig och jättevacker park som du bara måste stanna till vid. Fortsätter du åt samma håll kommer du så småningom till Lilla Havfruen.

Ta en tur från centrum och gå längs dammarna (har du en karta över Köpenhamn hittar du dom lätt, fyra fyrkantiga dammar som går från centrum och in mot Østerbro.) Runtom dessa dammar finns fina promenadstråk och om du orkar dig längst bort till den sista dammen (Sørtedams sø) så finns en underbar liten glasskiosk på den norra sidan med gudomligt god mjukglass!

Kort sagt, det finns mycket att upptäcka i Köpenhamn… och det mesta till fots.

Att ta sig runt i Köpenhamn
Om du ändå vill ta dig runt i Köpenhamn utan att gå så är det lättaste, smidigaste och egentligen enda sättet att ta sig runt i köpenhamn är via s-tågen (!) tunnelbanan och bussarna. S-tågen tycker jag personligen hör till Köpenhamns lokala charm och är i sig också en ”sevärdhet”.

Billigaste alternativet om du ska åka mycket är att köpa ett ”klippekort”. Klippekortet gäller både på s-tågen, bussarna och tunnelbanan. Från det att du stämplat ditt kort nere på en station får du åka fritt inom dina zoner på både s-tåg, bussarna och tunnelbanan inom loppet av 1 timme. Du kan alltså kombinera s-tågen med tunnelbanan och bussarna helt fritt, och om du råkar åka fel någon gång har du en hel timme på dig att ”hitta tillbaka” innan du måste stämpla på nytt. Stämpeln du får visar datum och tid från då du sist stämplade kortet så att du kan se själv hur lång tid du har på dig.

Äta och bo i Köpenhamn

Personligen när jag åker till Köpenhamn så bor jag hos släktingar jag har där. Men boendet är relativt som i de flesta andra storstäder – ju närmare centrum desto dyrare. Och Christianshavn är det absolut dyraste området. Till centrum räknas ”Indre By” och ”Christianshavn”. Därrunt ligger Østerbro, Nørrebro, Västerbro och Vanløse som närmast. Själv har jag bott på Yttre Østerbro där det var väldigt fint! Rekommenderar speciellt där en park som heter Kildevaeldsparken… otroligt vacker! Köp en engångsgrill och är middag här!

Genom alla ovannämnda områden (utom Vanløse) går också alla S-tågslinjer, så vilket tåg du än tar leder dig till centrum! Centranstationen Høvdebanegården som jag tidigare nämnt ligger precis i centrum allderles intill Tivoli och bara ett par 100 meter från Strøget.
 
Som tidigare nämnt så är ölet billigare än vattnet i Köpenhamn. Så det är det ingen brist på. Matpriserna är relativt lika som här i Sverige, dock dyrast kring hamnarna. Danmarks klassiska pølse – den illröda korven – är en rätt att bepröva. Kanske inte speciellt märkvärdigt god, men ett signum fö Danmark och Köpenhamn.

Skandinaviens huvudstad. Sveriges och Stockholms huvudstad. Staden som en gång i historien tillhörde oss. En stad som likt sin ålder känns både gammal och vis. Luften viskar om en plats som varit med om mer än man kan föreställa sig. Doften från havet som funnits där genom allt.
Har du upplevt Köpenhamn har du upplevt Scandinavien.

9 kommentarer på Ett par måsten i København

  1. Anna

    Christiania lever i högsta grad ännu, även om det är under press – missa inte ett besök!!

  2. jocke

    Bra skrivet Lina-marie..köpenhamn är ju bäst! min favoritstad i skandinavien. Och christiania är en underbar plats den med, som sagt missa inte det.

  3. Monica

    Hej!
    Jag och min pojkvän ska åka till Köpenhamn med tåg i oktober, och för att ta oss till hotellet (i Ballerup) tänkte vi ta S-tågen, men jag hittar ingenstans där jag kan se tidtabeller och om de ens går dit eller om vi måste åka buss… Vet du om det finns någonstans där man kan se turtiderna och hållplatserna på internet?

    Jätteschysst sida förresten 😀 vi ska definitivt prova på några av grejerna du rekommenderar 🙂

    //Monica

  4. Lina-Marie

    Hej Monica!

    Kul att ni ska till Köpenhamn och att du gillade artikeln! Till Ballerup går det S-tåg! Tre olika linjer, så ni kan defenitivt åka S-tåg till ert hotell. Tidtabeller behöver du inte oroa dig över, det går tåg med jämna mellanrum nästan hela dygnet runt – förr eller senare dyker det upp! Kartor och tabeller kan ni få tag i överallt där ni kan köpa biljetter, i kiosker och på stationen.

    Om du vill kan du skicka iväg ett mail så kan jag skicka dig lite mer information om S-tågen.

  5. Anna

    Den här guiden var inte speciellt givande för mig. Du har bara skrivit om de största turistställena och platserna som man oftast blir tipsade av i vilken bok som helst. Om man inte är intresserad av detta? Vad finns det då att uppleva? Vilka restauranger och caféer är bäst som inte ligger vid ströget och är packade med turister?

  6. Lina

    Anna: Tråkigt att du inte gillade artikeln. Jag valde att blanda min guide med dels lite av det traditionella och dels några av mina egna smultronställen. Trots att några är ställen som nämns väldigt ofta annars tycker jag verkligen att man måste se dessa om man ska till Köpenhamn! (det finns anledning till varför de nämns så ofta) Jag vill inte skriva en guide till Köpenhamn utan dem. Men är du intresserad av något specifikt annat så kan jag säkert ge dig några ytterligare tips. Hör av dig på mailen i så fall.

  7. Frida

    Hejsan, sitter och skriver ett arbete om Cristiania då jag studerar turism i Køpenhamn. Nu undrar jag bara lite snabbt vart du har fått din info ifrån. Før om jag har førstått rætt så har du skrivit att Cristiania inte længre existerar och att Køpenhamn har tagit åter kontrollen. Du kanske skulle kolla din fakta igen før det stæmmer inte før 5 øre. Jo, cristiania har blivit mycket lugnare men det existerar mer æn væl fortfarande. Pusher Street finns kvar och alla småbutiker och mænniskor bor kvar samt det du skriver om postsystemet stæmmer fortfarande. Man kan fortfarande sitta och røka hasch hur mycket man vill. Dock under den tiden du var dær så var det mycket snack om att de skulle stænga ner det men det gick åt helvete och Cristianiterna vann. Cristiania består ænnu idag…

Svara till