Bli salsadrottning i Guatemala!

Att Guatemala är ett av världens billigaste ställen att lära sig spanska börjar bli ett välkänt faktum. Att samma sak gäller för att lära sig dansa salsa är däremot mindre känt!
 
I Sverige delas salsan ofta upp i två stilar, kubansk salsa och salsa LA style. Den sistnämnda dansas på linje och är en mer “showig” stil om man så vill. I kubansk salsa förflyttar man sig över dansgolvet med sin partner och stilen ses mer som en sällskapsdans än en uppvisningsdans. Grupplektioner i Sverige kostar ca 80-100kr per lektion och privatlektioner kostar ca 4-500kr/timme.

I Guatemala säljs salsan som en del av det exotiska; “Kom och lär dig dansa som en äkta latina med en äkta latino”. Det låter klyschigt, ändå är skillnaden svår att förneka mellan tappert försökande nybörjargringos och rytmiskt höftrullande guatemalteker… I Guatemala dansas en blandning av olika stilar och alla lärare har sin egen unika version. Lektioner ges oftast privat och kostar mellan 50 och 120 svenska kronor per timme, många sänker priserna vid bokning av fler än fem eller tio lektioner. Har man gett sig tusan på att bli drottning på salsa kan man med andra ord nästan tjäna in flygbiljetten hit på att ta privatlektioner här istället för i Sverige…

Salsalärare finns att få tag på i nästan alla delar av Guatemala, men störst utbud av skolor finns i Antigua, ca en timme från Guatemala City. Många av skolorna har en gratis nybörjarklass en dag i veckan då vem som helst kan komma, detta är ett bra tillfälle att se om man tycker om lärarens stil. Det finns i skrivande stund, så vitt jag vet, ingen sammanställning av vart man kan vända sig, därför ger jag här exempel på sex olika skolor med sammanlagt åtta av stadens olika instruktörer.

Salsaskolor:

 • Salsa Buena dance studio: Julio, dansar mer åt det kubanska hållet, lätt att följa, bra för alla nivåer.
  Priser: 80Q per lektion, 375Q för 5 lektioner, 700Q för 10 lektioner.

 • El Cafesito: Herson & Hugo, dansar mer “korrekt” och på linje, duktiga på att lära ut teknik.
  Priser: 60Q per lektion, 500Q för 10 lektioner.

 • Salsa con Gloria & JC: Gloria, en av få kvinnliga salsalärare i Antigua, lär ut på linje.
  Priser: 60Q om man tar fler än en lektion.
  Gratisklass: Mandagar 16.00

 • Casa de lenguas: Diego, glad och tålmodig, dansar mer åt det kubanska hållet än på linje.
  Priser: 12 dollar per lektion, 50 dollar för 5 lektioner.
  Gratisklass: Tisdagar 16.00

 • Salsarengue: Mily & Jorge
  Priser: 35Q för första lektionen, därefter 70Q per lektion.

 • Salsa max: Miguel, arbetar som koreograf åt “Gallo-flickorna” (Guatemalas mest kända ölsort promotas av dansande tjejer i tighta kläder) och är enligt honom själv “den enda riktiga” dansläraren i stan(…)
  Pris: 120Q per lektion, 800Q för  10 lektioner.

Ett annat sätt att hitta den lärare som passar en bäst är att hålla ögonen öppna på stadens uteställen. Killarna som verkligen kan dansa salsa är nästan uteslutande instruktörer och du kan fråga dem på plats om och var de undervisar dagtid. Det finns ingen anledning att vara blyg, en av deras anledningar att vara där är att med sina showiga “moves” locka nya studenter. För att få verklig koll behöver man, förutom att ta lektioner, även öva med så många olika partners som möjligt. Till det finns många möjligheter i Antigua om man vet vart man ska gå och vilka kvällar.

2 kommentarer på Bli salsadrottning i Guatemala!

 1. jonna

  vilken bra artikel! har planer på en resa till sydamerika/karibien nästa år och lära mej spanska och salsa! =) fick bra inspiration här, guatemala kanske vore en idé?

 2. Johanna Eriksson

  Har letat runt hela dagen i Antigua efter det basta och billigaste salsastallet. OCH NU sag jag artikeln… hehe, sa typiskt! Tack sa mycket for artikeln!

Svara till