Mina favoriter i Guatemala

I ett land med mystisk mayakultur, storslagen natur, sagolika sjöar och otaliga byar är det inte lätt att veta vilka ställen man skall välja att besöka. Speciellt när det finns många saker av varje. Det här är mina höjdpunkter i Guatemala.

Chichicastenango/Santa Cruz de Quiche

Söndagsmarknaden är byn Chichicastenangos stora dragplåster varje söndag. Här flockas turister och försäljare för att förhandla och köpa av varandra.
 
Lyckligtvis kom jag hit redan på fredagen. Då – ett lugnt samhälle med små gator, en central kyrka, marknad och människor med nyfikna blickar. För denna dag var vi faktiskt de enda turisterna här. Att bara sitta på byns kyrktrappa och se på människorna i deras vardagliga liv kändes som en viktig stund. Ett besök på en gudstjänst för att se hur det går till kan man också göra.
 
Söndagsmorgonen blev inte som vi tänkt oss. Staden hade förvandlats över en natt från den lugna lilla staden till ett inferno av människor, marknadsstånd, djur och dofter. Frukostinköpet tog oss lite längre tid, men det är sådant här man får räkna med när man reser.
 
Jag rekommenderar i alla fall besök i Chichi någon dag tidigare än marknadsdagen då det knappt går att vara där, samt att stället är invaderat av turister. Lite charmigare och mer intressant att vara de enda turisterna. Då kan man också få bättre kontakt med lokalbefolkningen.
 
Nära Chichicastenango, eller Chichi som det kallas, ligger Santa Cruz de Quiche, ytterligare en liten stad. Vi gjorde en dagsutflykt hit och besökte även en gammal mayaruin med namn U´titlan. En mystisk plats med en tunnel där invånarna gömde sig vid invasioner. Tänk att här vandrade indianer i denna tunnel för flera tusen år sedan.


 
Dessa platser är små mysiga byar/städer väl värda ett besök.

Tikal

Att vandra i mörkret klockan fem på morgonen med ficklamporna tända på ett av mayaimperiets viktigaste plats var lite pirrigt. När sedan guiden stannade och bad oss släcka lamporna, pekade upp ovanför trädtopparna och hörde våra förstummade ”wow” var saken klar. För denna stund var mitt ”magic moment” i Guatemala. Ovanför träden tornade stora pyramider upp sig som talade om svunnen tid. Vi var på helig mark och man kunde verkligen känna mystiken kring sig, då under morgonens tidigaste timmar.

Vi fick höra djungeln vakna med alla dess djur och allt vad det innebär. Houler monkeys/skrikapor som lät som en hel dinosaurie, fåglar i alla dess färger och slutligen solens första morgonstrålar över området när vi satt på en av pyramiderna och såg soluppgången. Visst var denna plats speciell. Ett äkta minne och min höjdpunkt på resan!
 
Ett tips är att åka på morgonturen till Tikal. Lite dyrare kanske, men väl värt pengarna!

Lago de Atitlan/ Atitlan sjön

Paradisets sjö skulle man kunna säga när man ser den. Med klarblått vatten och vulkaner som omringar sjön är Lago de Atitlan en av de vackraste platserna jag besökt.

Utgångspunkten är staden Panajachel dit många bussar går. Därifrån kan man sedan ta sig till olika byar runt sjön. Det finns nog en plats för alla här.

  • San Pedro – Ett ställe med många backpackerhostels och billiga boenden, häftiga caféer, små butiker och marknadsstånd. Ett ”flumställe” skulle man nog kunna kalla det, men med skönt folk och lugn miljö. Här är det ”don’t worry – be happy” som gäller.

  • San Marcos – Det var på partystället Mama utz i San Marcós som min vän Gabriel skulle spela med sitt band. Ett schysst hak där man dansar utomhus under stjärnorna och där man kan köpa goda pizzor och sushi. Byn skall vara känd för den lugna miljön med yogakurser och andra alternativa behandlingar. Tyvärr stannade jag här bara på kvällen och hann inte se så mycket av dessa ställen. Hoppas på ett längre besök nästa gång!

  • Santiago- Den största staden runt sjön Atitlan om man bortser från Panajachel. Här var vi på festival de Atitlan som går av stapeln någon gång i mars. Hippies från när och fjärran samlas och dansar. Ett väldigt kul och annorlunda event.

  • Santa Cruz de la Laguna – en plats för avkoppling på någon av de alla bryggor som finns. Men missa inte utklädnadsfesten varje lördag på hostelet som finns här. Kvällen då killarna blir tjejer och vice versa.

Ja, det finns många sköna platser runt sjön att välja mellan. Något för alla smaker.

Semuc Champey

Beläget lite längre nordväst om Antigua ligger denna fantastiska plats. Eftersom stora delar av Guatemala består av berg är större delen av vägen hit slingrande bergsvägar. Med utsikt över bergen man inte trodde var sann och med frodiga skogsområden närmade vi oss Semuc.

Vägen hit ner går inte att beskriva utan måste upplevas själv. Utflykten till själva nationalparken var spännande och när vi nådde målet utkikspunkten ”mirador” högt ovan trodde jag inte mina ögon när jag såg ner. Grönt vatten i små källor, med bergskammen och det frodiga landskapet runtom. Semuc Champey betyder tydligen ”floden som rinner under” på något av indianspråken. Så det skall finnas en flod som rinner under berget under dessa källor.
 
Här kan badas och solas och vandras. Inte att förglömma ett besök i den spännande grottan. Där simmar du med ett tänt ljus i ena handen. Grottan är i flera olika nivåer så ibland måste du klättra upp. En mystisk upplevelse där det gäller att hålla ljuset ovan ytan när du simmar. Annars blir det mörkt – jäkligt mörkt.
 
Det här är mina favoritresmål i Guatemala. Hoppas det ger dig en liten bild av vad som kan besökas.

1 kommentar påMina favoriter i Guatemala

  1. André

    Ska själv till Guatemala i dec och har också hört att templen vid Tikal på morgonen ska var helt otroliga. Tack för alla tipsen ska kolla in några 😉

Svara till