Att ta sig fram i Jerusalem

Gågata i centrala JerusalemVid ett besök i Jerusalem finns det ett antal sätt att ta sig fram mellan olika sevärdheter. Här kommer en noggrann genomgång av allt man behöver veta om de olika färdmedlen i Israels huvudstad.

Buss
I Jerusalem går det många olika busslinjer kors och tvärs. Bussarna, som körs av bolaget Egged, är oftast det enklaste sättet att ta sig fram. Det är dock viktigt att notera att busstrafiken ligger nere under den judiska sabbaten (från fredag till lördag kväll). Påstigning på bussarna sker via framdörrarna. Det går att köpa enkelbiljetter, rabattkort och månadskort hos föraren. (Ungdomar och pensionärer betalar reducerade priser.) Föraren gör ett litet hål i biljetten, för att visa att den använts. Varje förare gör ett hål av en viss form, så att det ska vara lätt att känna igen för kontrollanterna. Något annat att tänka på är att man vid bussbyte måste köpa en ny biljett, om man inte köpt en ”bytesbiljett” (”kartis maavar”) på den första bussen.


 
Spårvagn
I stora delar av Jerusalem arbetar man med att bygga spårväg. Flera centrala gator är avstängda för biltrafik för tillfället, eftersom byggnadsarbeten pågår. När hela projektet är klart (om några år), är tanken att det ska gå en modern spårvagnslinje genom hela Jerusalem. Spårvagnen ska förhoppningsvis minska trafikstockningarna i centrum.
 

Taxi
För att ta sig fram fort mellan olika platser i Jerusalem, går det naturligtvis bra att ta taxi. Taxibilar kan stoppas utefter vägen eller beställas via telefon (mot en mindre avgift). Förarna är skyldiga att använda taxameter, men de föreslår ofta ett fast pris, som passagerna kan acceptera om de vill. Oavsett alternativ, är taxiresor i Jerusalem mycket billigare än i Sverige. Noterbart är att många taxibilar även är i trafik under sabbaten, men då med något högre taxa.
 
Bil
På ett antal ställen i Jerusalem går det att hyra bil från olika internationella och inhemska kedjor. Om man kör bil i Jerusalem, är det naturligtvis viktigt att iaktta trafikreglerna och speciellt lägga märke till ett stort antal gator i centrum som är enkelriktade och/eller endast för busstrafik. När det gäller parkering, finns det markerade parkeringsplatser utefter trottoarerna. Om man parkerar bilen där, betalar man knappt fem shekel (ungefär tio kronor) per timme i en närliggande automat (under dagtid på vardagar). Noterbart är att parkering endast är tillåten i några timmar. Om man inte hittar någon sådan parkeringsplats eller vill parkera under längre tid, gäller det att hitta större privata parkeringar. Där brukar priset ligga på mellan tio och femton shekel (tjugo-trettio kronor) per timme.

 

Cykel
I Jerusalem är det rätt ovanligt att människor cyklar. Några av anledningarna till detta kan vara den backiga terrängen, avsaknaden av cykelbanor och det varma klimatet.
 
Till fots
Det bästa sättet att upptäcka allt Jerusalem har att erbjuda är att promenera runt i staden. Då kan man lägga märke till de intressanta människorna, de små detaljerna i de vackra byggnaderna, med mera. Avstånden i Jerusalem är oftast inte särskilt stora, så därför rekommenderas bekväma promenadskor och en flaska vatten för att få ut det mesta av den heliga staden.

1 kommentar påAtt ta sig fram i Jerusalem

  1. Tsk

    Jerusalem är en väldig intressant stad med dess befolkning som tillhör olika religioner. Stadsmuséet är ett givet val med sina historiska artefrakter, tex Döda Havs-rullarna.
    Nattlivet håller också hög klass där alla dansar på borden pga av vodka-drinkarna.

Svara till