Israels klimat

Snö i Jerusalem Trots att Israel till ytan är ett rätt så litet land, är det stora skillnader beträffande klimatet i olika delar av landet. Mellan platser bara en halvtimme från varandra kan det skilja upp till tio grader och när det snöar i Jerusalem, kan det mycket väl vara solsken och varmt i Tel Aviv.

Israel ligger öster om Medelhavet, i ett område som präglas av subtropiskt Medelhavsklimat. Generellt sett kännetecknas landets klimat av mycket solsken, främst under sommarhalvåret (april till oktober). Mellan november och mars pågår emellertid regnperioden. Årsmedeltemperaturen är 20 grader, där januari är kallast (8-13 grader) och augusti är varmast (22-34 grader). På våren och hösten blåser ibland mycket torra och heta ökenvindar (så kallad sharav), som får temperaturen att stiga rejält.

När det gäller klimatet, råder det, som sagt, mycket stora skillnader mellan kustremsan (bland annat Tel Aviv), höglänta områden (till exempel Jerusalem) och norra Israel, den stora Negevöknen (med staden Be’er Sheva), Jordandalen, Döda Havet, med flera regioner.

På kustremsan ligger värmen som ett fuktigt täcke hela sommaren. Där blir det inte ens svalt under kvällen eller natten, på grund av den höga luftfuktigheten. Ett luftkonditionerat hotellrum rekommenderas därför verkligen under denna period. På vintern däremot, är klimatet mycket behagligt i denna del av Israel. Det mycket milda vädret gör till exempel att man kan gå med shorts året runt. Medeltemperaturen i Tel Aviv är 25 grader under sommaren och 14 grader under vintern.

I de höglänta områdena i bland annat Jerusalem och norra Israel är vintrarna relativt kyliga och fuktiga. Dit gäller det att se till att ta med sig en extra tröja och rejäla strumpor. Årligen faller mellan 50 och 125 centimeter regn i dessa områden. Någon gång nästan varje vinter (oftast under januari eller februari) snöar det också i Jerusalem, medan snöfall förekommer mer flitigt i norra Israel. Så fort några snöflingor samlas på marken, stannar hela samhället upp; barnen får lov från skolan, vägarna stängs av och så vidare. Sommaren i Jerusalem är däremot torr och varm, med molnfri himmel och temperaturer över 30 grader i flera månader i rad. På kvällen blir det emellertid mycket svalare och inte alls så tryckande fuktigt och hett som i till exempel Tel Aviv.

I Negevöknen, som utgör en stor del av Israels yta, är temperaturen allt som oftast över 30 grader under sommarhalvåret och det är mycket torrt. Under vintern är nätterna väldigt kalla och totalt sett faller det där inte mer än ett par centimeter regn per år. När det regnar, är det emellertid ofta i form av åskoväder, som orsakar översvämningar och stor förödelse.

I Jordandalen i öster är sommaren het och torr, medan vintern är mycket behaglig. Vid Döda Havet är det ökenklimat som gäller; solen skiner nästan alltid där.

I semesterparadiset Eilat, i Israels sydspets mot Röda Havet, når dagstemperaturerna över 20 grader i genomsnitt i januari (den kallaste månaden) och över 40 grader i genomsnitt i augusti (den varmaste månaden). Sommaren är mycket torr och vintern är i princip regnfri. Detta möjliggör sol- och badsemester året runt i Eilat.
 
Sammanfattningsvis gör Israels klimat att ett besök i landet kan rekommenderas under alla årstider. Vädret är dock mest behagligt under våren och hösten. Våren är kanske den allra bästa årstiden för att besöka Israel, då alla växter blommar och ytterligare förskönar Israels mycket vackra natur.

3 kommentarer på Israels klimat

  1. Ramona Fransson

    Min make och jag hade tänkt att fira min 60-årsdag i Israel 2016, och eftersom den infaller i slutet av mars var jag nyfiken på klimatet. Vi hade tänkt oss att besöka Tel Aviv och Eilat, så enligt den här informationen är det ett riktigt val!

    Tack för bra info!

Svara till