Machane Jehuda-marknaden i Jerusalem

Frukt och grönsaker på Machane Jehuda För den som vill möta Jerusalembor av olika slag, njuta av smak- och luktupplevelser, göra fynd eller helt enkelt strosa omkring, rekommenderas varmt ett besök på Machane Jehuda-marknaden i centrala Jerusalem.

För drygt hundra år sedan påbörjades vad som i dag är den myllrande och färgglada Machane Jehuda-marknaden, mellan Jaffa- och Agrippasgatan, inte långt från Jerusalems centrala bussterminal. Efter nyligen genomförda renoveringsarbeten har marknaden omorganiserats, gatorna blivit rymligare och mer upplysta och vissa delar av marknaden täcks numera av ett tak. Dessa förändringar har emellertid genomförts utan att marknaden har förlorat sin speciella karaktär, som till och med har beskrivits i ett antal dikter, sånger och böcker.
 

Förutom att göra fynd, är det många som går till Machane Jehuda-marknaden för upplevelsens skull. Utspridda bland stånden finns också ett antal enklare caféer och restauranger, där man kan slå sig ned, ta en kopp kaffe eller äta lunch, och iaktta folklivet. Det är verkligen en spännande och exotisk erfarenhet att strosa omkring på marknaden, köpa något att äta eller dricka och insupa den härliga atmosfären. Extra speciell är stämningen under torsdagar och fredagar, då marknaden kryllar av människor som handlar mat inför den judiska sabbaten. Från fredag eftermiddag till och med lördag kväll ekar emellertid marknadsgatorna tomma på grund av vilodagen.
 

På Machane Jehuda-marknaden finner man långa rader av försäljare, som försöker locka till sig kunder, och ett färgglatt myller av människor, som är ute och handlar. Stånden erbjuder ”berg” av frukt, grönsaker, nötter, kryddor, fisk, kött, med mera; man kan hitta många olika sorters jordbruksvaror och allt är mycket färskt. Det finns även småaffärer på marknaden, som säljer kläder, skor, souvenirer, hushållsartiklar och så vidare.
 
Bagerierna på Machane Jehuda-marknaden är ett kapitel för sig. Det finns nämligen ett antal sådana utspridda på marknaden och man hittar dem lätt – det är bara att följa de goda dofterna. På alla dessa ställen kan man köpa färska, rykande heta pitabröd, småkakor av olika slag, härligt kaffebröd, med mera.
 

När det gäller priserna på Machane Jehuda-marknaden, är de över lag lägre än i ”vanliga” affärer. Ett extra plus är också att prutning är helt och hållet accepterat på marknaden, speciellt ju senare det är på dagen. På många ställen är få priser utsatta, så försäljaren föreslår ett pris, som han tror att kunden är villig att betala. Därefter är det fritt fram för köpslående och den bästa förhandlaren ”vinner”. Knep som att låtsas lämna affären, utan att köpa något, är också tillåtna.
 
För turister som kommer till Israel är ett besök i Jerusalem inte fullständigt utan Machane Jehuda-marknaden. Även om man, så klart, inte åker till den heliga staden för att handla grönsaker, rekommenderar jag verkligen ett besök på den gemytliga marknaden, för att känna av stadens puls.

1 kommentar påMachane Jehuda-marknaden i Jerusalem

Svara till