Daikanyama och Ebisu – Det senaste av det hippaste

Oändligt stora Tokyo tar knappast slut där, men Linda avslutar sin artikelserie om dess stadsdelar med hippa Daikanyama och Ebisu – morgondagens stjärnor på den japanska huvudstadens modehimmel.

Daikanyama ligger klämt mellan Shibuya och Ebisu. De livfulla, grönskande bakgatorna består av en härlig haute couture och vintage-mix med boutiquer och små uteserveringar. Bland låga hus och småskalighet finns ett enormt utbud som är beroendeframkallande. Närheten till Shibuya sipprar mest igenom i fråga om just trendkänsligheten. Till skillnad från gigantiska varuhus och övertrafikerade korsningar, är det nämligen något det finns mycket gott om. Jean-Paul Gaultier, Vivienne Tam och Alexander McQueen är bara en liten del av allt det retro-chica som området tacksamt svämmar över av.

Ebisu är något av storasyster, lite mer förståndigt och kanske därför också lite mindre fashionabelt. Men bara lite. En fri avant-gardistisk anda vilar över kvarteren, som en gång i tiden bara var två stationer bland Tokyos tusentals andra.

Daikanyama och Ebisu är hippt, hett och häftigt – men ännu inte helt hysteriskt. Tokyos fashionistas och modevetare känner alla redan till dem väl, så det är hög tid att bekanta dig med morgondagens stjärnor innan de exploderar över Tokyo-himlen.

Upplevelser

Ebisu Garden Place
Ytterligare en av de där städerna i staden. Affärer, restauranger, biografer, museer och mycket mer tävlar om din uppmärksamhet i det stora komplexet. Åk till Ebisu Station, en station bort med Yamanote Line från Shibuya, och välj Garden Place Exit – et voilá, du är här.

 
Ebisu Beer Museum
Ligger i Ebisu Garden Place och är ett museum där du kan lära dig om tillverkningen hos det inhemska bryggeriet Sapporo. En gratis runda är möjlig att avsluta med provsmakning av fyra olika ölsorter för ¥400.
 
Tokyo Metropolitan Museum of Photography
Även detta museum ligger i Ebisu Garden Place och har olika våningsplan med spännande fotografutställningar. Inträdet varierar beroende på utställning, men några fåtal brukar vara gratis.
 
R-Gath
För dig som inte vill dricka alkohol kanske R-Gath passar bättre eftersom det är en mineralvatten-bar… Välj mellan ett 30-tal sorter.

Hillside Terrace
Komplexet dominerar idag utanför Daikanyama Station. Arkitekten Fumihiko Makis läckra design sträcker sig på båda sidor om Kyuymate-dōri med affärer, restauranger och gallerior.
 
Saigoyama-koen
I hjärtat av Daikanyama ligger denna park – egentligen bara en liten gräsplätt – där du alldeles gratis kan vila upp dig i solnedgången efter en hård dag av shopping.

Shopping

Stitch
50-tals inspirerad livsstilsaffär med egen maskot, den stortandade Baboo.

D-Forme
Konstigt, kreativt, kul! Kanske den enda affär i världen där du kan köpa simulator för köksljud…

Design Works Concept Store
Högklassig design med ett härligt stänk av anarkistisk kreativitet.

Beams-T
Precis lika cool som huvudfilialen i Harajuku.
 
A, P, C
Klädkodade baskläder som inte är speciellt basic. Männens variant hittas intill kvinnornas.

via Bus Stop
Det bästa av det bästa av det mesta – och dyraste.

Balcony
Entrén är lätt att missta för ingången till ett hem och kanske är det just det som är en del av charmen.

La Fuente
Den småskaliga profilen i Daikanyama innebär att gigantiska varuhuskomplex fortfarande är behagligt långt borta. Kanske är La Fuente det första tecknet på att en annan tid kommer att komma. Arkitekturen smälter emellertid ganska bra in i omgivningen med terrasser och gårdsplan, och du hittar både danska Bodum och svenska Ordning och Reda i huset.
 
Precis som i resten av Tokyos stadsdelar skulle det vara omöjligt för mig att tipsa om allt. Butiker i Daikanyama med spännande namn som Hollywood Wives, New York Dolls, Discreet och Eliminator Edge är minst lika mycket värda en påhälsning som ovanstående – liksom de flesta andra helt onämnda.

3 kommentarer på Daikanyama och Ebisu – Det senaste av det hippaste

 1. mikael carlsson

  ett stort tack till dig linda.. känns lite tråkigt att du är klar med den här serien. var en intresant läsning. ska ta med dom när jag åker så jag har något att planera dagen med.
  vad blir nästa resa??

 2. Linda

  Mikael, det kommer mer om Japan i nästa vecka redan, men då lite annat än de här guiderna 🙂 Jag blir glad att du kommer att ha dem till användning, det är precis det som är tanken med dem 🙂
  Nästa resa bär av på söndag, då är det en vecka i Dublin med och hos vänner som gäller. Sen blir det en del resor under det kommande året fram till det är dags att bege sig av tillbaka till Japan igen 😀

 3. Tessie

  Har läst alla dina guider och du är grym! Ska till Tokyo i mars (2008)och ska skriva ut dina tips.

Svara till