En tågresa bort – Japan intill Tokyo

Tokyo lider knappast brist på upplevelser. Staden kräver år att lära känna på djupet, om det ens går att göra. Kanske vill du ändå passa på att se någonting mer än huvudstaden när du rest halva jordklotet runt, utan att för den sakens skull lägga stora delar av restiden på annan ort. Oroa dig i så fall inte. Det finns gott om utflyktsmål bara ett par timmar bort.

Alla vägar bär till Tokyo. Stadens infrastruktur är ett spindelnät av trafikleder och rälser, framför allt på höjden. På det ena eller det andra sättet går det därför, paradoxalt nog, lika lätt att ta sig ur staden som att ta sig in i den. Lyckas du skaka av dig hightech-kakafonis förtrollning kan en längtan efter andrum, den förunderliga japanska naturen och tystnaden, slå rot. En trånad efter spår av zen. Plötsligt finner du dig redo att ta dig ut ur staden, om än bara för en stund. Möjligheterna till det är goda, och innan du vet ordet av kan du stå i till synes orörd natur och undra var all betong så hastigt och lustigt tog vägen.

Det finns åtskilliga utflyktsmål i närheten av Tokyo som bara kräver en dag eller två. Nedan följer tips på några av dem som kan vara väl rekommenderade att planera in i resan. Gällande för samtliga är, att om din längtan bland annat är att komma bort från det överdrivet folktäta Tokyo – besök inte någon av platserna på helgen eller under högtider.

Yokohama

Med sina närmare fyra miljoner invånare är Yokohama Japans näst största stad. Hon ligger bara strax söder om sin storasyster Tokyo. I en obruten urbanitet tar tågturen enbart plus minus 30 minuter, och plötsligt är du där. Yokohamas hamn var 1859 en av de första som öppnades efter att Japan varit stängt från omvärlden, och det lilla fiskarsamhället växte till en stor och viktig knytpunkt. Två gånger har staden utplånats för att resa sig som Fågel Fenix ur askan: första gången till följd av den stora Kantō-jordbävningen 1923 och andra gången på grund av amerikanska bombningar under WWII. Idag har Yokohama tydliga såväl kinesiska som västerländska influenser.

Upplev:

 • Minato Mirai 21. Futuristiskt och nytillkommet centrum med kännetecknet Landmark Tower.
 • Waterfront Promenade. Något standardiserad, men trevlig, strandpromenad med fina utsikter över Yokohamas skyline med såväl skyskrapor som det gigantiska pariserhjulet CosmoClock 21 (en gång i tiden världens högsta, och också världens största klocka) och världens högsta fyrtorn Marine Tower. Går från Minato Mirai till Yamashita Park.
 • Chinatown. Japans största, tillika en av världens största, kinesiska stadsdelar.
 • Cosmo World. En liten nöjespark intill pariserhjulet.
 • Sankeien. En stor, vacker japansk trädgård.
 • Ramen Museum. Lär dig allt om nudelvarianten ramen.

Kamakura

Tokyo har ytterligare en sydlig lillasyster i Kamakura med knappa 200,000 invånare. En gång i tiden var det Japans huvudstad, vilket det lilla kustsamhället idag kan vara svårt att föreställa sig som. Kamakura är en populär turistdestination, i tre väderstreck omgärdat av berg och i det fjärde med sin sandstrand som vetter ut mot Sagami Bay. Det råder fridfull småstadsanda. Kamakura kallas ibland för östra Japans Kyoto på grund av den stora mängd tempel, altaren och kulturhistoriska lämningar som finns där. Eftersom staden är så liten kan den lätt upplevas på fot eller med hyrda cyklar.
 

 
Upplev:

 • Kōtoku-in. Det mesta kända templet med den 14 meter höga Great Buddha i brons. Statyn tillhör en av hela Japans främsta buddhistiska attraktioner. Om du vill kan du klättra upp i huvudet!
 • Yuigahama. Stränderna. Sola, bada, drick och ät gott och njut av fyrverkerier på sommaren.
 • Kenchoji Temple och Engakuji Temple. De två främsta av Kamakuras totalt fem Zen-tempel.
 • Zuisenji Temple. Tempel med berömda zen-trädgårdar.
 • Hachimangu. Den viktigaste shinto-helgedomen i staden. Ytterligare tempel och intressanta platser. Tsurugaoka Hachiman-gu Shrine, Myohonji Temple (missa inte tv-serien Ultramans skapares grav; fans strör action figurer där till hans minne), Hase Kannon (med Japans högsta trästaty föreställande Kannon),
 • Tōkeiji (berömt för att ta hand om skadade kvinnor) och många, många fler.
 • Vandringsleder. Leta upp dem på Kamakuras skogklädda kullar, till exempel Daibutsu intill Kōtoku-in, där du kan trilla över allt från utsiktspunkter till vackra traditionella bostadsområden.

Fujisawa

Fujisawa vetter liksom Kamakura mot Sagami Bay, och en av Japans vackraste strandlinjer, Shonan. Den 400,000 invånartäta staden brukar ibland refereras till som ett surfparadis.

Upplev:

 • Stränderna. Stranden Enoshima på ön med samma namn är rafflande, men Kugenuma och Shichirigahama ligger också i närheten. Området brukar nämnas som en rival till platser som Miami Beach och Cote d’Azur.
 • Naturen. Fujisawa har hela 262 stycken parker och runt 140 hektar skog i naturreservat.
 • Shinbayashi Park ligger på 60 meters höjd intill Sakai River.
 • Shirahata Jinja. Shinto altare.
 • Yugyo-ji. Buddhistiskt tempel.
 • Lämningarna efter Oba slott.

 

Mount Takao

Mount Takao, eller Takao-san som japanerna själva säger, reser sina heliga 599 metrar i staden Hachioji, en del av det så kallade Greater Tokyo-området. Till följd av sin väldiga närhet till själva metropolen, är Takao-san ett av de vanligaste utflyktsmålen för rekreation för storstadsborna. Skogen växer tät och vacker bland tempel och vandringsleder. En speciellt klar dag kan du se Tokyo, Mount Fuji och Yokohama från toppen. Orkar du inte gå finns det en lift som går halvvägs upp på berget. Takao-san är särskilt fint på hösten.

Upplev:

 • Berget i sig. Du vandrar upp för bergets sluttningar och njuter av naturen medan du passerar tehus och helgedomar. Vid toppen finns berömda Yakuōin Yūkiji Temple.
 • Väderstreckens utsikter. Från toppen: Mount Fuji åt ena hållet och lämningarna av Hachioji slott åt det andra. För att inte tala om riktningen som bjuder dig på hela Tokyo, från Chofu till Chiba, som ett neurotiskt lapptäcke av urbanitet framför dina fötter.

Hakone

Berg. Sjöar. Parker. Varma källor, onsen. Hakone är en del av Fuji-Hakone-Izu National Park och ligger mindre än 10 mil från Tokyo. I årtionden har platsen lockat såväl inhemska som utländska turister med sin naturliga, trankila prakt och möjligheter till avkoppling och hälsobehandlingar för både kropp och själ.
 
Upplev:

 • Ōwakudani, the Great Boiling Valley. Vulkanisk punkt med gott om källor.
 • Ashinoko, en vacker bergsjö. I ett hörn av den hittar du Hakone Jinja Shrine, berömt för sin skönhet och sina toriis i vattnet.
 • Hakone Detached Palace. En offentlig park med vackra vyer av Mount Fuji.
 • Open Air Museum har utställningar med (varierande) konst i ett parklandskap, bland annat av Picasso.
 • Tozan Railway. Njut av spektakulära utsikter från bergsbanan.
 • Onsen. Stannar du över natten är det mer eller mindre garanterat att ditt boende har en varm källa. Passa annars på att till exempel besöka Tenzan Tōjigō (Hakone-Yumoto, Chaya 208) som har så väl inomhus- som utomhusbad.

Nikkō

Nikkō is Nippon”. “Don’t say ’magnificent until you’ve seen Nikkō”.

Turistorienterade slogans fastställer ofta detsamma: att staden är en av de absolut vackraste platserna i hela Japan med många enastående tempel och extraordinär naturlig skönhet. I flera århundraden har Nikkō varit centrum för shinto- och buddhistisk dyrkan av bergen. Liksom Takao-san, är Nikkō speciellt vackert på hösten.

Upplev:

 • Nikkō National Park. Erbjuder än idag fantastiska bergs vyer, vattenfall (missa inte Kegon Falls), sjöar (missa inte Lake Chuzenji), varma källor och till och med vilda apor. Ska du vandra rekommenderas Nikkō Yumoto-Chuzenji Area Hiking Guide för ¥150, som säljs vid stationen.
 • Tōshō-gū Shrine. Andetagande vackert mausoleum tillägnat Tokugawa shogunatets grundare.
 • Rinnō-ji Temple. Det viktigaste templet, känt för sina tre stora Buddha-statyer och sin fridfulla trädgård Shōyō-en.
 • Futarasan Shrine. Tillägnat Nikkō tre heliga berg Nantai-san, Nyoho-san och Taro-san. Finns tillsammans med Tōshō-gū och Rinnoji på UNESCOs världsarvslista.

2 kommentarer på En tågresa bort – Japan intill Tokyo

Svara till