Kungligt cool – en guide till Kyoto

Tempel och geishor, teceremonier och kaligrafi. Traditionerna vilar tungt över japanska Kyoto som under ett helt sekel var landets huvudstad och kulturella centrum. I dag har makten flyttat söderut till Tokyo, men historien och skönheten finns kvar.

Det påstås ibland att det huvudsakliga skälet till att resa till Japan borde vara Kyoto. Mellan åren 795 och 1868 var Kyoto centrum för hela den japanska kulturen och historiens skatter ligger än i dag strödda över hela staden. Till skillnad från många andra platser i Japan undkom stora delar av Kyoto Andra världskrigets bomber. Tusentals tempel, palats och helgedomar som byggts i ära till kejsare, munkar och shōguns står stolt kvar. I de centrala delarna finns visserligen den makabra krocken mellan dåtid och nutid som de flesta japanska storstäder kokar över av, ett underligt betonglandskap där glas och stål höjer sig hotfullt över små trähus och trånga gränder. Men den urbana moderniseringen är ännu inte dominerande.

På en och samma dag hörs smattret från en geishas trätofflor, smakas färsk fisk på en traditionell matmarknad och känns lugnet i en zen-trädgård. Vilken klichéartad japansk dröm du än önskar uppfylla är chansen stor att det är i Kyoto den kommer att slå in.

Ta sig runt
Kyoto är egentligen inte en särskilt stor stad. Invånarantalet ligger runt två miljoner och från någon av de höga utkikspunkterna i toppmoderna Kyoto Station syns stadens utkanter, innästlade bland de kringgärdade bergen, i alla väderstreck. Det är lätt att få känslan av att fötterna borde räcka till. I viss mån gör de också det.

Däremot har Kyoto ett nästan ofattbart stort utbud av upplevelser och turistattraktioner, vilket gör kollektivtrafiken oumbärlig. Dina fötter kommer att ha gett upp långt, långt innan ”måste se”-listan är avklarad. Du kommer därför att ha god nytta av kollektivtrafiken. Tunnelbanan är bra, men har ett litet nät. Den är mest lämplig att använda sig av när du rör dig i centrum.
 
Bussar är bättre, särskilt för att utforska Kyotos yttre områden – och det är där det mest intressanta finns att upptäcka. Stora busstationer finns vid Kyoto Station och Sanjo-Kawabata.

Kyoto är särskilt vackert under våren och hösten, då vädret är som vackrast och naturen står i färgsprakande skruder av olika slag. Då kan det även passa att hyra cykel.
 
Upplevelser
Det är upplevelserna som är den stora lockelsen med Kyoto. Över hela staden finns tusentals sevärdheter, framföra allt i utkanterna. Många av dem finns med på UNESCOs Världsarvslista. Trycket är högt i Japans vackraste stad. Det tar lång tid att hinna se allt, så att ha planerat dagarna i förväg är ett hett tips. Fokusera på ett område i taget – så som centrala, östra eller västra Kyoto – och använd en så utförlig guide som möjligt. Läs mer om guideböcker.

Spendera gärna minst en dag i varje distrikt för att hinna med allt utan att behöva stressa. Nedan följer ett axplock av de otaliga berömdheterna.

Kyoto Station – Karasuma-dōri-Shiokōji
Troligtvis den plats du kommer till först, med tåg eller buss. Sedan 1997 stoltserar det enorma glaskomplexet mitt i centrum och står i skarp kontrast med de inre bilder som många har av Kyoto när de kommer till staden första gången. På dess femton våningar finns butiker och stora varuhus, hotell, spelhallar, restauranger och ett utsiktsdäck.
 
Kyoto Tower
Mitt emot Kyoto Station finns det 131 meter höga tornet med utsiktsdäck på 100 meters höjd och hotell och affärer vid foten.

Gion
De trånga, vackra gränderna i stadsdelen Gion är i sig väl värt ett besök. Ovanpå det tillkommer marknader, nattliga nöjen och möjligheten att få se geisha eller maiko. Stadsdelen pulserar av liv med restauranger, tehus och butiker – det mesta i japansk tappning. Kvarteret ligger mellan Sanjō-dōri och Gōjo-dōri (som löper söderut och norrut) respektive Higashiyama-dōri och Kawabata-dōri (som löper österut och västerut).

Särskilt vackert är det kring Hanami-kōji, en gata som kantas av traditionell japansk arkitektur med gamla restauranger och tehus som regelbundet har uppträdanden med geisha. Mer klassisk japansk atmosfär får du i kvarteren kring Shinmonzen-dōri, Shirakawa Minami-dōri och Shinbashi-dōri.

Arashiyama
Arashiyama, västra Kyoto, är ett distrikt som är särskilt populärt bland japanerna själva. Promenera omkring i de traditionella kvarteren och spana in Togetsukyo-bron som löper över Hozu-gawa, följ bambuspåret till Nonomiya Shrine och Okochi Sanso och spendera en stund i Tenryu-ji , ett av Kyotos fem viktigaste zentempel.

Shukubō
Många tempel erbjuder shukubō, möjligheten att övernatta. Gästerna bjuds ofta in till otsutome, morgonbönen, men reglerna är striktare än på vanliga hotell och tyvärr talas överlag nästan ingen engelska. Pratar du lite japanska och vill ha en alldeles särskild upplevelse är det däremot att rekommendera.

Kyoto Gosho och The Imperial Park
Parken med över 50,000 olika vackra trädarter som är öppen för alla. Besök i palatset, Kyoto Gosho, kräver däremot bokning via Kunaichō, det vill säga Imperial Household Agency (i västra änden av palatset).

Är du i centrum kan du gå. Kyoto Gosho och parken ligger  mellan Imadegawa-dōri och Marutamachi-dōri (som löper söderut och norrut) respektive Teramachi-dōri och Karasuma-dōri (som löper österut och västerut).

Nijō Jinya
Strax norr om Nijō-jō finns en av Kyotos bäst bevarade hemligheter, i dubbel bemärkelse. Det gamla huset, från 1500-talet, är ett under av säkerhet. Väggarna är eldsäkra och de 24 rummen har hemliga trappor, dolda gångar, falluckor och de mest fantasifulla spionprylarna – allt designat för att en gång i tiden kunna skydda feodalherren som bodde här mot oväntade attacker. Varje dag anordnas guidade turer på japanska; försök hitta en japansktalande vän för att hänga med, det är väl värt ”besväret”!

Shisen-dō
Extravagant tempel med minst lika extravagant trädgård som en gång beboddes av poeten och samurajen Ishikawa Jozan. Du kommer garanterat inte att se någonting liknande någon annanstans i Japan.

Yasaka-jinja
Har du möjlighet bör du besöka Kyoto under festivalen Gion Matsuri i juli. Denna färgglada helgedom är då ansvarig för firandet. Ett annat populärt firande i Yasaka är hatsu-mōde, det första jingubesök som görs efter nyår, en stor händelse i hela Japan. I anslutning till Yasaka finns den tjusiga parken Maruyama-kōen.

Higashi Hongan-ji och Nishi Hongan-ji
Huvudcentra för den japanska buddhistiska rörelsen Shinju. Pa tempelplatserna kan man alltså uppleva en mer modern atmosfär, till skillnad från Kyotos många andra gånger tusenåriga anda.

Kinkaku-ji
Guldpaviljonen. Kyotos mest berömda turistattraktion. Det som en gång var Shogun Ashikaga Yoshimitsu semesterhus på 1100-talet byggdes om till tempel av hans son. 1950 brändes det ned av en munk och replikan som finns idag påstås vara än mer grandios än originalet.

Ginkaku-ji
Silverpaviljongen. Inte lika berömd som sitt syskon Kinkaku-ji, Guldpaviljongen, och inte heller klätt i silver. Däremot lika lockande för turister.

Daitoku-ji
Kom tidigt och få en möjlighet att uppleva ett tempel helt ensam. Komplexet har 24 undertempel varav åtta stycken är öppna för allmänheten.

Ninna-ji
Stort tempelkomplex med en fem våningar hög pagoda, körsbärsträd och en häftig återskapelse av den berömda pilgrimsfärden i Shikoku.

Hirano Shrine
Få turister kommer till detta lilla jingu som är särskilt populärt bland lokalbefolkningen under hanami, körsbärsblomningen, som inträffar under våren (vanligtvis i april).

Heian-jingu
Byggdes så sent som 1895, för att fira de 1100 år som gått sedan Kyotos bildande och är dedikerat till den första och sista kejsaren som regerade i staden. Byggnaderna är kopior av Heian-periodens kejsarpalats, om än inte i korrekt skala. Glöm inte att ta en långsam promenad i den stora och fantastiskt intagande trädgården där Scarlett Johanson trippar omkring i filmen Lost In Translation.

Nanzen-ji
Ett av Japans viktigaste zenbuddhistiska tempel som ligger i ett stort, grönt område tillsammans med en mängd undertempel, trädgårdar och diverse sevärdheter. Hitta gärna till Oku-no-in, en så gott som dold helgedom vid ett vattenfall i skogen uppför en liten stig.

Kiyomizu-dera
Stort tempelkomplex med mängder av sevärdheter och en laddad utsikt över Kyoto. De hundratals pelarna i den stora hallen är särskilt dramatiska, liksom vattenfallet Otowa-no-taki där besökare kan dricka välsignat vatten.

Shōsei-en
En liten, stämningsfull japansk trädgård som funnits sedan 1657. Den vackra Ingetsu-ike dammen är huvudattraktion.

Mount Daimon-ji
Gillar du att promenera har du en fantastisk utsikt över Kyoto uppifrån Daimon-ji, där 大-symbolen sätts i brand varje år, natten den 16 augusti.

Tetsugaku-no-michi – The Philosopher’s Walk
Namnet på en två kilometer lång promenad där filosofiprofessorn Kitaro Nishida en gång i tiden brukade traska. Särskilt populärt under hanami.

Kyoto International Manga Museum
Över 200 000 mangabilder till beskådan.

Imura Art Gallery
Ett av japansk mest berömda gallerier för modern konst med fokus på de konstskolor som finns i Kyoto.

Bada onsen
Ingen borde åka till Japan utan att bada onsen, de traditionella varma käll-baden. Det passar särskilt bra i stämningsfulla Kyoto. Det finns många olika alternativ att välja mellan, t.ex. Shōmen-yu (ta tunnelbanan till Keihan Shichijō Station), där du kan bada naken under den bara himlen på taket eller kanske lyckas se en tvättäkta yakuza (någon ur den japanska maffian).

Mat och annat inmundigande
Kyoto är berömt för sitt kök. Har du det svårt som vegetarian i Japan (där ofta kyckling (!) och fisk anses vara vegetariskt) blir det desto behagligare i Kyoto, tack vare den stora koncentrationen av tempel där det bara äts vegetariskt.

Lokala specialiteter är till exempel olika tofurätter och hamo (fisk som serveras med ume, japanska plommon, som sushi). Kring Kyoto Station och i alla de centrala stadsdelarna finns det gott om olika typer av restauranger i varierande prisklass. Passa på att utforska det japanska köket!

I Ponto-chō finns det ett överflöd av läckra restauranger, många med utsikt över floden. Kom dock ihåg tumregeln: bara de med en meny utanför är öppna för västerlänningar.

Nishiki-kōji
Långsmal marknad med gott om fisk och grönsaker du antagligen aldrig har sett tidigare. Härifrån får många restauranger och serveringar sin mat.

Shopping
När det gäller shopping, liksom restauranger och uteliv, gäller i stort sett samma områden. Det finns en del runt Kyoto Station, men det kommersiella hjärtat slår mellan Shijō-dōri och Sanjō-dōri (som löper söderut och norrut) respektive Kawaramachi-dōri och Karasuma-dōri (som löper österut och västerut).

Traditionella Kyoto-hantverk är rökelse, solfjädrar, parasoll och trädockor. De billiga souvenirerna hittas främst kring turisttäta Gion, Kiyomizu-saka och Chawan-zaka liksom intill attraktioner som Kinkaku-ji. Men trots att Kyoto är en internationell turistmagnet går det utmärkt att hitta varor av hög kvalité, till exempel i Arashiyama.

Vid marknaden Nishiki-koji finns gott om både butiker och marknadsstånd som säljer det mesta av det mesta i varierande kvalité. Har du mycket pengar som bränner hål i fickan kan de spenderas på ett äkta samurajsvärd eller en äkta kimono, för vilket prislappen kan ligga någonstans runt ¥3,000,000.

Det finns även många marknader i Kyoto att hålla ögonen öppna efter. Den 21:e i varje månad hålls Kōbō-san Market (vid Tō-ji) och den 25:e varje månad hålls Tenjin-san Market (vid Kitano Tenman-gu), för att nämna ett axplock. Marknader är tveklöst den bästa platsen att fynda i Japan!

Nattliv och nöjen
Kyoto pulserar långt ifrån på det sätt som Tokyo gör, men staden har en nattlivstradition som går många, många år tillbaka i tiden.

Ponto-chō, den mycket smala gränden som löper mellan de större gatorna Shijo-dōri och Sanjo-dōri, ett kvarter västerut från floden Kamo-gawa, är ett av stadens mest berömda och traditionella nattlivsdistrikt. Vackrast är här på kvällen, när de röda rislamporna lyser upp mörkret och minner om det Japan som en gång var. Mycket av utbudet är knutet till de exklusiva geishahusen och enbart öppet för japaner, men kvarteret är underbart stämningsfullt att promenera omkring i.

Mer lättillgängligt är krogtäta Kiyamachi, som också ligger mellan Shijo-dōri och Sanjo-dōri, där det finns allt från hostessklubbar till pyttesmå reaggebarer. Överlag är Kyoto en bra stad att uppleva traditionell japansk underhållning liksom att gå ut och festa mer modernt i, särskilt om du har lust att träffa japaner.

Toei Movieland
Scendekorerna från samurajfilmer, svärdshower och den senaste filmtekniken är bara lite av vad du får ta del av när du kikar in bakom kulisserna i den japanska filmindustrin.

Nintendo
Spejätten har sitt huvudkontor i södra Kyoto. Visserligen ges inga turer och du kommer antagligen inte ens att få sätta din fot i lobbyn. Men för alla spelintresserade kan det kanske ändå vara roligt att ha en bild där du poserar framför den berömda loggan.

Tips!
Oavsett vilken tid på året du besöker Kyoto får du räkna med att du inte kommer att vara ensam. Enbart den inhemska turismen tår för 50 miljoner årliga besökare. För att inte drunkna i en känsla av att allt bara är en vacker kuliss att beskåda, våga dig mer än gärna utanför de mest kända områdena. Promenera längs parallellgator, leta upp tempel och jingus som inte finns i guideboken och testa restauranger utan engelsk meny. Det finns ett Kyoto bakom Kyoto.

4 kommentarer på Kungligt cool – en guide till Kyoto

  1. Malin Olofsson

    Hej!
    Tack för en väldigt bra guide! jag ska till kyoto i sommar och tar tacksamt emot lite information 🙂

  2. shaun

    verkar vara en mycket bra guide. är där endast två dagar i mars så det gäller att välja…
    ///shaun

Svara till