Stanley Park – Vancouvers gröna oas

Tredje strandenNär man besöker en ny storstad brukar många ganska snabbt ta reda på vilka parker som finns. Att ta en tur i de gröna områdena är inte bara avkopplande mellan olika museum och shoppingturer – i riktigt stora parker brukar det dessutom finnas massor med aktiviteter och saker att titta på. Så precis som det är självklart att åka till Central Park för New York-turisten, är det självklart att ta en rundtur i OS-Vancouvers Stanley Park.

Stanley Park är inte bara en av Nordamerikas största innerstadsparker (tio procent större än Central Park), det är kanske den med det allra vackraste läget av dem alla. Belägen på en halvö som i ena änden sitter ihop med innerstadsområdet West End, omges den av vatten på tre sidor. Parkens mitt är full av lummig grönska och en hel del gigantiska cederträd som påminner mer om urskog än en modernt planerad urban park.

Vancouverborna är ett folk som gillar friluftsliv och att röra på sig och det har staden förstått och därför skapat en gång- och cykelbana, ”The Seawall”, som går runt hela parken, precis nere vid vattnet. När man rör sig här ser man många som cyklar, åker inlines eller joggar de knappa nio kilometrarna runt parken. Men det är inte bara ett motionsspår. Längs vägen finns mycket kul att titta på.
 
Precis i början av spåret, som är enkelriktat för de på hjul för att ingen ska krocka i de snäva svängarna, står en samling totempålar. De färggranna, delvis skräckinjagande maskerna är utkarvade ur träet och lockar många att plocka fram kameran.

En liten bit längre fram på vägen med Downtowns skyskrapor på andra sidan vattnet hittar man ”The Nine O’Clock Gun” som precis som namnet avslöjar är en kanon som dånar klockan 21 varje kväll. Själva kanonen är från 1816 men på den här platsen har den stått sedan 1894, förutom vid ett tillfälle 1969 då ett gäng studenter i revolttider stal den och krävde att staden skulle ge pengar till ett barnsjukhus innan den lämnades tillbaka.
 
Rundar man parkens östra spets befinner man sig istället på den nordliga stranden med North Vancouver på andra sidan det breda vattendraget som kallas ”First Narrows”. Det första monumentet man stöter på här är en staty av en flicka som sitter i vattnet, inte alls olik ”Den Lille Havefru” i Danmark. Det är ingen slump. Konstnären ville göra en kopia men fick inte rättigheterna till det så istället skapade han ”Girl in a Wetsuit”, en flicka med våtdräkt och snorkel på sig.

När man når fram till det väldiga drakhuvudet från Japan så skymtar man ”Lions Gate Bridge” i bakgrunden. Bron är som en mindre variant av ”Golden Gate” och utgör absolut ett fototillfälle.

När du rundat den nordliga punkten ringlar sig gångvägen fram ett tag längs en brant bergvägg. Helt plötsligt får man syn på en väldig sten som sticker upp på ett udda sätt ur vattnet, Siwash Rock. Indianlegenden säger att det var en man som var så osjälvisk att när han dog förvandlades han till stenen för att bli ihågkommen.
 
Det finns också en plakett här för att minnas en man som omkom när han dök från Siwash Rock, något man alltså inte kan göra. Man kan se hur grunt vattnet runtomkring är på sina ställen.
 
Om man här tittar upp mot klipporna inåt parken så ser man tydliga spår av den väldiga storm som drog fram över Vancouver för några år sedan och ryckte loss mängder med träd. På flera ställen gapar stora hål i det som förr var tät skog.
 
På Stanley Parks västra sida som vetter ut mot havet finns de två stränderna. De heter – fantasilöst – ”Third” och ”Second”. Jag gissar att som ”First” räknas den som heter ”English Bay Beach” som ligger i West End. ”Third” är en populär strand bland unga och äldre par eller kompisgäng medan ”Second” är familjevänlig med mer service som toaletter, kiosk, pool och nära till parkering.

Till ”Third” måste man gå, eller så kan man cykla runt nästan hela parken för att komma hit. Det är ingen väldig strand men den är ren och fin och i sanden finns avskalade trädstammar utlagda för att man ska kunna luta sig mot något. Efter de två stränderna är man tillbaka i stadsbebyggelsen igen.
 
För den som vill se mer av parkens innandöme finns det förstås flera gångvägar att ta. Man kan gå upp till utsiktspunkten Prospect Point som ligger nära ”Lions Gate”-bron, där det också finns ett café. Man kan ta en tur runt den lilla sjön ”Beaver Lake” som faktiskt ligger mitt på ön. Eller så kan man besöka det fantastiska akvariet som är en av parkens huvudattraktioner.

I Vancouver Aquarium (http://www.vanaqua.org/) finns en speciell avdelning där djur och växter som finns i vattnen omkring staden visas upp. Så om du inte känner för att åka ut på dyktur under din vistelse kan du ändå få en inblick i vad som finns under ytan. Här finns också delfiner och små valar, stora tankar där du kan se hajar och sköldpaddor och en 4D-biograf där du alltså inte bara har 3D-glasögon på dig utan dessutom utsätts du för vattenstänk, såpbubblor och ormar som kommer och ”nafsar” på dig medan du tittar. De minsta kan bli lite rädda men för andra är det bara kul.

 

Det är i krokarna av akvariet som de flesta attraktionerna ligger medan parkens västra del är mer naturlig. Nära akvariet hittar du bland annat ett par restauranger, ett mini-zoo där de små kan klappa lamor, får och höns samt en utomhusteater där man på sommaren kan se uppsättningar under stjärnorna.

Var den första som kommenterar

Svara till