Vancouver och the Canadian Rockies

För den som älskar storslagna vyer, vacker natur och rikt djurliv så är en resa genom Canadian Rockies ett måste! Efter att ha bott i Vancouver och jobbat som guide i området och nyligen återvänt för ett kortare uppdrag så påmindes jag återigen om allt det fantastiska Kanada har att erbjuda.

Ska man åka till Kanada rekommenderar jag att man kombinerar Vancouver med naturen i Canadian Rockies. Vancouver har inte bara utsetts till världens ’most livable city’ flera ggr om, utan har också massor att erbjuda en turist. Vackert omgivet av hav och berg, med ett milt klimat och naturen nära inpå ger Vancouver en väldigt trevlig atmosfär. Som Kanadas tredje största stad med ca 2.5 miljoner invånare, varav stor andel asiater, erbjuder Vancouver ett myller av olika restauranger från världens alla hörn.

Granville St, med alla sina barer och nattklubbar borde mätta de som vill festa och för den shopping sugna finns inte bara Robson St utan också ett flertal stora shopping komplex som är lätta at ta sig till med det lokala tåget. Promenera ner till Stanley Park och kika på totempålarna eller ’story poles’ som urbefolkningen kallar dem, ta en av de hästdragna droskorna runt parken eller besök akvariet där det alldeles nyligen föddes en liten vitvals unge som man kan kika på.

Ta en liten båt från centrum ut till Granville Island där man hittar en supermysig marknad och ett flertal trevliga restauranger. Prova på ett lokalbryggt öl el varför inte smaka på en Ceasar, Kanadas ’nationaldrink’. Denna drink påminner mycket om en bloody mary men istället för tomatjuice så använder man sig av clamato juice, blandning av ’clam’ och tomat juice. Låter kanske inte så gott men jag lovar att man snabbt blir beroende.

Vancouver är värt ett besök året om men vintrarna är oftast blåsiga och det regnar en hel del så om man inte är ute efter skidåkning i t.ex. Whistler så rekommenderar jag ett besök under tidig sommar då Canadian rockies är som vackrast och djurlivet mest aktivt. Under t.ex. maj är det inte ovanligt att se 3-4 svartbjörnar på en dag! Är man inte ute efter att se björnar kan man gott vänta till augusti då sjöarna hunnit få en vibrant grön färg från glaciärerna som smält.

När det är dags att lämna Vancouver rekommenderar jag att man hyr en bil att utforska klippiga bergen i. Från Vancouver rekommenderar jag att man kör först till Whistler, skidorten som många svenskar känner till. Här kan man fortfarande åka skidor långt in i juni och det finns en mängd andra utomhusaktiviteter att välja på också såsom kanotpaddling, vandring, dogsledding, bergsklättring etc. Från Whistler kör man österut och ett bra ställe att stanna till är Sun Peaks, ytterligare en skidort som också har sommaraktiviteter.

Härifrån kör man sedan norrut tills man kommer in i Jasper National Park. Det är här the ’rockies’ börjar på riktigt och naturen här uppe är helt fantastisk. Från Jasper åker man vidare till Lake Louise och slutligen Banff för att sedan därifrån ta sig till Calgary för resa vidare i Kanada eller hemåt.

Längs med hela denna sträcka finns det ett myller av vackra berg och sjöar och man kan gott och väl spendera ett par nätter här och där. Boendet under resans gång kan variera från motell till lyxiga  femstjärniga Fairmonts, beroende på vilken budget man har.

Att backpacka på liten budget är inte det lättaste i Kanada men ett annat alternativ om man verkligen vill hinna se och uppleva Kanada ordentligt, är att ansöka om ett Working/holiday visum som gäller i ett år. Skillnaden med detta visum jämfört med t.ex. Australien är att det inte är helt självklart att man får det. Kanada och Sverige har nämligen ett avtal som säger att det varje år bara får ges ut några hundra visum till svenskar så därför lottar man ut visumen.

7 kommentarer på Vancouver och the Canadian Rockies

 1. Peter K

  Nu kom suget att åka till Kanada tillbaka. Låter som en underbar plats, Vancouver och the Rockies. Tack för en intressant artikel. Har du förresten någon koll på WWOOF:ing i Kanada? Har kikat lite på deras hemsida och det verkar ganska stort. Tack igen!

 2. Sanna

  Hej Minna! Så underbart att få läsa, låter som en jättehärlig plats. Har även läst fler artiklar av dig o du verkar ha gjort d mesta, häftigt o otroligt inspirerande=) Har du även bott i vancouver? Ja har planer på att åka dit o jobba. Är fortf i d stadiet när ja inte riktigt har bestämt mig, men skulle vore otroligt kul o hitta på nått. Har tidigare varit i Australien o jobbat. Älskar engelskan o nu vill ja testa på något nytt. Tänkte höra om du har några tips för kanada, var rekommenderar du o bo. Funkar det o åka dit som ensam tjej? Finns d mycket jobb? Lätt o få boende, dela nått därnere? Oj många frågor, men ja e hur tacksam som helst för alla svar:) Ha det så jättebra =)

 3. Minna Nilivaara

  Hej Sanna,
  Ja jag bodde i Vancouver ett ar da jag jobbade som guide i Kanada och Alaska. Alskar verkligen Vancouver och om du gillade Australien sa kommer du aven gilla Kanada aven om det kanske inte ar lika varmt och skont 😉

  Jag kan varmt rekommendera Vancouver och det ar hyfsat latt att fa jobb om du skaffar working holiday visumet. Boende brukar inte heller vara svart och jag har lite kontakter ifall du verkligen bestammer dig for att satsa. Annars ar ett annat alternativ att aka till nagon skidort som typ Whistler el Banff da man ju definitivt kommer traffa massa nytt folk aven om det sjalvklart ar annorlunda att jobba pa sasongs stalle an i en ”vanlig” stad.

  Jag maste erkanna att utav alla lander jag bott i under de senaste 10 aren (8st) sa var det nog faktiskt i Kanada som jag trivts bast (forutom Sydafrika dar jag bor nu forstas 🙂 Hoppas du bestammer dig for att aka och lycka till!

 4. Sanna

  Tack så JÄTTE mycket för ett sånt snabbt svar, uppskattas verkligen!!! Så svårt o få tag i folk som varit där, till 95 % känns d som att det skrivs om australien på bp:). La till en tråd om kanada men fick inte så mycket napp… Är det en bra, lr iaf ok, tid att åka i aug??

  Känns lite nervöst att åka ensam men det kommer i sånt fall bli ett äventyr det me=) Kan ju då på ett sätt vara kul med ett säsongsjobb, då det kanske är fler som kommer dit just för säsongen… Men öppen för alla förslag. Om du har kontakter som du skulle vilja ge ut vore ja jätteglad för det. Är absolut ingen farlig typ, väldigt glad o arbetssam tjej som vill se lite mer av världen o lära sig lite mer engelska hehe =) Så du kommer alltså inte göra någon besviken genom och lämna ut några kontaker=) Har hört att det dock inte är så bra betalt i kanada.. Vad är din känsla?

  Känns så kul o få prata me någon som har varit där man själv vill åka. När man sitter hemma kan det lätt bli att man bara drömmer sig bort men inget händer för man vet inte hur man ska ta sig vidare. Sen känner jag att- hjälp ja kom ju hem från australien i maj o så ska ja iväg igen, man kanske är extrem… Men sen läser man om alla som äker iväg på alla möjliga äventyr som folk har för sig o då blir man motiverad igen o känner att det faktiskt är möjligt=) Man är ju fortf ung så det är bäst o passa på=) Tror du det är bäst o skaffa jobb o bostad (kanske möjlighet o dela me nån) därnere?? Ojoj nu blev d många frågor igen, förlåt, men hoppas du orkar svara på lite iaf =) Tack igen!! Ha det så bra i sydafrika (wow häftigt:)

 5. sara

  Hejsan! Råkade komma in här efter att jag mailat min kusse som är på Nz.
  Ville bara såga att jag bodde i Vancouver i 1,5 år för typ 12 år sedan och jag kan bara säga att vackrare plats e inte lätt att hitta!!!
  Härliga bilder, man drömmer sig lätt tillbax… Jobade som au-pair o trivdes sååååååå bra, ville inte hem. Hoppas du får en bra tid i Syd afrika-sara

 6. Cissi

  Wow, nice pic! 🙂

  Jag gör en utbytestermin i Prince George nu…kanske inte Kanadas mest vackra stad, men nära till Jasper och Banff 😀 Lovely! Nästa termin vill jag gärna göra min socionompraktik i Vancouver…håller på att letar som en tok! Tänkte höra om du kunde rekomendera nått boende? Vi är två tjejer som ska dit, och det skulle vara kul att bo ihop, men det är inte ett måste!

  Tacksam för all hjälp och tips jag kan få! Min mejl är: miss_ciss@hotmail.com

 7. AK

  Intressant inlägg, är på väg till just Calgary och Vancouver om en vecka, kommer tyvärr bara ha möjlighet att resa på egenhand under 1v men planen är än så länge att besöka ungefär de ställen du beskriver, så det var roligt att läsa om dina intryck.

  Ha det härligt!

Svara till