Vancouvers alla spännande stadsdelar

Downtown VancouverVancouver står nu värd för vinter-OS och nytt fokus har riktats mot den kanadensiska västkuststaden. Många kommer att besöka stan för första gången och har ingen aning om vad de kan förvänta sig. Här kan därför nyfikna följa med på en rundtur bland innerstans alla intressanta stadsdelar. För oavsett om du gillar natur och kultur eller mat och öl så har Vancouver något för alla.

När jag besöker Vancouver faller tankarna först på Sydney. Städerna har en hel del gemensamt även om den australiensiska staden är mycket större i omfång och befolkning. Både är omgivna av vatten och har mycket grönska, de har båda ett Downtown med skyskrapor och saknar en riktigt gammal stadsdel som många europeiska städer har, men samtidigt är de inte som många amerikanska städer där man måste ha bil för att ta sig runt.

Många av de intressanta områdena ligger på den lilla halvön som man kan räkna till innerstan. Här ligger förutom Downtown även Vancouvers äldsta område, Gastown, samt hippa Yaletown och trevliga, gayvänliga West End. Det är i det sistnämnda området som jag startar min tur. Det går massor med bussar runt innerstans olika delar och man får nog räkna det som att mycket ligger på gångavstånd också men eftersom jag har haft turen att få låna en cykel är det så jag kommer att se stan.
 
West End är till stor del ett bostadsområde. Första intrycket jag får är att det känns lite förortsaktigt med sina höghus, men det är innan jag går ett kvarter ner på Denman Street där restauranger och butiker ligger på rad och det är ett trevligt myller av folk. Många lokalbor säger att om man vill äta prisvärt är det hit man ska gå. Det finns mat från jordens alla hörn – mycket asiatiskt, men jag skymtar också bland annat grekiskt och östeuropeiskt. Många av restaurangerna är relativt små och mysigt inredda. Det känns trendigt utan att vara jobbigt pretentiöst. Och priserna ser riktigt hyggliga ut – på flera ställen kan man äta för 50-70 kronor och lite snofsigare hamnar på dryga hundringen.
 
Eftersom det inte är dags för lunch än cyklar jag istället ner till English Bay Beach, en av Vancouvers populäraste stränder. Med det läget nästan mitt i stan förstår jag det. Det är lite för kallt för bad nu men många har slagit sig ner på gräsmattan i närheten och gör yoga eller sitter och läser en bok.

Cyklar man längs med vattnet på norra sidan innerstan och skippar Stanley Park (för det får ni läsa om i min andra artikel) så har man så småningom Downtowns skrapor högt ovanför sig på höger sida. Vid vattnet finns båtmarinor och här och där gemytliga caféer och restauranger där folk har slagit sig ner för att njuta av solen. Själva Downtown är mest skyskrapor och kontor, men här finns en del viktiga sevärdheter. Ett besök uppe i utsiktstornet Vancouver Lookout känns som ett måste för att få grepp om hur staden ser ut från ovan.
 
Har du svindel ska du inte stå precis vid glasfönstren i hissen, för redan här får man ta del av vyn. Uppe i tornet kan man titta ut i 360 graders vinkel och får bland annat se havet, bergen, halvön där Stanley Park ligger och Gastowns kullerstensgator som ligger nästan direkt nedanför.

Det är hit jag cyklar härnäst. Det är ett ganska turistigt område med många souvenirbutiker och uteserveringar och eftersom Vancouver är en rätt ung stad så finns ingen mängd riktigt gamla byggnader att titta på. Däremot finns ”The Steam Clock”. Den ser gammal ut och eftersom den kallas världens första klocka som drevs med ånga så är det lätt att tro att den har ett par hundra år på nacken. Men så är det inte, den är faktiskt från 70-talet. Men det är ändå Vancouvers kanske mest omtalade sevärdhet.
 
Från Gastown kan man antingen välja att lämna innerstans halvö och ta sig till China Town eller cykla rakt söderut över kullen som ligger i Downtowns mitt för att ta sig över till Yaletown. Väljer man China Town kan det vara smart att undvika Hastings Street. Här ligger nämligen Vancouvers slumområden med ett gäng härbärgen och fler hemlösa än jag sett på en så liten yta förut. Lokalborna säger att det är okej om man cyklar eller tar bussen här men en promenad med kameran på magen rekommenderas inte.
 
Till China Town kommer man för att ta en tur i den lilla kinesiska trädgården vid Carrall och Keefer Street, eller för att handla fisk och skaldjur till ett bra pris. Min vän som är kock kommer alltid hit när han ska bjuda på något från havet. Det är också kul att promenera runt och kika in i de olika butikerna som säljer, för oss, konstiga råvaror och prylar.

När jag cyklar in till innerstan igen och har vattendraget False Creek på vänster sida så når jag snart fram till trendiga lilla Yaletown. Det ligger i princip bakom den gigantiska OS-arenan BC Place som inte går att missa. Yaletown har genomgått en liknande förvandling som New Yorks Meatpacking District. Här låg förr lagerlokaler och fabriker och nu är det stans kanske hippaste område och absolut den bästa platsen om man vill ha en chans att se kändisar. Och det finns faktiskt en del i Vancouver eftersom stan ibland kallas Hollywood North. Bland annat spelades den andra och tredje filmen i Twilight-serien in här och då var det förstås fullt av paparazzifotografer som försökte fånga Robert Pattinson på bild.
 
Nu är det relativt lugnt här. Trevligast är de många uteserveringarna och att det nästan är fritt från trafik på de två huvudgatorna Mainland och Hamilton Street. Jag stannar till vid en bar/restaurang som huserar ett bryggeri, Yaletown Brewery, längst in i lokalen. Här kan man köpa en ölbricka och prova olika sorter och det är ingen ”stor stark” som gäller direkt utan det finns en massa spännande smaker att upptäcka.
 
Från Yaletown ter det sig naturligt att ta bron över till Granville Island, en halvö som är skiljd från innerstan av False Creek. Granville är mest känt för sina många konstnärsstudios. Konstnärer kan få en lokal här men det är då ett måste att de inte bara säljer konst utan även tillverkar den på plats så att besökare kan gå runt och kika på hur den blir till. Här finns allt från stora verkstäder där skulpturer blir till, till ett japanskt sakedestilleri. Många kommer också till Granville för att besöka den härliga saluhallen där frukt, grönt, ostar, korvar, blommor, téer och mycket mer säljs.

Från Granville är det kanske 15 minuters cykeltur till en av Vancouvers största stränder Kitsilano. Hit kommer många för att spela beach-volley eller för att sitta på restaurangen Watermarks stora terrass och se ut över havet. Om man inte orkar med den turen kan man istället ta en liten minifärja tillbaka från Granville till innerstan. Man kan sedan ta vilken som helst av gatorna, till exempel Granville Street som på helgkvällarna förvandlas till klubb- och bargata. Oavsett vilken väg man väljer så stöter man snart på Robson Street, som är stadens shoppinggata nummer 1. Här i närheten ligger också en del museer och vackra Vancouver Art Gallery.

Efter att ha shoppat dig fram längs Robson Street hela vägen nerför backen åt nordväst, så har du återigen nått fram till Denman Street. Och det bästa av allt, här nästan i hörnet av de två gatorna ligger en av lokalbornas riktiga favorit, Benke Ramen, där japanska soppor serveras. Framför allt har jag blivit rekommenderad att prova Miso Romain, en smakrik nudelsoppa gjord på miso och som man kan få anka, spenat eller annat gott i.
 
Glöm inte att hetta till den lite med chili och vitlök som ställs fram på alla bord. En perfekt avslutning på en rundtur av Vancouver.

Det finns ett par populära områden som inte direkt ligger på gång- eller cykelavstånd. SoMa är en förkortning av South Main Street och här ligger många alternativa barer och restauranger som är värda ett besök. Mest roliga ställen ligger i höjd med 5th-10th Street och även vid 20-25th Street. Kika även in på tvärgatorna där en del av barerna ligger. Ett annat område är Commercial Drive. De som bor i Vancouver anser att även om det ligger ännu lite längre från innerstan så är det lättare att gå mellan ställena när man väl är där. Man kan dessutom ta tåget ”skytrain” till stationen Commercial Drive och gå härifrån. De mest intressanta kvarteren pågår från stationen och upp till Venables Street.

Var den första som kommenterar

Svara till