Guide till en spännande & rolig vistelse i Nairobi: del 1

Nairobi National Park - bara en kvart bort från Nairobis centrumMiljonstaden Nairobi, Kenyas huvudstad, har mycket att erbjuda i form av storstadsliv och uteställen men också spännande utflyktsmål med vilda djur bara några minuter bort. De flesta som kommer till Kenya på semester stannar till i Nairobi någon dag i väntan på att åka på safari eller besöka den vackra kusten. Susannas guide hjälper dig att utnyttja tiden på bästa sätt.

Den här guiden innehåller följande tips:

 • Karen Blixen Museum
 • Kazuri – ett paradis för pärlälskare
 • Nairobi National Park – precis runt knuten
 • Kenyatta International Conference Centre – bästa utsiktsplatsen!
 • Kibera – ett av Afrikas största slumområden
 • Shopping i Nairobi
 • Gå på manikyr

Karen Blixen Museum
En självklar utflykt när du är i Nairobi torde vara ett besök på Karen Blixenmuseet som ligger i huset där hon en gång bodde. Museet hittar du i en stadsdel som fått sitt namn efter henne, nämligen Karen. Blixen var danska och reste till Kenya år 1914 för att bygga upp en kaffeplantage tillsammans med sin fästman Bror von Blixen-Finecke. Hon är mest känd för sin bok ”Mitt Afrika” som senare filmades med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna. Den första meningen i boken lyder ”Jag hade en farm i Afrika vid foten av berget Ngong” och boken ger en bra bild av hur livet kunde te sig i Kenya för en människa med hennes bakgrund och klass i början av förra sekelskiftet.

Hennes hus är vackert inrett och utsikten över berget Ngong är fantastisk.Hon bodde här fram till år 1931. När hennes älskade Finch Hatton (Bror hade hon begärt skilsmässa ifrån då han varit otrogen), en engelsk jägare, dog tragiskt i en flygplansolycka bestämde hon sig för att flytta tillbaka till Danmark. Hon dog 77 år gammal, år 1962. Du kan själv bestämma om du vill ha en guide som berättar om Blixen och om huset eller om du föredrar att gå runt själv. Intill museet finns restaurangen Karen Blixen Coffee Garden där du kan äta lunch eller ta en fika efteråt.

Kazuri – ett paradis för pärlälskare
Någon kilometer från Karen Blixens museum ligger pärlverkstaden Kazuri. Det är swahili och betyder ”liten och vacker”. När du besöker verkstaden där de tillverkar pärlor av lera i alla olika former, storlekar och färger kommer du att förstå varför de valde just det namnet.

Kazuris huvudsakliga uppdrag är att ge möjlighet till sysselsättning för missgynnade kvinnor i det kenyanska samhället. Av den anledningen är många av kvinnorna som arbetar i verkstaden ensamstående föräldrar som på detta sätt fått möjlighet att försörja sig och sin familj. Kazuri är också medlem i the Fair Trade Federation och the International Fair Trade Association (IFAT). Du kan få en guidad tur för att se hur de gör dessa vackra och färgglada halsband, armband och örhängen från lera till färdigt smycke.
 
I anslutning till verkstaden finns också en butik. Om du inte har tid att åka dit kan du alltid hitta deras butiker i flera köpcentra i Nairobi och Mombasa.
 
Nairobi National Park – precis runt knuten
Ska du vara i Nairobi bara ett par dagar och just insett att safarin tvunget måste stryka på foten? Andas ut, det finns en lösning och en bra sådan. Bara en kvarts bilfärd från Nairobis stadskärna finns Nairobi National Park. I den 117 kvadratkilometer stora parken kan du se lejon, giraffer, svart noshörning, leopard, zebra och många andra vilda djur. Där finns också ett rikt fågelliv och fyrahundra arter har skådats.
 
Att storstaden lurar precis bakom knuten glömmer man oftast bort när man åker runt på savannen, men plötsligt tornar Nairobis silhuett upp sig i fjärran och framför skyskraporna kan du se giraffer som lojt tuggar i sig blad från akaciaträdet.Om du vill ta dig runt obegränsat i parken är bil ett måste (du kan få hjälp med detta av ett safariföretag – det finns många!), alternativt gör du en´walking safari´ där du kan promenera i en begränsad del av parken och spana på djuren.
 

Kenyatta International Conference Centre bästa utsiktsplatsen!
Precis som man från Nairobis nationalpark kan se Nairobis vackra silhuett med den afrikanska savannen i förgrunden kan man från Kenyatta International Conference Centre (KICC) bland annat se nationalparken. Det är en fantastisk vy! Konferenscentret är en av de högsta byggnaderna i Nairobi och är en mötesplats som är känd för att hålla stora internationella konferenser, möten och utställningar.
 
Här kan du ta hissen upp till tjugosjunde våningen och sedan ta trapporna de sista tre våningarna upp till takterassen. Väl framme kan du njuta av utsikten över Nairobi och dess omgivning. När man tittar ner över staden kan man inte låta bli att förundras över hur grön och lugn, den ibland så ruffiga, staden ser ut.

Kibera ett av Afrikas största slumområden
Kibera är det största slumområdet söder om Sahara. Det är oklart hur många som bor där; en del säger att det är mellan 300 000 och 400 000 människor och andra säger en miljon.
 
Ungdomsorganisationen Kibera Community Youth Programme (KCYP) ordnar många aktiviteter i slummen där en av dem är guidade turer, till fots, i slummen. Alternativet är att åka runt i buss utan möjlighet att få kliva ut. Då föredrar jag, alla gånger, att bli guidad av KCYP! För en liten slant fick jag en tre timmar lång promenad och pengarna går oavkortat till KCYP:s olika aktiviteter som gynnar ungdomar i området. Fattigdomen är naturligtvis påtaglig, men jag möttes bara av nyfikna blickar och ingen kom fram och tiggde. Det var härligt att se barnen som lekte och kvinnor som satt ute i skuggan och flätade varandras hår. Vart jag än sökte med blicken fanns små kiosker, barer, affärer och tusentals små skjul i korrugerad plåt. Här och var forsade avloppsvatten fram som porlande bäckar. Rören är överbelastade och skiten hittar sina egna vägar.

Shopping i NairobiI Nairobi finns det mycket att se och upptäcka, men om du planerar att shoppa kläder bör du tänka om. Kläder är dyrt och i ärlighetens namn finns det, med få undantag, inte så mycket snyggt.
 
Men om du upptäcker att du glömt packa ner dina linnebyxor i resväskan, är i desperat behov av en kjol eller bara måste ha en blus kan man fynda vid klädstånden som finns längs vägarna (till exempel på Kilimani Ring Road i Hurlingham). Försäljarna kan måhända inte erbjuda dig ett omklädningsrum eller en spegel, men priserna är riktigt billiga.

Gå på manikyrEn god vän berättade att han alltid går till frisören när han besöker ett nytt land. Det är ett bra sätt att lära känna kulturen på och man brukar få höra en del skvaller medan man blir klippt, menade han. Jag håller helt med, men om man vill behålla sitt hårsvall kan man istället besöka en skönhetssalong.

I Kenya är det billigt med manikyr och pedikyr och innan du vet ordet av är du involverad i diskussioner om Obamas farmor, ägarinnans bantningsproblem och du får koll på vem som är förälskad i vem i någon av de afrikanska tv-såporna samt andra viktiga saker. En manikyr kostar runt fyrtio kronor och en pedikyr får du för femtiolappen. Köp med dig lite löshår från mataffären så kan du få håret flätat på samma gång. Skönhetssalonger finns i varje gathörn.

1 kommentar påGuide till en spännande & rolig vistelse i Nairobi: del 1

 1. Sandra Kanstad

  Jag har hørt att folk tar guidade turer till Kibera, men har aldrig tænkt på att faktiskt vissa folk jag ser hær kanske ær på guidade turer 😉 Jag bor i Kibera och ser ibland vita komma inom med Kenyaner. Jag bara antog att dom jobbade hær eller något, har aldrig tænkt på att det kanske var guidade turer 😉
  Men låter lite ironiskt før mig som bor hær att folk betalar 1000ksh før en spatsertur hær!

  Det går många rykten om Kibera och æven många Kenyaner vågar sig inte in hær pga førdommar. Men jag sjælv kænner mig inte det minsta rædd nær jag går hær på dagen. Men att gå sjælv på natten ær otænkbart!

Svara till