Guide till en spännande & rolig vistelse i Nairobi: del 2

Tåget mellan Nairobi & Mombasa I den första delen av Susannas guide till Nairobi tipsade hon bland annat om Karen Blixens museum, Nairobis nationalpark, bästa utsiktsplatsen och om det stora slumområdet Kibera. Den här gången bjuder hon på gott kaffe, ni får gå på massajmarknad, nationalmuseum och ni får reda på bästa färdsättet ut ur stan.

Den här guiden innehåller följande tips:

  • Java Coffee House – när du behöver en god kopp kaffe
  • Massajmarknaden
  • Besök Nairobi National Museum – ett familjevänligt tips
  • Billig frukt
  • Törstig i Nairobi?
  • Franska kulturföreningen
  • Tåget mellan Nairobi & Mombasa – en resa att uppleva

Java Coffee House när du behöver en god kopp kaffe
Man skulle kunna tro att det är lätt att hitta caféer som serverar gott kaffe i ett land som rankas som en av världens främsta kaffeproducenter. Tyvärr måste jag göra er besvikna; mycket går till export och kenyanerna själva föredrar att dricka sötat té med mjölk i.Vilka alternativ kvarstår då? Jo, det finns en kedja som heter Java Coffee House och de serverar Nairobis bästa kaffe! Java Coffee House finns på tio platser i stan; de har långa öppettider, goda och ganska billiga luncher, nybakade kakor, juicer och mycket annat.

Massajmarknaden
Tre dagar i veckan är det massajmarknad i Nairobi, Kenya. I ärlighetens namn är det nog inte så många massajer där, men om du gillar afrikansk konst och inredningsaccessoarer med afrikansk touch har du kommit helt rätt! På fredagar hålls marknaden utanför köpcentret Village market i stadsdelen Westlands, på lördagar är den i Nairobi city och på söndagar håller den till på parkeringen utanför Yaya shopping centre i stadsdelen Hurlingham. Passa på att handla souvenirer och presenter till rimliga priser – du kan köpa vackra träfigurer i mörkt trä, masker, leksaksbilar gjorda av kapsyler, massajmålningar eller varför inte ett par coola örhängen.
 
Och såklart, glöm inte att pruta!

Besök Nairobi National Museum – ett familjevänligt tips
Nairobi National Museum slog upp portarna igen förra året efter att ha varit stängt för upprustning i tre år. Museet startades 1910 på initiativ av sällskapet East Africa and Uganda Natural History Society. Medlemmarna bestod till stor del av koloniala bosättare och syftet med museet var att förvara deras samlarföremål.

De nyligen upprustade lokalerna är stora, luftiga och salarna bjuder på olika delar av Kenyas kulturella och historiska arv samt djurliv. I en av salarna, Hall of Mammals, kan man skåda ”the big five” på nära håll i form av uppstoppade djur, i en annan får man följa människans utveckling och fossil som pekar på att Kenya är mänsklighetens vagga. På övervåningen finns en stor fotoutställning med fantastiska bilder på Kenyas rika djurliv. Museet är väl värt ett besök och efteråt kan du köpa souvenirer i museibutiken eller varför inte slå dig ner i restaurangen intill.
 

Billig frukt
Fruktstånd finns i nästan varje gatuhörn i Nairobi. Vid Ngong Road, nära köpcentret Prestige Plaza, finns en stor frukt- och grönsaksmarknad där det fullkomligen dignar av solvarm mango, färsk ananas, papaya, söta bananer, vattenmelon, avokado och passionsfrukt. För en femma kan du köpa en god, färdigskuren fruktsallad.
 
Törstig i Nairobi?
Flämtar du av törst och befinner dig i Nairobi? Perfekt, då tycker jag att du ska bege dig till närmaste röda kiosk och köpa dig en Stoney Tangawizi. Det är ingefärsläsk som jag gillar. Jag misstänker att man antingen tycker om smaken och vill ha mer eller lämnar flaskan knappt urdrucken. Prova, tycker jag! Är du istället sugen på öl är Tusker märket du ska hålla utkik efter. Det är Kenyas främsta ölmärke och de kenyaner som inte ler lyckligt vid åsynen av en kall Tusker (eller varm för den delen – bli inte förvånad när du får frågan om du vill ha den varm eller kall!) är lätträknade. Tusker blandat med Alvaro, en alkoholfri läsk med ananas eller päronsmak, blir istället en svalkande drink att avnjuta efter en dags flängande i stan. Skål!

Franska kulturföreningen
Den franska kulturföreningen Alliance Française arrangerar med jämna mellanrum konserter, utställningar, filmkvällar och dansföreställningar. Föreningen håller till i lokaler i närheten av Nairobis universitet. Sist jag var där såg jag en dansföreställning där en massaj dansade tillsammans med en indisk tempeldanserska. Det var en fantastisk föreställning och publiken stod upp och applåderade länge efteråt. På kulturföreningens bakgård fanns scenen och medan indiska familjer, kenyanska ungdomar, expats och massajer började strömma in riggades ljuset, sorlet steg och jag åt en grillad macka som fanns att köpa i caféet intill.

Tåget mellan Nairobi & Mombasa en resa att uppleva
Om du planerar att ta dig från Nairobi till Mombasa finns fyra alternativ; du kan antingen välja att ta planet (titta ut genom fönstret till höger och du kan se Kilimanjaro!), buss (det är billigt och snabbt, men är det så säkert?), åka bil eller ta tåget. Jag brukar välja tåget eller ”the iron snake” som de föredrar att kalla det på sin hemsida.
 
Om tiden inte är ett problem är det här ett mysigt sätt att färdas till kusten på. Tåget går långsamt och är ofta försenat så du bör inte ha en tid att passa om du väljer detta alternativ. När du har lämnat dina väskor i kupén väntar en trerätters middag på vita linnedukar i restaurangvagnen och när du sedan återvänder till kupén igen är sängen bäddad. Om du har köpt en förstaklassbiljett finns det två bäddar i kupén och med en andraklassbiljett får du dela kupén med tre andra. Lala salama som vi säger på swahili, sov gott!

Till frukost serveras ägg, korv, bröd, juice och té/kaffe och eftersom tåget tar dig genom Tsavo National Park kan du titta ut genom fönstret och se djur som till exempel impala, zebra, giraff och struts. Sist jag åkte såg jag en elefantfamilj.

Var den första som kommenterar

Svara till