Kinesiska muren – ett sant underverk

Kinesiska muren är ett av världens sju nya underverkÄven om omröstningen om världens sju nya underverk har kritiserats för att gynna folkrika länder, och alldeles oavsett om det må finnas än mer magnifika byggnadsverk i vår värld, så finns det inte mycket att sätta emot det faktum att kinesiska muren verkligen är ett underverk. I denna artikel berättar Johanna om sitt besök på muren och vad man bör tänka på inför ett besök på denna storslagna del av vårt världsarv.

Chángchéng eller la Grande Muraille de Chine slingrar sig 650 mil från västra till östra Kina och måste ha varit minst sagt ett hästjobb att bygga – tänk att frakta allt detta byggnadsmaterial till höga bergstoppar mitt ute i ingenstans! Murens konstruktion var mycket riktigt en blodig historia för de många slavarbetare som många gånger dukade under för umbäranden. Mitt besök på muren var magiskt – det var helt fantastiskt att vandra på detta oändliga slingrande byggnadsverk högt uppe bland bergen med fenomenal utsikt och höra historiens vingslag.

Något mer fotogeniskt monument får man leta efter – var man än tog bilder så blev det helt otrolig kvalitet. Muren är otroligt vacker och ligger storslaget till bland böljande gröna berg, så skiner solen är det stört omöjligt att inte få fantastiskt bra bilder. Dock var det lite av en besvikelse att få reda på att man inte alls kan se kinesiska muren från månen som jag hade lärt mig när jag var liten. Hur coolt hade det inte varit att besöka något som man kan se med blotta ögat från rymden…

Murens historiska funktion är kittlande för fantasin. Den sida av muren som vetter mot vad som tidigare var fiendesidan har högst väggar. Smidigt, en försvarare kunde förmodligen stå raklång och samtidigt vara skyddad mot pilar (om hon eller han inte var alltför lång, alltså). Och på den kinesiska sidan av muren löper trappor ner till utgångar i marknivå. Jag stod där och tittade ut över kanten mot fiendesidan och funderade på om någon angripare med pil och båge, eller vilket vapen de nu må ha haft, hade stormat upp för just den här branta slänten. Det måste ha varit en svår uppgift.

Fast, det sägs att muren aldrig riktigt kom att spela den roll den kunnat göra på grund av den mänskliga faktorn. Det spelar ju ingen roll hur fiffigt konstruerad en försvarsmur är om försvararen ser igenom fingrarna på grund av mutor, bristande lojalitet mot huvudman eller allra helst en kombination av dessa faktorer. Däremot har muren haft en viktig roll som transportled då den möjliggör långa sträckor av vandring i annars svårtillgängliga bergsområden.

I turistområdena är muren relativt väl underhållen, men på många andra ställen bryts muren ner av väder och vind, lekande barn eller av en lokalbefolkning som helt sonika förser sig med byggnadsmaterial till sina hus från muren.
Innan jag gav mig iväg för mitt besök på muren hade jag i min enfald inte alls begripit vad som stod att vänta. Så jag drog iväg med handväska och vardagsklädsel, och befann mig helt plötsligt på en fem timmars väldigt intensiv enmilavandring – upp för höga trappsteg, ner för ojämna trappsteg, upp igen för en halvraserad trappa, ner igen, upp igen…

Som boende i Kapstaden är jag rätt duktig på att bestiga berg och har alltid rätt skor, hatt, vatten och heltäckande kläder för solen. Men inte hade jag insett att det kunde vara ett sådant motionspass att kolla in kinesiska muren! Mitt resesällskap hade otroligt roligt åt att jag gick runt och flåsade i mina olämpliga damkläder med handväska i högsta hugg medan alla andra var iförda sportkläder och praktisk ryggsäck. Varmt var det också trots att det var sena november, solen gassade däruppe på muren, så snart hängde alla mina olika små koftor på handväskan också till mina kamraters ännu större förtjusning.

Med andra ord rekommenderas riktig sportutrustning eftersom en bestigning av kinesiska muren kan visa sig vara en ganska intensiv hike, även om det beror på vilken del du besöker förstås. Glöm inte att ta med vatten, och grundlig stretching efteråt rekommenderas. Jag plågades av en mycket krampaktig träningsvärk i vaderna i hela fyra dagar efteråt, vilket var lite av en ny upplevelse. Efter andra bestigningsäventyr får man möjligtvis lite träningsvärk i låren, men kinesiska muren har helt klart något som andra saknar när det gäller att få vaderna att jobba…

Muren sträcker sig över hela Kina, och det finns många delar du kan besöka beroende på var i Kina du befinner dig. De allra flesta hotell och youth hostels kan rekommendera bra turer. Vanligast är att besökare i Běijīng tar en dagstur till Bādálĭng, den mest välbesökta delen av muren. Det kan dock vara en god idé att försöka undvika Bādálĭng där kan det ibland vara svårt att urskilja själva muren bland alla försäljare… Jag betalade 260 yuan för att följa med på en grupptur till en del av muren som heter Jīnshānlĭng tre timmars bussresa från Běijīng, och jag var jättenöjd.

Vi blev avsläppta vid Jīnshānlĭng och upphämtade vid Sīmătái dit vi vandrade, tio ganska tuffa kilometer. Jīnshānlĭng har både delar som är välbehållna och en del ganska förfallna sträckor. Jag kan rekommendera den delen av muren, inte så mycket folk och försäljare utan mest tystnad och magnifika vyer. Det är verkligen en härlig upplevelse att vandra en längre sträcka på muren. Att äntligen få lära känna detta monument som man hört så mycket om sen barnsben var något alldeles extra!

2 kommentarer på Kinesiska muren – ett sant underverk

  1. Steppe

    Du har skrivit en välgjord och inspirerande artikel, Johanna. Detta är definitivt mitt drömresemål, långt bortom de andra turistintensiva resemålen!

Svara till