Mer om shopping i Beijing / Peking

 Efter ett nytt besök i Beijing i december, kommer här litet nya shoppingtips.

Hongqiao eller Pärlmarknaden: jag blir mer och mer förtjust i denna marknad för varje gång. Här finns ett så stort utval och litet annorlunda grejor jämfört med t ex Silkan och Yashow. Några tips för ”Pärlan”:

 • missa inte den underbara kuriosaavdelningen på fjärde(?) våningen. Här kan man bl a köpa vackert målad kalligrafi med sitt eget namn på kinesiska. Man får säga sitt namn så tydligt man kan och så skriver de något likalydande på kinesiska. Jag har kollat med mandarinkunniga och det kan bli litet lustigt ( t ex blev mitt namn Warszawa), men det är en kul souvenir ändå.
   

 • på första våningen säljs klockor. De är av varierande kvalitet så fråga om kvaliteten och kolla noga. Ett roligt fynd för tjejer är vackra smyckesklockor med strass och oäkta stenar som man kan få för ca 50 – 60 kronor, i t ex stånd nr 100.
   

 • någon tipsade om textil, kuddöverdrag mm. Det finns även här på första våningen. Fyra överdrag kostar ca 40 kronor. Även fina set med tabletter och ätpinnar finns.
   

 • för dig som vill göra smycken själv, rekommenderar jag den lilla pärlmarknaden strax bredvid. Här kan man köpa lösa pärlor, lås mm till bra pris.
   

 • vill du köpa färdiga smycken, tycker jag fortfarande att Jin Yun Bin & Xiao Yans stånd (nr 108 på tredje våningen) är jättebra. De har bra priser direkt och de kan göra vilka smycken du vill snabbt och bra. 
   

 • leksaksaffären bakom Pärlan har inte bara en massa leksaker av olika kvalitet och smak, de har även enorma mängder spel för Playstation. Vi köpte många och betalade då 10 kr styck. Däremot kostar själva spelenheterna detsamma som hemma.

Yashow:

Skräddarsytt: vi sydde återigen hos Alice Taylor, (tredje våningen på Yashow, man går direkt till vänster när man kommit upp för rulltrappan och så ligger det i hörnet till höger). För 3.000 kronor fick vi: en mörk kostym, en smoking, en vanlig skjorta, smokingskjorta samt tre blusar. Dessutom sydde jag upp en hellång kavaj i kinesisk stil i äkta siden för 700 kronor. Expats i Beijing sa att priserna är något lägre i december eftersom det är färre turister då. Minst en provning bör man hinna med innan hämtning.
 
Silversmycken: medan man är på tredje våningen på Yashow, kan man passa på att gå till den bortre delen längst ifrån där skräddarna håller till. Här är en stor avdelning med silversmycken i alla fasoner man kan tänka sig. Snygga manschettknappar finns här också.

Mera allmänna tips:

Kläder med ”fel” säsong är billigare. T ex återvände vi till skinnklädesståndet på Silkan där vi i somras köpte skinnjackor för 69 kronor. Nu när det var kallt ute, var de höjda till ”hela” 300 kronor.
 
Ha på dig kläder du handlat i Beijing när du shoppar. Försäljarna ser det direkt och frågar vad du har betalt för dem. Ett bra tillfälle att dra till med ett lågt pris. T ex köpte vi en Canada Gosse för 200 kronor, (ett bra pris nuförtiden) därför att min fastboende kompis drog till med det när de frågade vad hon hade betalt. Ha aldrig äkta märkeskläder eller -väskor om du vill kunna pruta ner saker till hyfsade priser.
 
Var glad! Usch så många sura västerlänningar vi såg på marknaderna som var närmast aggressiva mot de små försäljarna under prisdiskussionerna. Prutning är en sport och en affärssed i Kina, inget krig. De flesta som jobbar på marknaderna är unga tjejer från landsbygden. De jobbar tolv timmar per dag med EN ledig dag i månaden, så de förtjänar faktiskt att man är trevlig. Den enda gången jag  tycker att det är motiverat att säga ifrån, är när försäljare drar en i armarna. Så skulle de aldrig göra mot en kines och därför såklart inte mot västerlänningar heller.
 
OM något skulle gå snett vid en affär eller om försäljaren verkligen är otrevlig, så hota med att klaga. På både Silkan och Yashow finns en avdelning där man kan anmäla ett marknadsstånd om något gått snett. Jag råkade en gång ut för en väldigt otrevlig kille på Yashow, men så snart jag hotat med att rapportera honom samt kollat upp och låtsas anteckna numret som stod utanpå på hans stånd, gav han sig.
 
Shoppa litet varje dag hellre än att satsa på en eller två heldagar. Om man inte är ung och konditionsstart orkar man helt enkelt inte! Kombinera hellre sightseeing med shopping, t ex är det ypperligt att kombinera Pärlan med ett besök vid Himmelens Tempel.
 
På senare tid har jag hört talas om turister som helst skippar sightseeing och bara satsar på shoppingen. Visst, var och en blir salig på sitt, men att missa allt underbart som finns att se bara för att köpa billiga jackor tycker jag är litet sorgligt…

1 kommentar påMer om shopping i Beijing / Peking

 1. Mia

  Hej Åse,
  Ska till Peking om två veckor och vill väldigt gärna köpa lösa pärlor etc. Du skriver att man ska gå till den lilla marknaden bredvid Hongqiao. Exakt var ligger den? Bara så att jag hittar rätt, eftersom det är något jag verkligen vill handla.
  Många bra tips förresten. Jättebra att läsa inför sin resa.
  Mvh
  Mia

Svara till