Pittoreska Pingyao

Konfuciustemplet, ett av de tempel man kan besöka, som också ingår i universalbiljettenI Shanxiprovinsen, mellan Peking och Xi’an, ligger den lilla staden Pingyao som för 100 år sedan var Kinas finansiella centrum. Under åren som följde hamnade staden i dvala, innan turisterna så småningom började hitta dit. Pingyao är i dag ett både avkopplande och intressant resmål – som lockar mängder av besökare med sin välbevarade stadsmur, intressanta museum och lugna tempo. Erik berättar mer.

Det man i dag ser av den gamla bebyggelsen i Pingyao är från Mingdynastin (1368-1644) och Qingdynastin (1644-1912), och omges av en tolv meter hög stadsmur som är en av de bäst bevarade i Kina. I slutet på Qingdynastin var Pingyao Kinas finansiella centrum med tjugo banker med filialer över hela Kina och även utomlands.

Livet och utvecklingen i Pingyao fick ett abrupt slut i och med Xinhairevolutionen då Qingdynastin störtades. Under åren som följde förblev Pingyao i stort sätt oförändrat. När sedan turismen började utvecklas i Kina vaknade Pingyao till liv igen och turisterna har nu ersatt banktjänstemännen på gatorna. Staden håller också på anpassa sig till sitt nya liv, en utveckling som inte enbart är positiv.

Att komma från Peking till Pingyao, som sedan 1997 är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, kan vara en stor och skön omställning. Här finns tid för avslappning och du kan göra de saker du vill i ett mycket lugnare tempo. Mitt bästa tips är att hyra en cykel (cirka 10 Yuan) och köpa en universalbiljett som ger dig tillgång till alla museer och andra sevärdheter (120 Yuan för två dagar).

Det finns cirka trettio museer av varierande storlek som visar hur livet i Pingyao var och de är autentiskt inredda med gamla möbler och har skyltar med förklarande text på engelska. Banker, tempel, bostäder, säkerhetsföretag, fängelse är bara några av de museer man kan besöka. Vilka som är mest sevärda vet man inte förrän man sett alla, bakom en rätt oansenlig fasad kan det finnas en labyrint uppbyggd med olika byggnader och gårdar. Att sedan hitta alla museer är en utmaning i sig. En promenad runt stadsmuren bör inte missas.

Det är en promenad på 12 kilometer och man får ett nytt perspektiv på staden, den är rätt mycket mer skiftande än man kan tro från gatunivå. Det finns även en del sevärdheter utanför staden. Nämnas bör Shuanglin Si Tempel som ligger fem kilometer sydväst om stan och familjen Qiaos släktgård där den Oscarsnominerade filmen Den röda lyktan spelades in. Gården ligger tre mil från Pingyao och är ett museum.

Pingyao förvandlas när mörkret sänker sig, folklivet försvinner men samtidigt tänds, utmed de stora gatorna, alla röda lyktor som ger ett vackert sken och skapar en känsla av mystik. De andra gatorna saknar belysning och kan te sig läskiga i mörkret. Nattlivet är begränsat, för att inte säga obefintligt. Vill man bekanta sig med kineser eller festa så får man ta sig utanför stadsmuren och då är det lämpligt att först kolla så att inte hostelet stänger för natten.

Boende är inte svårt att få tag i, det finns gott om hostels. De trevligaste finns innanför stadsmuren och då får man bo i ett traditionellt kinesiskt hus med olika gårdar och byggnader – det ger en känsla av att bo på ett museum, och standarden är dessutom bra.

Att ta sig runt i den gamla staden är både enkelt och svårt. Det finns fyra huvudgator som bildar ett kors som man förr eller senare alltid kommer tillbaka till. Utmed dessa gator finns huvuddelen av affärer och restauranger. När man lämnar dessa gator når man många andra gator och bakgator som hela tiden bjuder på nya upplevelser.

Till Pingyao tar man sig från Peking med nattåg och staden ligger på linjen till Xi’an. Det finns även bussar och andra tåg. Närmaste större stad är Taiyuan, två timmar norr om Pingyao, där det även finns en flygplats. Den gamla staden ligger nära järnvägsstationen, taxi kostar inte mycket och en del hostels ordnar hämtning om man bokar i förväg. För den som vill gå så ta vänster när du går ut från stationen, följ vägen en bit, sen ser man stadsmuren på höger sida. I mitten finns den norra porten.

Pingyao är en stad att stanna i två-tre dagar i. Två dagar spenderar man genom att gå på det som ingår i universalbiljetten. En ytterligare dag om du åker till Qiaos släktgård eller gör något annat. Att sedan hitta på något mer att göra kan vara svårt, men vill man bara ta det lugn kan man stanna mycket längre.

Var den första som kommenterar

Svara till