Shopping i Beijing i ett vidare perspektiv

Ett stort ämne – som ibland blir lite olyckligt beskrivet av de som varit för kort tid i staden. Denna artikeln är ganska allmänt skriven för att inte bli gigantisk.

Marknadshandel av Märkeskopior

Det som tycks vara den populäraste shoppingen för västerländska turister är det abnorma utbud av kopior på märkeskläder, klockor och väskor som finns på många ställen i Beijing. Huvudsakligen säljs dessa på marknadsplatser med väldigt många små handlare på samma ställen med liknande utbud. Notera verkligen att det handlar om kopior. Det finns en del historier om äkta märkesvaror som går att hitta i dessa forum, men det är mycket sällsynt.

Utgå från att allt är kopior. De kinesiska myndigheterna har sträckt upp reglerna lite vad det gäller försäljningen av märkeskopior, så du kanske inte ser den modell du frågar om öppet. Det räcker dock att du nämner märkesnamnet så plockar de snabbt fram massor som de har under disken eller i ett närliggande rum. Man kan nästan säga att de finns kopior på allt du önskar. Har de inte din favoritmodell i den aktuella affären så springer de snabbt iväg och hämtar den från något lager eller av en kollega. Bra tips kan vara att ta med en bild på den specifika modellen du önskar.

Märkeskopior, som nämndes ovan, och mycket mera som elakt kan kallas kinesisk ”kraffs” men som ändå kan vara väl så kul att köpa säljs oftast i form av marknader som både kan vara avsticksgator till finare gator som Wangfujing eller den nord/sydliga gata ”Qianmen Dajie” (som nu är nyrenoverad gågata) som ligger rakt söder om himmelska fridens torg. Det finns även stora varuhus som är fulla av dessa marknadsplatser.

Mest känd är ”Sidenmarknaden/SilkStreet” som ligger ca en halvtimmes promenad österut från Wanfujing (eller 10 RMB taxi). Det finns även många andra ”Marknadsvaruhus” som tex ”Pärlmarknaden/PearlMarket” som ligger i nordöstra hörnet av Himmelens tempel-parken och ”Yashow” som finns väster om bargatan Sanlitun. Det finns även en del ryska marknader kring Ritan-parken där ”Alien’s Street” är den största. Utbudet på marknaderna är stort. Utöver märkeskopior (kläder, väskor etc) så finns även smycken, suvenirer, te, skor, pennor, etc. etc. Enkelt sagt finns allt en turist vill ha.

Prissättning på marknader

På marknaderna kan det (med våra ögon sett) bli ganska billigt – men du får jobba hårt för det låga priset. Det är ALLTID en lång prut-förhandling innan du når ett acceptabelt pris. Utgångspriset är ibland mycket högt och det är inte ovanligt att du kan nå ett slutpris under 10% av säljarens utgångspris. Det finns redan (för) många artiklar skrivna om hur man prutar, så jag ska inte fördjupa mig i ämnet. Du kommer att lära dig.

Dock vill jag lägga till en sak som inte nämns så ofta: Stoltheten är viktig för kineser och att ”tappa ansiktet” är något av det värsta som kan hända, och det sitter djupt i det kinesiska sinnet – även för en luttrad försäljare. Därför kan det underlätta i en låst förhandling att få avslut genom att säga ”OK – du vinner”, och sedan höjer du ditt pris bara en aning, för att ”give face” till försäljaren.

Kvalitén på marknader

Det är mycket stora variationer på kvalitén på varorna du hittar på marknaderna. Granska varan mycket noga innan du köper den, och se till att det verkligen är samma vara som du får med dig som du har granskat. Det går inte att ge något bättre råd än att titta noga, för variationen är så stor. Detta finns många exempel på mycket bra marknadsvaror, men lika många exempel där folk kommit hem med rena skräpet som bokstavligen trillat sönder när de kommit hem.

Ofta har de olika kvalitetsnivåer på samma varor. Exempelvis kopior på märkesklockor som går att köpa för några 10-tals RMB för de enklaste(sämsta) upp till mycket gedigna ”proffskopior” som kan prutade kosta många hundra eller till och med tusenlappar. Be om att få se ”top quality” så kommer du att märka skillnaden.

Märkesshopping

Med märkesshopping menat jag de ÄKTA varorna av tex västerländska ”finmärken”. (Gucci, Rolex, Burberry etc.) Detta är mycket dyrt i Beijing. Jag har flera exempel där samma vara kan kosta nästa dubbelt så mycket i Beijing som tex i London, men vanligen kanske ca 20-50% över. Anledningen till detta är dels en ganska hög importskatt på dessa varor men även att den (extremt rika) grupp kineser som har råd att handla i dessa butiker inte är speciellt priskänsliga så priserna är marknadsanpassade.

Märkesaffärerna börjar sprida sig fort över staden och då mest åt öster i CBD området, men även ”Financial Street” i västra Beijing har en hel del flådiga affärer med Lane Crawford i täten. ”SOLONA Lifestyle Shopping Park” vid Chaoyang-parken är en mycket trevligt och stort alternativ som även har många restauranger. Min favorit är ”The VIllage” vid Sanlitun som är ett mycket trevligt shoppingcenter med både affärer, restauranger nattliv på samma plats i en trevlig miljö. Nya shoppingcenter poppar upp varje månad.

Gatan ”Wangfujing”

Detta är Beijings prestige shopping gata med mycket märkesaffärer som fått lite oförtjänt mycket uppmärksamhet, men som av tradition måste nämnas. Gatan ligger något kvarter öster om förbjudna staden och går i nord-sydlig riktning. Tonvikt på exklusiva klockor. Liknar i flera avseende en västerländsk shoppinggata. Pga prissättningen som jag nämnde ovan är detta inte nödvändigtvis platsen att handla på men en gata man ska ha sätt om man varit i Beijing. Det finns några avsticksgator från Wangfujing där det är mer marknadslik shopping dvs mycket billigare och helt annat utbud. Överlag är Wangfujing överreklamerad som shoppinggata.

Ej-turist-shopping

Det finns naturligtvis en fruktansvärd mängd varuhus och affärer som den vanliga turisten inte hittar, och det är här de ”vanliga” kineserna handlar. Priserna här är ofta mycket låga men man kan ibland ändå pruta en aning. Kanske 20-30% av priset – detta är naturligtvis högst varierande och det går inte att säga något generellt. Ta tunnelbanan några stationer i valfri riktning och gå in i något av alla de gigantiska shoppingcenter som finns överallt så kommer du att hitta ett helt annat utbud än i turist-centrum.

En känd shoppinggata som är ganska nära ”turist-centrum” för huvudsakligen kläder är ”Xidan”. Xidan är en gata som ligger några kvarter väster om förbjudna staden och går i nord/sydlig riktning. ”Xidan” har både stora varuhus och kaotisk gatumarknad på östra sidan. En annan trevlig gata som faktiskt bara ligger ett kvarter öster om självaste Wangfujing är ”Dongsidajie”. Hit hittar märkligt nog väldigt få turister, och gatan är full med små charmiga butiker i alla inriktningar. I dessa affärerna är ofta prislapparna lägre än de färdigprutade priserna på Sidenmarknaden.

Vad det gäller ”specialprodukter” så är ofta vissa gator eller varuhus specialiserade på en typ av varor. Dvs lyckas du hitta en specialbutik för lampor så är hela området fullt av lampaffärer. Hittar du inte dessa specialiserade områden av en slump så behöver du hjälp av någon som kan prata kinesiska med taxichauffören för att hitta dit. Om du verkligen letar efter en speciell vara så är det värt mödan, för när du väl hittar dit är utbudet enormt och priserna mycket låga.

Lokala marknader

Det finns även en hel rad med riktigt stora marknader i stil med Sidenmarknaden som helt inriktar sig mor Kinesiska kunder. Här hittar du definitivt annorlunda prylar. Tex ”Tianyi Market” som ligger utanför västra 2:a ringvägen som har ”allt”, eller ”Muxiyuan Fabric Market” vid södra 3:e ringvägen som har allt ved det gäller tyger, gardiner, sängkläder etc.

Outlet-handel

Dvs lågprisförsäljning av äkta märkesvaror. Ofta utgående modeller eller konstiga storlekar och färger. Inte så utbrett fenomen i Beijing, men det finns några ställen. ”BEJING SCITECH Premium Outlet Mall” ligger ganska nära flygplatsen och har ett ganska bra utbud av finkläder av exklusiva märken. ”Yansha Outlet” är lite mer sportigt och ligger i sydöstra Beijing.

Var den första som kommenterar

Svara till