Luang Prabang – finn lugnet i Laos

Luang Prabang är tveklöst en av världens mysigaste städer och ett måste på resan genom Laos. Besök staden under nyårsfirandet i april och delta i det gigantiska vattenkriget eller vila upp dig efter ett par vilda dagar i Vang Vieng. Luang Prabang är balsam för själen.

Röda tegelstenstrottoarer och ett förbud mot stora bussar i stadskärnan bådar gott. Trots antalet mopeder och tuk tuk’s upplevs Luang Prabang som en av de lugnaste städerna i Asien. Rogivande tempelområden avlöses av smala gränder och mycket grön växtlighet. Romantiska restauranger och caféer trängs om utrymmet. Valmöjligheterna är många och aktivitetsutbudet är stort i Luang Prabang. Den UNESCO världsarvslistade pärlan i norra Laos. Den vackraste delen av staden är placerad på udden mellan Mekongfloden och Nam Khan floden. Epicentret återfinns kring Th Sisavangvong och de närliggande gatorna.

Bun Pi Mai (Lao lunar new year) firas 14- 16 april varje år. Datumen är helgdag i Laos. Befolkningen ägnar tid åt att göra rent Buddhafigurer med heligt vatten. Därefter ger sig alla in i ett gigantiskt vattenkrig. Studentliknande korteger i mindre och osäkrare format kör fram genom staden lastade med vattentunnor. Beerlao flödar och skratten ljuder i hela Luang Prabang. Räkna inte med att vara fredad bara för att du sitter oskyldigt i en tuk tuk. Festligheterna vet inga gränser!

Alms giving to the monks and novices. Varje morgon vandrar munkarna och noviserna från de olika templen runt i staden. Längs deras väg knäböjer de troende buddhisterna och ger gåvor i form av mat till munkarna när de passerar. Att se detta är en fantastiskt fin upplevelse. Dock så bör du ej delta om du inte är troende och har förberett gåvorna tillsammans med en lokalbo. Köp inte ris och frukt från gatuförsäljarna! Håll dig i bakgrunden och betrakta skådespelet utan att vara i vägen. Om du vill fotografera, gör det utan blixt! Munkarna passerar området kring Fresh Market (se nedan), Th Kitsarat och en del av Th Sisavangvong från ungefär kl 06.00.

Aktiviteter och sevärdheter

Tat Kuang Si är en mycket scenisk plats kring ett vattenfall. Det högsta fallet är cirka 20 meter högt. Därifrån rinner vattnet vidare genom små dammar och laguner. Turkosblått vatten som inbjuder till en simtur gör denna plats till en lämplig halvdagsutfärd. Vattenfallet ligger i en inhägnad park. Nära ingången finns ett hägn med en tiger och ett annat med solbjörnar som räddats från tjuvjägare.

Att kunna unna sig en timmes massage är verkligen vardagslyx och något som är fullt möjligt utan att tömma plånboken. Promenera själv runt tills du hittar ett ställe du trivs med.

Trekking till olika byar anordnas av oräkneliga arrangörer runt i Luang Prabang.

Du finner templet Wat Xieng Thong genom att följa Th Sakkarin norrut, mot spetsen på udden där Mekongfloden och Nam Khan floden förenas. En liten gränd på vänster sida leder ner mot templet. Alternativt så promenerar du på Th Khem Kong (Mekong sidan) till en trappa som leder upp till templet.

Inne på området finner du ett större tempel. Detta byggdes på 1560-talet. Inuti finns ett antal Buddhafigurer vid ena kortsidan. På väggens utsida finns ett vackert mosaikkonstverk föreställandes livets träd. Ena långsidan dekoreras av ett elefanthuvud i spegelmosaik. Vid den östra grinden återfinns det kungliga begravningskapellet. Inuti finns en enorm röd begravningsvagn utsmyckad med gyllene drakar.

Phu Si är det drygt 100 meter höga berget mitt i Luang Prabang. Kämpa dig upp för 328 trappsteg och bli väl belönad. Tempelruiner och strålande utsikt erbjuds. Särskilt vackert är det vid solnedgången. Du kommer dock inte vara ensam vid den tiden!

Nattmarknaden sprider ut sig längs en stor del av Th Sisavangvong. Trafiken stängs av och tygstycken breds ut på marken. Mängdvis med lokala hantverk presenteras. Framförallt återfinns sängöverkast, kuddfodral och förkläden i lokalt tyg. Målningar av de orangeklädda munkarna förekommer också liksom mycket annat smått och gott. Många saluför exakt likadana saker vilket gör att marknaden kan kännas lite tradig.

Nattmarknaden är dessutom en kulinarisk höjdpunkt. I södra änden av marknaden, det vill säga om du gått från centrum och utåt, finns flera stånd som säljer baguetter. Du väljer själv vilken fyllning du vill ha av kyckling, tofu, mjukost och grönsaker. Dessutom hittar du bakverk. Vill du ha något matigare finns flera BBQ försäljare samt vegetarisk buffet. En smal sidogata till Th Sisavangvong gömmer Laos motsvarighet till korvkiosken, nämligen nudelstånden. Missa heller inte kokos/ris-plättarna.

Fresh Market/ Morgonmarknaden Från ungefär 06.30 fylls Th Chao Phanya Kang och gränden in till höger (stå med ansiktet mot Mekong) med allt möjligt ätbart. Grönsaker och nudlar varvas med mindre aptitretande delikatesser som hund och orm. De flesta lokalborna gör dagens matvaruinköp här efter att ha givit gåvor till munkarna på deras morgonvandring. Livligt, stojigt, väldoftande och i vissa fall motbjudande men en riktigt trevlig upplevelse.

Äta och boende

Det är enkelt att hitta en trevlig restaurang i Luang Prabang. Promenera på Th Sisavangvong och de kringliggande gatorna. Läs på menyerna och känn efter vad just du vill ha.

I Luang Prabang finns boende i alla prisklasser. I de mest centrala delarna tenderar prisnivån att dränka den genomsnittlige backpackern. För dig med tight budget rekommenderar jag kvarteret nära sjukhuset. Det är fortfarande gångavstånd till händelsernas centrum. Under lågsäsong sjunker priserna något.

Läs mer allmän information om boende.

Dit och tillbaka

Buss: Bussresor till och från Luang Prabang anordnas av de flesta guesthouse och resebyråer runt om i Laos.

Genom att åka lokalbuss kommer du i kontakt med lokalbefolkningen. Detta är en underbar upplevelse då de enligt mig är det trevligaste folkslaget i Asien. En parentes är att de ofta blir åksjuka på bussarna och kastar upp titt som tätt. Åtminstone på de slingriga bergsvägarna i norra Laos. Ta med en plastpåse och åksjuketabletter om du ligger i riskzonen.

Flyg: Det går inga direktflyg till Laos från Europa. Du får räkna med en mellanlandning i Bangkok innan du tar mark på Vientianes flygplats. Luang Prabang har en egen flygplats med inrikestrafik till bland annat Vientiane.

Läs mer allmän information om att flyga.

Lokala transporter
En Sangsow eller tuk tuk tar dig enkelt till närliggande utflyktsmål eller på tur genom staden. Trots det är ändå apostlahästarna det bästa färdmedlet. Alternativt att hyra en cykel. Observera att priserna varierar och att det är betydligt dyrare att hyra cykel här än i till exempel Vientiane.
Varmt välkommen till Luang Prabang!

8 kommentarer på Luang Prabang – finn lugnet i Laos

 1. Anton Blom

  Hejsan!
  Loter som att det ar valdigt fint o sooft i Laos. Vi ar tre grabbar som ska dit om ca 1 monad. Vi vill gora tubingen som vi hort talas om men ockso se lite mer av staden. Hur lange tror du ar rimmligt att stanna i landet? Mvh tre Svenska grabbar!

 2. Jenny Nilsson

  Hejsan,
  Forst och framst sa finns tubingen i Vang Vieng vilket ar ca 6- 7 timmar fran Luang Prabang.

  Jag foreslar att ni reser in i antingen sodra eller norra Laos och sen reser ner respektive upp. Da kan ni stanna pa alla intressanta platser utan att behova backtracka alltfor mycket.

  Tex Borja med Luang Prabang. (Langre norrut finns inte mycket att se enligt mig, battre att lagga tid pa sodra) Darefter tar ni er ner till Vientaine som ar huvudstaden.

  Darifran kanske ta en trekk till Kung Lore grottan med Green Discovery. Hoppa av i Tha Khek pa vag tillbaka istallet for att resa hela vagen till Vientaine igen.

  Fortsatt soderut till Pakse. Darifran tar ni er ut pa Bolaven Plateau. Se vattenfall kanske ett besok till Attapeu. Att hyra motorcykel och gora det pa egen hand ar grymt.

  Tillbaka till Pakse och sen ner till 4000 islands. Don Det ar en harlig o att vara pa och otroligt billigt. 20 kr for en bungalow for tva pers. Har ar det latt att fastna!

  Med andra ord, ni fyller latt ut 3-4 veckor. (Visumet ar pa 30 dagar).

  Fler fragor? Skicka garna mail om ni vill ha mer utforlig info!

  MVH
  Jenny Nilsson

 3. kristina-rickard

  Din beskrivning gör oss intresserade att göra ett besöka. Vi får återkomma med fler frågor.
  Mvh Stockholm

 4. Sarah

  Fin info du har fixat ihop! Lättförståeligt och intressant, kort och gott väldigt perfekt!

 5. Tommi lääperi

  ”Forst och framst sa finns tubingen i Vang Vieng vilket ar ca 6- 7 timmar fran Luang Prabang.”

  Vår buss resa tog 23 timmar…. Eftersom det var så dåliga vägar så blev det stop i trafiken för alla fastnade i lervägarna.. Men det var värt det! Luang Prabang är störtskönt! Sjukt goda baguetter också!

Svara till