Under ytan på Perhentian Islands

Just utanför Malaysias norra östkust ligger Perhentian Islands – två avslappnade öar med en sagolik natur som gemensam nämnare. Jennifer spenderade fem dagar i detta eldorado bland backpackers och fick då upptäcka en otrolig värld både ovan och under den turkosa, ljumma vattenytan.

Perhentian Islands består av två vackra öar med otroliga stränder och där avkoppling är prioritet. Vår resa började i Malaysias huvudstad och därefter fortsatte vi mot östkusten och Perhentian Islands. Vi tog flyget från Kuala Lumpur en tidig morgon i juni. Luften var redan ohyggligt varm och efter fem dagar i denna storstad längtade vi efter sol, bad och orörda stränder.

Flygresan gick snabbt och efter 50 minuter var vi framme i en liten ort där vi sedan tog taxi i ungefär en timme för att komma till båtläget. Båtresan tog en dryg timme och det var skönt med friska brisar och havsdoft. Efter fyrtio minuter såg vi dessa två öar som tillhör Pulau Redang National Marine Park resa sig upp ur havet. Den lilla ön heter Pulau Perhentian Kecil och den stora heter Pulau Perhentian Besar.

Är målet med resan att dyka har båda dessa öar utmärkta lägen för detta äventyr. Den vackra naturen och den breda strand vi nu såg framför oss gav oss hopp om att snart få ta ett dopp och svalka oss efter fem dagars stressigt jäktande i Kuala Lumpur. Vår båt var för stor för att närma sig stranden alltför mycket och vi var tvungna att lasta över våra saker i en mindre båt. Den sista biten blev till att vada i land och detta tackade fötterna för. Vår hydda var liten men innehöll allt som behövs för fem dagars vila på denna ö.

Våra planer för denna vecka var att slutföra ett dykcertifikat, vila och utforska öarna. Hyddan låg nära en av de finaste stränderna och under resten av denna ankomstdag vilade vi oss på stranden. Vattnet var varmt, men svalkande, luften var varm, men inte outhärdlig. Elen på ön är begränsad, så alla får hjälpas åt att spara på den. Detta gör att det efter att mörkret har gjort intrång bara är ett fåtal lampor tända och många restauranger klarar sig med stearinljus som enda ljuskälla.

Intill vår hydda fanns en liten restaurang, och tillsammans med den som tillhörde ett annat hotellkomplex utgjorde de 50 procent av restaurangerna i vårt lilla område. Det fanns alltså inte så många alternativ och alla hade ett liknande utbud. Detta gjorde ingenting då menyerna var fulla med godsaker från havet, vilket passade oss utmärkt. Kontrasterna är påtagliga och det var ett otroligt lugn vi kände efter vår tid i huvudstaden. Mörkret gör intrång ganska så tidigt och det blir då tyst och stilla. Vi satt på den restaurang som låg närmast vår hydda, bordet var placerat nere på stranden och fötterna vilade i den något avkylda sanden. Det går inte att göra annat än att bara ta det lugnt och njuta av att vistas på Perhentian Islands.

Det är billigt att ta dykcertifikat här och är det något du är sugen på så är detta ett givet tillfälle. Totalt hade vår dykinstruktör tre elever och vi lärde oss mycket på denna intensivkurs. Det är verkligen en intensiv kurs där vi redan första dagen får känna på hur det är att dyka i havet, och tre dagar senare hade vi dykcertifikatet i våra händer.

Eftersom dykcentret låg i anslutning till en liten strand var det här som vi började vår dykarresa. Den något ovana känslan av att andas under vattnet gick snabbt över och efter bara några minuter var hela gruppen som fiskar i vattnet och i full färd med att inspektera denna nya värld vi nu hade framför oss. Första dagen höll vi oss nära stranden och dök i det lilla rev som bara låg fem, sex meter utanför vår strand. Efter denna dyktur på en timme var vi mer än förväntansfulla inför vad som väntade under morgondagen då vi skulle ut och dyka på djupare vatten.

Fyra otroliga dyk hann vi med och såg de mest otroliga fiskarna och korallreven. Dykvattnet var helt underbart och efter att ha varit öga mot öga med en jättesköldpadda, en rocka och en muräna var vi mer än nöjda med vårt val att ta ett dykcertifikat. Det bästa dykvattnet fann vi tio meter utanför vår kust, vid ett rev som ligger intill en bergskant. Här möttes vi av otroliga varelser och koraller och fick en upplevelse för livet. Alla dykplatser ligger lättillgängliga från öarna och med båt går det snabbt att ta sig ut till dessa punkter. Din dykinstruktör kommer garanterat att välja ut de platser som passar din kunskapsnivå och noga gå i genom vad som kommer att möta er där nere i form av bergskanter och koraller.

I min mening räcker fyra, fem dagar gott och väl för att uppleva lugnet och utforska öarna samt för att ta ett dykcertifikat. Är du av den mer lugna typen som njuter av lugn och ro i stora mängder så skulle jag rekommendera ett längre stopp på dessa öar. Jag är personligen en ganska rastlös individ och är glad över mitt val att ta ett dykcertifikat då det gav mig lite spänning under tiden på ön.

En kombinerad resa med Kuala Lumpur som utgångspunkt eller som avslut på resan är den ultimata resan med en bra mix av storstad och paradis. Perhentian Islands är vackert och kommer förhoppningsvis att så vara den närmsta tiden innan alltför många resebyråer och charterbolag etablerar sig här. Bristen på el gör dock att det är ett begränsat antal hotellrum som får plats vilket gör att ön känns gemytlig och egen. Förhoppningsvis kommer den så att förbli och vara en tillflykt för oss nordbor ett tag till.

Prisexempel
Många av hotellen erbjuder ett paketpris där både boende och dykcertifikat ingår. Priset varierar beroende på säsong men ligger runt 3 000 kronor för ungefär 4-5 nätter. Ett dykcertifikat separat från övernattningen kostar runt 1 500 kronor. Har du redan ett dykcertifikat så kostar ett dyk runt 200 kronor och ett köp av två dyk kan få ner priset till 300-350 kronor. Dessa priser är ungefärliga och skiljer sig något från ö till ö. Den lilla ön är något billigare då majoriteten av besökarna är backpackers.

Den stora ön har främst familjer och par som besökare och prisnivån är här något högre. Kvalitetsmässigt är det ingen påtaglig skillnad när det kommer till dykcentren. Känner du för att nöja dig med snorkling ligger priset på ungefär 30 kronor om dagen för snorkelutrustning.

10 kommentarer på Under ytan på Perhentian Islands

 1. LasseR

  Trevligt att läsa om öarna. Vad kostar en hydda på stranden? Mat o öl? finns öl föresten?

 2. Victoria

  Lasse R: När jag var där i Juni så kostade en ”hydda” (ett rum med egen toa och dusch med fläkt och springor i rummet, ska tillägas att det var mkt primitivt) 70 Ringit ca 150 svenska per natt. Det var på Kecil. Finns dock billigare ställen vet jag samt ett ställe med dorms, också mkt primitivt men kostade runt 20 Ringit (40-50 svenska) kan också rekomendera perhentians, underbart OTROLIGT vackert, har aldrig sett sånna stränder förut, vattnet var HELT klart. hade ej dykcert då men jag snorklade och det gick alldeles utmärkt.
  Bra artikel!

 3. Björn

  Perhentian är absolut en av de finaste platser jag varit på i mitt liv. Rekommenderas verkligen till alla. Jag var på den lilla ön. Bra artikel!

 4. Kristofer

  Bra skrivet!
  Jag vet inte riktigt vilken av öarna jag var på men tror det var Kecil. Otroligt fin verkligen men ganska dyrt tyckte jag.

 5. Emile Sohier

  Boende kostar ca 70 RM (150 kr) för en bungalow med dubbelsäng. Detta är ett helt korrekt boende men utan AC. Mat är relativt dyrt till fastlandet i Malaysia och en måltid går på ca 10 RM (20 kr). Jag sitter just nu i en dykshop på Kecil och här kostar ett Open Water Cert 880 RM, det finns billigare och jag har sett för 850 RM (1800 kr). Ett dyk kostar 60 RM (125 kr). Öl finns att köpa i affärerna men inte i de flesta restaurangerna. Det är dock aningen dyrare än på bolaget.

 6. Jennifer Hasslund

  Det jag har märkt efter att ha pratat med många är att priserna både på boende, mat o dykning varierar lite beroende på säsong. Vi kom precis i starten på sommarsäsongen så priserna hade gått upp en del, men går upp ännu mer i Juli. Så passa på att åka vid lågsäsong för de riktigt billiga priserna! 🙂

 7. Rikard

  Jag anser att Perhentian är överskattat, sanden är stenhård och personalen är smågrinig.. Vill man uppleva paradiset ska man bege sig till en liten ö vid namn Gili Air i Indonesen.

 8. Frida

  Borde man boka boende innan man åker, eller är det enkelt att hitta boende när man väl är på ön? Kanske åker ut till dem i april =)

 9. Manga

  Rekommenderar verkligen Perhentians, speciellet om man vill dyka. Var på Kecil i maj 2010, och tog min open water cert, priserna verkar ha gått upp lite sen 2009. Rekommenderar TurtleBay Divers med mkt sköna människor, även dagtripp med snorkling 40RM är sååå värt det. Blev vän med många locals där och stannade kvar längre än förväntat. Superskön ö, med väldigt trevliga människor!! Ååååk det är en riktig upplevelse!

Svara till