Mystik i Mexico

Karolinas första möte med Mexico var den charmiga lilla staden San Christobal de los casas. Där fann hon mysiga smågator, mötte människor med traditionella kläder och fick en glimt av indianlivet. Enligt Karolina finns det mycket att göra i trakten men här tipsar hon om sina absoluta favoriter.

Chamula

Indianstaden med 4000 invånare ligger endast 15 minuters bilväg från San Cristobal. Ta dig gärna hit tillsammans med en guide. Då kan du få tillåtelse att besöka den lokala och mycket speciella kyrkan.

Golvet är överstrött med torkat gräs för att hålla det onda borta. Här finns inga bänkar utan människorna sitter på huk på golvet medan de tänder ljus i olika färger. Ljus som har olika betydelse för varje färg. Högt läser de sina böner på indianspråket Kaxhuil? om och om igen. Nästan som mantran. Min guide säger att människorna kan tillbringa timtal här i kyrkan.

På golvet ser jag coca cola flaskor och jag undrar varför. Guiden berättar att människorna tror att när de druckit cola kommer det onda ur dem när de rapar av kolsyran. Ja, detta är sannerligen en annorlunda kyrka. En tro blandat av kristendom och andra indianska ritualer. Spännande och väl värt ett besök!

Marknaden

I San Cristobal hittar jag snart vägen till den lokala marknaden. Mängder av hantverk i alla dess slag finns  att köpa här. Skinn visar sig vara väldigt billigt och jag hittar handväskor för cirka 70 kronor.
Mitt bästa kap är en skinnryggsäck för endast 200 svenska kronor.

Här finns även mycket speciella uppstoppade gosdjur i alla dess färger och former. Vackra indianblusar finns också att köpa på flera ställen. När jag lämnar San Cristobal ångrar jag genast att jag inte köpte nåt av de där djuren och fler skinnväskor vore inte heller fel. Dock hade jag inte fått ner en pinal till i min tunga backpackväska, så lika bra var väl det.

Lagos de Montebello

Från San Cristobal går många turer till olika besöksmål i närheten. Jag bestämmer mig för en tur och då ingår ett besök till lagos de Montebello (sjöarna Montebello).

När vi är här är vädret lite monligt och regnigt, men det gör inte så mycket. Det får platsen att kännas mer mystisk. För de ligger på en speciell plats mitt bland bergen, sammanlänkade med varandra.

Vi ger oss av några stycken på en flotte. Guidens rop ger av sig ett starkt eko och snart sitter alla på flotten och skriker. Guiden pekar ner vid klippväggen och säger att att om man dyker kommer man strax till den andra sjön simmandes under berget.

Lagos de Montebello är sannerligen vackra, men se upp för galna chaufförer på dessa turer. Vi som åkte hade alla en nära döden upplevelse med vår chaufför, men det finns förhoppningsvis bättre.

El museo de medicina maya

Är du som jag, intresserad av indiansk kultur och andra udda saker kan jag rekommendera ett besök på detta museum.
Människorna i urbefolkningen har i alla tider haft någon slags medicinman/kvinna som har stora kunskaper i läkning genom örter. Här får du en bild över med vad de olika medicinmännen arbetade och på vilket sätt. Vilka örter som användes och hur de tillbad olika gudar.

Innan jag kom in funderade jag över den långa kön utanför och fick snart se vad det berodde på. I museet fanns en kyrka där en man satt och bad på indianspråk och tände ljus.

Människorna utanför väntade såklart på sin tur att be i den lilla kyrkan. Här kan du även köpa mediciner och salvor gjorda av olika örter.

Förslag på andra turer runt San Cristobal

Palenque – en av de många mayaruiner som finns kvar. Klättra upp och blicka över de magnifika pyramiderna som talar om en svunnen tid och fescineras över hur de har kunnat bygga något sådant.
 
Misol Há – Vattenfall som ofta ingår i paketresorna man kan boka via resebyråerna i staden. Vackert beläget och här finns chans till bad.

Hoppas du finner dina favoriter på resan!

2 kommentarer på Mystik i Mexico

  1. Cecilia Bladh

    Låter jätte roligt med indiankultur. Jag har blivit sugen på att åka till Mexiko. Pratar du spanska, el klara man sig fram på engelska och ”teckenspråk”? Hade du nån resekompis, eller åkte du själv? Undrar lite om det känns ”säkert” att åka själv som tjej?
    Tar tacksamt emot flera tips gällande mexico.
    Mvh, Cecilia

Svara till