Stränder i Mexiko

Daniela berättar om tre stränder du kan fly till när du tröttnat på Mexico Citys storstadspuls; Acapulco, Ixtapa och Puerto Escondido.

Om man vistas en längre tid i Mexico City, men hela sitt liv har bott vid Östersjöns strand, infinner sig oundvikligen en längtan till havet som bara en som bott vid havet kan förstå. Även jag har drabbats, flera gånger. Till skillnad från många andra pengastinna utbyteselever med fyrfaldig finansiering från hemlandets fonder och institutoner har jag inte haft möjlighet att åka till kusten titt som tätt. Men några gånger har jag gjort det, till tre olika ställen: Acapulco, Ixtapa och Puerto Escondido med omnejd (Oaxaca).


 
Först Acapulco. Alla säger att Acapulco inte är vad det brukade vara, och trots att jag inte upplevt kuststaden i sin guldålder kan jag inte göra annat än att nicka förstående. Det är ingen idyll precis, så som jag hade väntat mig. Snarare är den som en av tusentals turistorter som jag redan lärt känna i den spanska övärlden. Det vanliga: hotellkedjorna, turisterna från norr-om-gränsen samt européer, de stora nattklubbarna med gratis sprit mot inträdesavgift och sandstränderna fulla av försäljare som försöker prata engelska med utlänningarna (av någon orsak har det alltid irriterat mig, fastän jag förstår det).

Allt detta kan du hitta i Acapulco, bland Wal Mart och McDonald’s och andra internationella företagskedjor. Slutresultatet blir ganska tråkigt: du har sett allt detta förut, kanske i en annan världsdel, men ändå. Det är svårt att hitta en strand som inte känns för kommersiell, men sist och slutligen beror allt på din egen attityd – vad har du kommit hit för?

Om du bara vill ha semester i Kanarieöstil, simma, slappa och festa, och du inte blir vansinnigt irriterad på tiotusentals andra utlänningar som vill göra samma sak på samma ställe, då är det absolut inget fel på Acapulco, kör hårt. Men hör du till sådana som jag, kanske du gör klokast i att välja en annan strandort.
 
Jag ger dig två andra alternativ. Följande semesterort är för dig som uppskattar lugn, samt bekvämlighet och en viss grad av lyx som du aldrig kan uppnå på ett hostel.
 
Ixtapa är grannort till Zihuatanejo (minns ni den där fina stranden som syntes i slutet av Shawshank Redemption? Det var där!). En fin liten semesterort utan att vara fullpackad med turister. Turister finns, men mest är det en plats för mexikanerna själva. Jag fick intrycket av att de flesta där är pensionärer och medlemmar av barnfamiljer, detta skulle förklara den lugna avslappnade stämningen.

Strandremsan kantas av hotellkedjor och finare bostäder att hyras ut eller köpas, själva fick vi låna en lägenhet som tillhörde någons farbror. Vi anställde till och med en hushållerska för de fem dagar vi vistades där, men det var inte min idé och jag var helt emot det så jag tar ingen skuld. Det tycks vara helt normalt i Mexiko, att kan man ha hushållerska så har man det.

Så mycket kan inte sägas om orten i sig (förutom att det finns krokodiler i hamnen) för den var lugnet själv, men stranden var fantastisk och vågorna verkade ha kroniskt raserianfall medan vi var där. Varning, att simma där kan vara farligt. Du kan mista livet eller åtminstone baddräkten.
 
Sist men absolut inte minst, Puerto Escondido (med omnejd), den ”undangömda hamnen” i delstaten Oaxaca. Den lever upp till sitt namn, i och med att vägarna som leder dit är riktigt små, mycket kurviga, och väldigt långa, och tack vare att vägskyltar som informerar dig om att du är påväg åt rätt håll inte finns. Förrän du är där. Äventyret börjar redan på vägen dit alltså. Jag mådde illa av alla svängar, det rådde tropisk hetta, ibland mötte vi ett tiotal kor mitt på vägen, ibland sprang hästar framför bilen. Man åkte genom otaliga miniatyrbyar varav många hette Limonero.

Men det är värt mödan. Puerto Escondido och byarna och stränderna i närheten känns väldigt naturliga. Det finns inga som helst hotellkedjor, bara små privata hotell och anspråkslösa hostel. Vi bodde i Hostel Shalom, ägt av en israel. Det verkar finnas en hel del israeler i trakten, människor som inte orkar med osäkerheten i sitt hemland och kommer hit för att leva bohemliv. Trakten är full av bohemer eller folk som vill vara bohemer för en stund, och alla tycks äta sin frukost på El Cafecito, det populäraste cafét i Puerto Escondido.

Nudiststränder är inte så vanliga i Mexiko som i Europa, men nära Puerto Escondido ligger en icke-ofifciell nudiststrand som heter Zipolite. Här finns också en strand vid namn Mazunte där man kan få ”befria” babysköldpaddor om kvällarna och se hur de kravlar ut mot havet, och i en närbelägen lagun kan man ro ut och spana in krokodiler och iguanor. En perfekt plats för oss som vill leva standliv utan att umgås med en massa skräniga turistflockar. Som ett litet mystiskt gömställe för att fly från kommersialism, storstäder och lyx.
 

3 kommentarer på Stränder i Mexiko

 1. erick (Mexiko)

  Hej, jag är mexikansk och gillar mycket dina artiklar. Jag kan tipsa också andra stränder:

  Mazunte, Zicatela y Oaxaca till exempel. Nu i november det är surfers-time i Oaxaca, du kan kolla några bra internet siter om du ville åka dit.
  Det finns massor av stränder som är inte turistisk, men det är lite fyndig.
  Ha det bra i Mexiko, välkommen.

 2. Anna

  Hej! Väldigt kul att läsa vad du skrivit om Zihuataneja, eftersom jag och min pojkvän ska resa dit över nyår!Har du tips på boende? Boende i Mexico city? Vi kommer dit sent på kvällen, o ska resa vidare dagen efter. Mvh Anna

Svara till