Viva Oaxaca!

Oaxaca är staden där det blev upplopp och kravaller under presidentvalet 2006 och staden man varnade för att åka till. Men lugnet bredde ut sig  och nu är det ingen fara att besöka denna charmiga stad som har så mycket att erbjuda. Karolina fick ett minst sagt positiv möte med staden och här berättar hon varför.

Mina första intryck av staden när jag kom den där dagen i april förra året är många och alla positiva. Trots tidig morgon efter en lång natt på buss och med en väldigt tung ryggsäck på ryggen. Som bäddat för lite risigt och avskräckande humör, men jag antar att mitt vilsna spanande efter boende och allt vändande på kartan klockan sex på morgonen visade att jag var i behov av hjälp. De morgonarbetande parkvakterna hjälpte mig genast att vända kartan rätt och peka åt vilket håll jag skulle gå åt. Redan då i den tidiga timmen fick jag ta del av människornas genorisitet och vilja att hjälpa i denna stad då när jag skymtade parken i gryningsljuset.

Beläget en liten bit från centrum ligger Hostel Pochon som drivs av ett ungt par. (killen är från England). Mysigt ställe med mindre sovsalar där man tilldelas ett eget skåp för inlåsning av väskor. Du kan välja att sova i sovsal för tjej, kille eller mixad.
 
Det kostar ungefär 50-60 kronor per natt och då ingår en mycket god frukost med ägg, frukt och pannkaka. Internet kan användas fritt och det finns ett sällskapsrum med TV där man kan samlas. Hostel Pochon erbjuder väskinlämning om du skall åka någon annanstans ett par dagar. Du kan även låna böcker och gå matlagningskurs här.

Att göra!

Santo Domingo är en magnifik kyrka byggd på 1700 talet. Det är en stor kyrka med en otrolig utsmyckning du sällan kommer att skåda. Kyrkans elegans och interiör är känd och den har blivit omnämnd som en av de vackraste kyrkorna i världen. Det är gratis att besöka kyrkan men lämna gärna kollekt. Respektera människorna som tillbringar mycket tid här och kom ihåg att stänga av mobilen i alla kyrkor du besöker.

Museo Rufino Tamayo är ett häftigt museum att besöka. Här finns många vackra historiska fynd i form av lergods från Mayariket och aztekerna men även lite från Mixtep och zapotec. Samlingen är i privat ägo men visas på ett museum för allmänheten. Ta dig tid att se på dessa vackra föremål som berättar om en tid för flera tusen år sedan och dröm dig tillbaka om hur ett liv kunde se ut då.

 
 
Turist yu yu: Vill du prova ekoturism kan du besöka olika byar runt staden Oaxca. Besök byarna Benito Juarez, la Niveria och många andra. Vandra i bergen, rid häst, cykla, besök vattenfall tillsammans med en guide.
En härlig upplevelse som för tankarna till ett lugnare stadium.

Museo de las culturas de oaxaca : I detta gigantiska museum finns mycket att se om Mexicos och Oaxacas historia, krig, fred, kungar och mycket mer. Tyvärr är texterna på skyltarna på spanska allihopa men det finns engelsk CD-spelarguide att hyra som man kan lyssna på medan man går och ser sig omkring.
 
Vad jag senare till min stora lycka fann i samma museum var en utställning av fotografier på indianer tagna av den då framgångsrike fotografen Edward S. Curtis.

Han var en talang, den unge Edward som föddes i Wisconsin 1868. Vid ung ålder byggde han sin egen kamera och han var mycket fascinerad av kameran och dess teknik. Curtis blev snart en mycket populär och omtalad fotograf som fick många berömda människor att porträttera genom sin kamera.
 
President Theodore Roosevelt stödde även Edward S Curtis stora projekt ”The north american indian ” som resulterade i över 40 000 negativ, tusentals inspelade sånger och många intervjuer med nordamerikanska indianer.
 
Samlingen porträtt har blivit omnämd som ”den förnämsta samlingen av hövdingar,krigare och rådsmedlemmar ”.
 
Edward befarade att de nordamerikanska indianerna helt skulle försvinna inom några generationer och gav sin själ till att genomföra detta projekt och senare informera resten av amerikas befolkning. Hans brinnande intresse för dessa indianer resulterade i porträtt så vackra tidlösa och mystiska att det är svårt att slita blicken från dem.
 
Det är en helt fantastisk utställning tycker jag mycket väl värd att se. Jag vet dock inte om den är utlånad och bara där på bestämd tid. Men gör gärna ett försök.
 
Marknad: Det är lätt att shoppa mycket när man reser och Oaxaca är inget undantag direkt. Gå gärna till mercado de artesania. Här kan du finna läderhantverk, keramik, kläder och mycket mer. Förvånad blir jag om du går därifrån tomhänt.
 
Annars går du säkerligen därifrån lycklig av alla fynd men med ett litet hål i plånboken. Här går ingen säker!
 
Att köpa: läder, grönt porslin, dockor, blommor och diverse andra saker.

Restaurang /att äta i Oaxaca

Runt torget Zocalo finns många restauranger att välja på. Prova de inhemska mexicanska rätterna som tamales eller fajitas. Restaurangerna har ett brett utbud tillsammans med lokala rätter så som pastarätter och mycket annat.
 
Utanför kyrkan La Soledad finns ett litet torg med olika glassförsäljare. Det är många glasstånd att välja mellan och ännu fler smaker. Choklad, ost, jordnöt, diverse frukter, kanel, grädde, mjölk, majs?! Och många, många fler smaker. Glassen är hemgjord och har ibland omnämts som den godaste glassen i Mexico. Ja, jag måste ha lyckats få tag på de mindre goda smakerna, men jag slår vad om att det finns smaker från himmelriket om du lyckas träffa rätt! Värt ett test i alla fall.
 
Mescal
Denna alkoholbaserade dryck finns även den i många olika smaker. Den säljs i stort sett överallt i staden och flaskorna har ofta en död mask i botten. Kanske låter ganska äckligt, men det är ju en rätt vanlig dryck här. Legenden säger att masken lever på kaktusplantan för att bevisa att ingredienserna är genuina.

Viva la Musica!

Marimba är ett populärt instrument i latinamerika och även så här i Mexico. Gamla som unga är de musikanter som spelar marimba. Du har säkert sett instrumentet någon gång, kanske på cirkus.

Går du till parken ytterligare en gång kommer du säkerligen att höra de vackra klämtande tonerna ljuda genom staden. Andra musiker kommer säkerligen spela för brinnande hjärta där när du sitter på någon av parkens alla bänkar eller på någon av stadens restauranger. Gitarr, flöjt, mandolin är några av instrumenten de glada gossarna spelar på. Tänk på att dessa spelmän ofta försörjer sig som gatumusikanter och är sannerligen tacksamma för ett litet bidrag. Och jag lovar! De är små talanger de där gossarna.
 

 
Funderar du på att köpa mexicansk musik, prova gärna att köpa Mana och Lila Downs. La llorona är en mycket vacker låt som Lila sjunger.
 
Musikkulturen i Mexico är så härlig och jag kan fortfarande drömma mig tillbaka till de vackra tonernas land.
 
Turistbyrå: På turistbyrån i stadens centrum kan du boka olika utflykter, hyra bil samt boka buss till andra städer i närheten så som Puerto Escondido. Gå ner till torget Zocalo och du finner turistbyrån alldeles vid parken efter gatan Indepedencia. Nämligen bestämt på nummer 607 i Palacio Municipal.
 
Internet och telefon: Det finns Internetcafeér i staden som även har telefoner du kan använda. Gå ner till torget i centrum. Där finner du Internetcafeér och mycket annat som du kan behöva. Kan dock vara dyrare än andra mindre städer.
 
Ska du vara i Mexico en längre tid kan du köpa något kontantkort och få ett mexicanskt nummer till din telefon. Det lönar sig i längden.
 
Mexicos landsnummer är: +(00)52
 
Ta sig fram i staden: Att gå är nog det behändigaste sättet att ta sig fram på i de centrala delarna av Oaxaca. Staden är inte så stor så med hjälp av en karta tar man sig fram relativt bra. Fråga gärna människor du möter om de kan hjälpa dig att hitta.
 
Bussar finns också men det kändes som att jag inte behövde dem när jag gick inne i staden. Ska du iväg/hem på kvällen kan du ta en taxi och visa kartan för chauffören så kör han dig. Det är även relativt billigt att åka taxi.
 
Så i denna stad är fötterna det bästa färdmedlet!

Busstation: Det finns två busstationer i staden. För första klass och en för andra klass. Kommer du långväga ifrån anländer du troligtvis till klass ett.

1 kommentar påViva Oaxaca!

Svara till