Navigera i Amsterdam

Från att ha börjat som en liten fiskeby har Amsterdam växt till en mångkulturell stad med världsberömda sevärdheter. Amsterdam är en stad full av liv, unika museum, pittoreska kanaler, mysiga (och annorlunda!) kaféer och glada människor. I ett land så litet som Holland är dessutom hela landet tillgängligt som en dagsutflykt.

TA DIG DIT

 • Flyg – Amsterdam är enkelt att nå med flyg – och billigt. Flygplatsen heter Schiphol och ligger 20 minuter utanför staden med tåg. Det är en enorm flygplats – Hollands största, Europas fjärde största och världens tionde största. Tåg från Schiphol till centrum går var tionde minut.

  Flygbolag som kör direkt från Arlanda, Göteborg och Köpenhamn är bland andra SAS och KLM (Royal dutch airlines). Från Köpenhamn flyger dessutom Sterling. Biljettpriset ligger omkring 1300-2500 kr, beroende på tidpunkt och framförhållning. Alternativt kan man flyga med Ryanair till Eindhoven och därifrån ta tåg.

  Läs mer om att resa med flyg här.

 • Tåg – För den som är på väg söderut med tåg är Amsterdam ett perfekt stopp på vägen, men att använda tåget som alternativ för flyg är bara försvarbart för den som är ovanligt entusiastisk över tågresor, eller oerhört bekymrad över flygens miljöförstöring. Från Malmö tar det cirka 15 timmar. Med tåg kan man från Amsterdam nå Hollands alla hörn inom 2,5 timmar.
 • Buss – Ett antal svenska bolag kör resor till Amsterdam. Bussar från Sverige anländer cirka 10 kilometer söder om centrum. Tunnelbana in till stan.

TA DIG RUNT

Att ta sig runt i Amsterdam är ett nöje för sig. Promenera är ett utmärkt alternativ för att se sig om mellan sevärdheterna, de flesta ligger inom promenadavstånd från centrum. En bra utgångspunkt är de Dam som man kan säga är Amsterdams mittpunkt eller Leidseplein som ligger i mitten av de lite finare kvarteren. 

Dessutom är Amsterdam en av världens mest cykelvänliga städer, så om man hyr två hjul så hinner man se betydligt mer under en dag. Eftersom Holland mycket väl kan vara världens plattaste land så är det inte heller särskilt ansträngande! Cyklar kan hyras på flera platser runtom staden, bland annat vid centralstationen.
Priset kan förhandlas ner vid längre hyrperioder men brukar lika på omkring 8 euro per dag.  

Om du har ett fullspäckat schema i Amsterdam och inte har tid att gå vilse kanske du vill prova en City Navigator. Det är en bärbar GPS med karta över hela staden, med mängder av tips på sevärdheter inbakade, från de populäraste till mindre besökta. Finns även i cykelversion som man kan fästa på styret.

Bil är på alla sätt och vis en dålig idé i Amsterdam eftersom vissa delar är avstängda för biltrafik, plus att många gator är trånga och besvärliga att navigera på. Parkering är ofta omöjligt att hitta.

NÄR SKA MAN DIT?

I likhet med de flesta platser i Europa är högsäsongen mellan juni och augusti, och är också den period som bjuder på bäst väder. Hollands sommar är varm men sällan outhärdlig. Vintern är grå och regnig men mild. April och maj är vackra månader i hela Holland, framförallt Maj då de berömda tulpanerna blommar. September bjuder på behagligt väder och mindre trängsel.
 

SOVA

Amsterdam har ett otroligt utbud för den som reser på en liten budget. De flesta vandrarhemmen ligger i centrum och kostar mellan 150 och 250 kronor för en dormbed. Många vandrarhem har även dubbelrum vilket brukar vara bra värde för pengarna, de ligger på runt 350 kr per person. Hotell finner man överallt till priser likvärdiga med Sveriges.

ÄTA OCH DRICKA

Holland är berömt för mycket, men allt är givetvis inte sant. En sak som verkligen är sann är dock deras passion för majonäs. En mindre känd sak är deras passion för curryketchup. Om man trycker ner både majonäs och curryketchup på en bädd av oljedrypande pommes frites får man något som kan liknas vid en holländsk delikatess, som få Holländare kan stå emot. För en turist fungerar det bra som ett mellanmål eller efter en hård kväll på någon klubb.

Lunch kan ätas på många sätt i Amsterdam, men att rekommendera är något av alla de ”Brown cafées” som finns överallt i staden. Maten är ofta ohälsosam, men smakar alltid bra, speciellt bra tillsammans med en öl. Namnet har de fått av inredningen som ofta skapar en känsla av att befinna sig i en gammal svartvit film.

TIDSFÖRDRIV

Ett bra sätt att inleda vistelsen i Amsterdam är att hoppa på en av kanalbåtarna, som avgår precis utanför centralstationen. Priset ligger mellan 12 och 18 euro, dock rekommenderas det billigare alternativet.

Red light district, på holländska känt som De Wallen, är utan tvekan Hollands mest ökända kvarter.
Efter mörkrets inbrott fylls gatorna av alla sorters människor – vissa dras dit av ren nyfikenhet och fascination, och vissa andra av mer tvivelaktiga uppsåt. De neonblinkande skyltfönsterna upplåter till en annan typ av fönstershopping än de flesta är vana vid, och detta faktum gör platsen så oerhört kontroversiell att man kan kalla den för en het potatis.

De flesta som besöker Red light district är ”vanliga” turister som bara vill få en glimt av dessa ökända gator (vars arkitektur faktiskt är riktigt fin i dagsljus) och en vanlig syn är brittiska tonårsgäng som upplivat ser sig omkring med fascinerade, berusade ögon i det oskyldiga syftet att ”bara titta”. Stämningen i detta distrikt är ofta inte alls så hotfull och otrevlig som man kanske kan föreställa sig, folk vandrar i allmänhet omkring som om de var ute på en kvällspromenad. Men med jämna mellanrum så smiter någon man in i en av portarna, lika obemärkt och oskyldigt som om det var hans egen trappuppgång. När sedan gardinerna dras för i skyltfönstret så vet man att det inte är läge att knacka på. Viktigt att veta är att fotografering är strängt förbjuden. Red light district ligger precis vid tågstationen och ett stenkast från the Dam.

För den som är intresserad av shopping rekommmenderas Waterlooplein som är en rolig marknad med secondhandkläder. Ligger, inte helt oväntat, på Waterlooplein.

Då Holland innehar en stor del av världens blomsterhandel bör man självklart besöka Blommenmarkt, en marknad som inriktar sig på blommor och andra växter. Hoppa på ett tram mot Leidseplein för att ta dig dit.
 

MUSEUM
Amsterdam har många unika museum som är väl värda ett besök.

 • Anne Franks museum (Anne Franks house) ligger på Prinsengracht 267 i Jordaan kvarteret och är ett essentiellt besök när man är i Holland. Det är allmänbildande, unikt, stämningsfullt och välbesökt. Besökarna går på en egen liten rundvandring i den våning där Anne Frank höll sig gömd under andra världskriget innan hon blev angiven och skickad till koncentrationsläger, för att aldrig mer återvända. Vissa anser att museumet är tråkigt, men faktum kvarstår att man bör ha varit där. Inträdet kostar 7,5 euro för vuxna (över 18), 3,5 för de under 18 och gratis för de under 10 år.
 • Van Goghs museum ligger på Paulus Potterstraat 7 i ”museumkvarteret” (ta spårvagn 2 eller 5 från centralstationen). Detta tillhör ett av de unika sevärdheterna som Holland erbjuder och innehåller den största samlingen av Van Gogh målningar i världen. Får absolut inte missas av den som gillar konst. Kan vara överbefolkat på helger.
 • Rijksmuseum ligger Stadhouderskade 42 i museumkvarteret. Detta är Hollands största och mest välbesökta (över 1 miljon besökare varje år) museum.
 • Heineken experience ligger på Stadhouderskade 78. För den som tycker om öl är ett besök här högst relevant. Från centralstationen tar man sig hit med tram nummer 16, 24 eller 25. Gå av vid Heinekenplein. Museumet är stängt för renovering från slutet av Oktober 2007 tills Juni 2008.
 • Sexmuseet är inte så farligt som det låter. Består av en samling sensuella bilder, målningar, objekt, inspelningar, fotografier samt diverse attraktioner. Ligger på Damrak 18, inte långt från stationen.

FOTBOLL
Ajax flyttade för några år sedan från sin gamla arena till Amsterdam Arena, som är en av Europas mest moderna fotbollsarenor. Enklast är att ta sig hit kommunalt. Ta Metro linje 54 mot Gein och gå av vid Strandvliet/ArenA. Med bil tar man motorvägarna A1, A2, A9 och A10, skyltar mot arenan visar vägen.

DAGSUTFLYKTER FRÅN AMSTERDAM
Holland är litet och varje litet gudsförgätet hörn av landet kan nås inom två och en halv timme med tåg.
Rotterdam är ingenting att rekommendera som en dagsutflykt. Om man vill se en annan stad än Amsterdam, satsa istället på Utrecht.
 
Utrecht är en gammal universitetsstad som ligger mitt i Holland. Stadskärnan är otroligt charmig och den lilla kanalen som flyter igenom staden är osedvanligt pittoresk. Ett antal trevliga restauranger ligger nere vid kanalen varav en serverar utsökta pannkakor med alla tänkbara pålägg.

Måndagar är en bra dag att besöka Utrecht då man kan äta väldigt billigt på de flesta caféer och restauranger. Att gå ut i denna studentstad kan dock innebära problem då de flesta ställena kräver att man är holländsk student. Att ta sig till Utrecht från Amsterdam är mycket enkelt. Tågen går var 15:e minut och resan tar exakt 30 minuter.

Den Haag är också värt ett besök. Stranden är vare sig tropisk eller erbjuder särskit inspirerande snorkling, men är lång och välskött. Naturen är en kontrast till Hollands många städer och är värt ett besök även utanför badsäsongen.

Varning:Madurodam finns på turistkartan i Holland men är knappast värt ett besök. ”Holland i miniatyr” kallas det där saker som kännetecknar Holland har byggts upp, i just miniatyr. Det är smått underhållande i tio minuter, kanske i tjugo minuter för de med en passion för modellbygge, men sen har man sett allting och kvar finns bara undran över vart de 15 euro man betalat för att komma in egentligen tog vägen.

4 kommentarer på Navigera i Amsterdam

 1. Cissi

  Du kanske skulle varnat för alla cyklister som dyker upp överallt eller motorcyklar =)

 2. susanna

  gillar starkt artikeln, är snart på väg till amsterdam så förlitar mig på faktan 😛

 3. Mattias

  Tänkte bara komplettera med lite uppdateringar.

  Nuförtiden flyger Sterling även från Arlanda, och det kan ofta vara det billigaste sättet att ta sig ner. Ryanair flyger till Eindhoven, och om man skall till övriga delar av Nederländerna, t.ex. Utrecht eller Maastricht, kan Eindhoven vara lika lätt som Schipol.

  Och var inte rädd för att testa att gå ut i Utrecht, det finns gott om ställen som inte kräver student-id. Men precis som artikeln säger är måndag en bra dag att gå ut, samt även torsdagar som är den stora utekvällen för studenter.

  Aktuella tips på svenska finns på http://www.amsterdam.info och http://www.restillamsterdam.se

Svara till