Granada del I – kreativt kaos i Nicaragua

Hett, intensivt, otroligt billigt och fullt av färg – ett besök i Granada kommer inte att lämna dig oberörd. Följ med Backpackings Sofie till staden som inspirerat några av Latinamerikas främsta konstnärer och poeter.

Om bachata är religion är musikgruppen Aventura Gud. Från bilar, hem, apotek – överallt du går i Granada – kommer du att höra musiken med den lättigenkänneliga sensuella rytmen som får samtliga klubbesökare att svänga på höfterna om nätterna. Livet i Granada är som hämtat ur en bachatasång – fullt av passion, intriger och kärleksdramor. Det är inte ovanligt att se folksamlingar kring kvinnor som hamnat i slagsmål över en man, många unga tjejer är ensamstående mödrar och “alla vet allt om alla”. Bli inte förvånad om folk du möter vet både vad du heter och var du kommer ifrån (samt vem du var intim med på dansgolvet i går) första gången ni möts.

Granada är långt ifrån en lugn oas. Gatorna myllrar av försäljare, tuktuks, hästtaxis och amerikanska stadsjeepar. Någon bär ett halvt dussin kacklande hönor i handen, en annan släpar en tjutande gris i en säck. Unga män skjutsar sina flickvänner och bebisar på cykeln, kurviga kvinnor med guldtänder skriker ut vad de bär i korgarna på sina huvud med en ljudnivå som nog kan ge tinnitus och gatubarnen ber dig om “un peso” eller “un beso” (en puss).

Granada, 110 000 invånare
År 1524 blev Granada den första staden som grundades av européer i Centralamerika. En stor del av de koloniala husen, katedralerna och parkerna står fortfarande välbevarade, trots flera inbördeskrig och förödande naturkatastrofer. I dag styrs Nicaragua av folkvalde Daniel Ortega och hans parti FSLN (Frente Sandinista de Liberación Nacional), och det pågar inga väpnade konflikter i landet. Inkomsterna från turismen har ökat med 300 procent under de senaste tio åren och Nicaragua anses numera vara ett av de säkraste länderna i Centralamerika.

Volontärarbete
Nicaragua är det näst fattigaste landet i Latinamerika. Hälften av befolkningen lever i extrem fattigdom och hela 80 procent lever på mindre än två dollar per dag. I Granada är fattigdomen påtaglig. Många barn går inte i skolan, utan tvingas arbeta med försäljning på gatorna. På kvällarna strövar en del av dem omkring på gatorna i trasiga kläder, tigger pengar från turister och sniffar lim från små glasburkar.

I Granada finns en mängd frivilligorganisationer som lockar volontärer från hela världen. Till skillnad från andra platser i Centralamerika, kostar det oftast ingenting att arbeta med organisationerna här, och de hjälper ofta till med billigt boende. Några av de största organisationerna i Granada är:
Carita Feliz – www.caritafeliz.org
Casas de la Esperanza – www.casas-de-la-esperanza.org
Casa Xalteva – www.casaxalteva.com
La Esperanza – www.la-esperanza-granada.org
Tio Antonio – www.tioantonio.org

Spanskastudier
Språk är en nyckel som låser upp dörrar till både vänskap, kärlek, jobb och ökad förståelse för andra människor. Har du bara grundkunskaper i spanska kommer din resa i Latinamerika underlättas avsevärt. Vill du passa på att förbättra dina kunskaper i språket finns det flera skolor att välja mellan. Det är dock något dyrare att studera här än i till exempel Guatemala, som är mycket populärt för att studera spanska. Men eftersom övriga levnadskostnader är betydligt lägre i Nicaragua, jämnar det ut sig i det långa loppet.

Den vanligaste undervisningsformen är privatlektioner med en lärare och en elev, och kostnaden ligger på mellan 800-1600 kronor i veckan, beroende på om det är låg- eller högsäsong, och beroende på hur många timmar per dag du vill studera. De flesta skolor ordnar med boende i nicaraguensiska familjer. Följande skolor ligger alla centralt och har bra rykte:
One on one tutoring – www.1on1tutoring.net
Casa Xalteva – www.casaxalteva.org
MIA – www.nicaraguamiaspanish.com

Granadas stadskärna är så liten att du lätt kan promenera runt mellan de olika skolorna och känna av vilken du gillar bäst. Vanligtvis kan du börja studera kommande måndag, eller redan samma dag. Var inte rädd för att ställa frågor. Ska du studera en längre tid, eller om ni är flera stycken som skriver in er tillsammans, erbjuder skolorna ofta rabatter på kursavgiften. På turistkartorna som delas ut i butiker och restauranter finns skolorna markerade.

Att göra i Granada
En stor del av Granadas charm sitter i de slitna husen som är målade i regnbågens alla färger, trottoarerna som är helt omöjliga att gå på och den dansvänliga bachatan som du garanterat kommer att höra överallt. Granada har en hel del att erbjuda dig som backpacker. Under en promenad kan du besöka ett flertal katedraler med kolonial arkitektur, köpa allt i matväg från marknaden eller varför inte gå ner till Centralamerikas största sjö och ta ett dopp?

Vill du hellre frossa i kultur rekommenderas Casa de los Tres Mundos vid Parque Central eller Convento San Francisco ett kvarter norrut, som erbjuder gallerier, museum, bibliotek, fotoutställningar, målarstudio, musikundervisning och mycket mer i vackra byggnader. I Casa de los Tres Mundos är några av Nicaraguas främsta konstnärer verksamma. Ett kvarter från Parque Central, norr om huvudgatan La Calzada innanför klädbutiken Olé ligger Studio de Arte som ger målarlektioner ledda av amerikanska konstnären Amy Bushnell (40 kronor för tre timmar).

I Parque Central står dagligen ett tjugotal artesanos – hantverkare – och säljer otroligt vackra smycken, väskor, skålar och souvenirer som de tillverkar själva. De flesta av dem är från Managua eller Granada, medan andra är kringresande med konsten som livsstil. I parkens sydvästra hörn ligger Megastore som är en second hand-butik med stort utbud. Här hittar du både dam-, herr- och barnkläder, väskor, skor och leksaker till helt otroliga priser.

Poesi är stort i Nicaragua. Nationalsymbolen Rubén Darío (1867-1916) är en världsberömd poet, journalist och diplomat som grundade den litteraturgenre som kallas modernismen. Sedan 2005 har Granada årligen arrangerat poesifestivalen Festival Internacional de Poesía de Granada Nicaragua. Till årets upplaga kom poeter från omkring 70 länder. Festivalen pågick i en vecka, med högläsningar runt om i staden och en internationell atmosfär.

Känner du att du vill ta hand om dig själv rekommenderas den lyxiga oasen Pure Natural Health & Fitness Center som ligger på Calle Corrales. För 80 kronor i veckan, eller cirka 300 kronor i månaden, får du utnyttja gymmet och delta i olika klasser som ges, bland annat yoga. AlmaZen, ett och ett halvt kvarter söderut från katedralen i Parque Central, är ett spa där du kan unna dig massage, manikyr och ansiktsbehandlingar. Eller varför inte provsitta i den indianska svetthyddan som värms upp av heta lavastenar och rena dig både kroppsligt och själsligt?

Omkring Granada – bara 30 minuter bort
Granada är en perfekt bas att göra utflykter ifrån. Många av researrangörerna med kontor på La Calzada anordnar hikingturer upp på vulkanen Mombacho som höjer sig över staden. Vandra genom nationalparken, lavafält och hela vägen upp till kratern. Vulkanen är fortfarande aktiv och hade sitt senaste utbrott 2001. Vid ett av vulkanens historiska utbrott skapades de 365 öarna som bildar Granadas skärgård – Las Isletas. Nerifrån hamnen arrangeras båtturer ut till öarna.

Endast 30 minuter från Granada med buss ligger Laguna de Apoyo – sjön som egentligen är en vulkankrater. Den är sex kilometer bred och vid strandkanten ligger restauranger som erbjuder god fisk och färskpressade juicer. Perfekt för att svalka sig i hettan. I byn Catarina (halvvägs till Masaya) finns en utsiktsplats, El Mirador, från vilken du får en otrolig utsikt över Laguna de Apoyo, hela Nicaraguasjön och – om du har tur – även Costa Rica. Till utsiktsplatsen kommer många från Granada på helgerna för att ha picknick eller ta en tur på häst i omgivningen.

I staden Masaya finns vad som sägs vara Nicaraguas bästa marknader. Det finns en äldre och en nyare. Här hittar du alla sorters hantverk du kan tänka dig, kläder, frukt, grönsaker, hängmattor, väskor, tavlor och mycket annat. Marknadsområdet är stort och det är lätt att gå vilse i de trånga gångarna som är fulla av människor som frågar vad du söker. På marknaderna finns matsalar, comedores, där du kan prova på det nicaraguensiska köket. Buss till Masaya går från stationen söder om marknaden.

Boende
I Granada finns en hel del billiga hostals med backpacker-standard. Billigaste sängen (som ofta är en hängmatta) kan du få för cirka 30 kronor natten.

Ett alternativ till hostalen är att bo i en inhemsk familj. Ta kontakt med dem via spanskaskolorna eller genom att helt enkelt gå runt i staden och titta efter skyltar med “Room for rent”. En säng i ett familjehem brukar kosta omkring 5 dollar natten.

Pengar
I Nicaragua heter valutan cordoba. 10 cordoba är i dagsläget värda cirka 4 svenska kronor. I korsningen Calle Atravesada/Calle Libertad vid banken BAC står så kallade “coyotes” – före detta poliser – och växlar dollar samt de vanligaste centralamerikanska valutorna. Se till att ha koll på den aktuella kursen så att du inte blir lurad. Bankomater finns på flera ställen i staden. Månadsbudget för den som stannar längre är cirka 4 000 kronor (boende 1 500, mat 1 500, övrigt 1 000). Man kan dock klara sig på mindre om man lever snålt.

När ska man åka?
I Nicaragua behöver man aldrig oroa sig för att det inte ska vara tillräckligt varmt och soligt. När man bör åka har snarare mer att göra med när det är för varmt för att stå ut. Tiden kring påsk är den varmaste på året – då ligger temperaturen konstant över 40 grader, både dag- och nattid. Påsken är dock den största högtiden på året och kan vara värd alla klädbyten och duschar som klimatet kräver.

Ta dig runt i Granada
Staden är liten, så oftast kan man gå dit man ska. Taxi kostar 4 kronor dagtid och 8 kronor efter tio på kvällen. Taxi i Granada fungerar lite som bussar på andra ställen – även om taxin har andra passagerare, stoppar du den och frågar om de är på väg åt samma håll som du ska. Andra vanliga färdsätt är häst och vagn eller tuk-tuk.

Ta dig till och från Granada
Bussar till och från huvudstaden Managua tar en timme. tillahavskusten och populära strandorten San Juan del Sur ligger tre timmar bort med buss, liksom ön Ometepe och kolonialstaden Leon. Från Granada går långdistansbussar med Ticabus, Transnica och King Quality, som har billiga resor till alla länder i Centralamerika.

Visste du att…?

 • 1972 förstörde en jordbävning omkring 90 procent av Nicaraguas huvudstad Managua.
 • Latinamerikas första kvinnliga president – Violeta Chamorro – valdes i Nicaragua år 1990.
 • Nicaragua är ett av tre länder i världen där abort, helt utan undantag, är illegalt. De andra länderna är El Salvador och Chile.
 • Nicaragua har omkring sex miljoner invånare. Ytterligare en miljon nicaraguenser bor utanför landet, främst i Costa Rica och USA.
 • Homosexualitet blev lagligt i Nicaragua först år 2007. Trots detta är Granada en riktig gaymetropol, där många samkönade par öppet visar sin kärlek på gatorna. Varje år anordnas en skönhetstävling för transvestiter.

6 kommentarer på Granada del I – kreativt kaos i Nicaragua

 1. Veronica

  Grymt bra artikel! Blir verkligen sugen på att resa dit. Väldigt informativ och inspirerande.

 2. Hemlig beundrare

  Jag vill ta nästa flyg till Granada känner jag när jag läser denna artikel. Du skriver som en gud och du lyckades fånga mig verkligen. Del 2 snart tack!

 3. Martin Strandberg

  Daniel Ortega folkvald? Visst. Men kan ju vara värt att påpeka att Ortega anklagas för omfattande valfusk i de senaste lokalvalen.

 4. Sofie Karlström

  Hej Martin! Tack för din kritik. Hade den här artikeln skrivits för ett annat forum, hade jag antagligen valt att lyfta fram andra aspekter. Här fokuserade jag dock på vad man som turist kan göra i Granada. Korruptionen i Nicaragua är inte att leka med – den finns överallt, något jag blev fysiskt illamående av när jag bodde i Granada. Och du har rätt, ordet ”folkvald” betyder inte samma sak i Nicaragua som i Sverige. Borde ha poängterat det. Men eftersom den mycket bristfälliga nyhetsrapporteringen om Nicaragua till större del fokuserar på negativa aspekter, valde jag här att inte fokusera på dem.

 5. anna

  Tack för en underbar artikel 🙂 Så av vad jag har förstått är det OK att åka dit även under regnperioden? Tack på förhand!

Svara till