En guide till Nya Zeelands norra ö

Nya Zeeland - Den norra önNya Zeeland är landet som många drömmer om att resa till, det har något att erbjuda alla. Landets främsta styrka är förstås dess naturliga skönhet samt att det även är actionsportens hemland. Sagan om ringen-filmerna spelades in här och en nostalgisk känsla sprider sig när man ser de välkända landskapen från filmerna.

Landet består av två huvudöar, kallade den norra och södra samt ett par mindre öar. Eftersom det finns så mycket att se och göra så kommer jag att dela upp min guide i två delar. I denna så kommer ni att läsa om vad som finns att göra på den norra ön, den ön som de flesta undviker eller helt enkelt inte tar sig tid att se.
 
Den här guiden är förstås bara en riktlinje, men den kan ge ett par idéer på vad ni kan uppleva på den norra ön. När det gäller transport mellan de olika orterna så finns det mängder av bussar tillgängliga (lokal- samt turistbussar) som ni kan använda er av, men eftersom det är så billigt att hyra en bil så kommer jag att anta att ni kör själva längs denna tur (bil eller campervan. Själv föredrar jag att hyra en bil och sedan stanna på hostels/vandrarhem som har kök som man kan använda sig av).

Dag 1 och 2 Auckland
Din resa börjar på flygplatsen i Auckland som är landets ”gateway”. Efter en så lång resa kan det vara trevligt att bara ta det lugnt och stressa så lite som möjligt. Auckland har en hel del att erbjuda, du kan spendera ett par timmar i Auckland Museum och se Maori utställningar och shower, ta färjan över till antingen Rangitoto eller Devonport och njuta av vyn över staden samt vandra runt och shoppa i Ponsonby, Newmarket eller Parnell.
 
För mer info om Auckland läs min tidigare guide om staden:
”Staden de flesta missar – en guide till Auckland”

Dag 3 och 4 Kaitaia
(Auckland till Kaitaia 316km – ca 4h 30min)
Den tredje dagen kan ni hyra en bil i Auckland och köra norrut längs väg 1. Väljer ni att spendera eftermiddagen och natten i Kaitaia kan ni ta den guidade turen morgonen därpå. Ett viktigt skäl till att ta denna tur är att stranden innehåller många fällor i form av kvicksand. I hyreskontraktet för bilen står det att försäkringen inte täcker skador som sker längs med ”Ninety Mile Beach”, det kan därför vara av stor vikt att ta denna tur.

Så, med den här turen åker ni längs med ”Ninety Mile Beach” som är en 83 km lång oavbruten strand med vit sand, ni får  möjligheten att se Kauriskogarna med dess jätteträd (de kan bli 500 år och tävlar med den kaliforniska redwooden om att vara högst i världen),  ni har chansen att åka boogieboard längs sanddyner samt att ni besöker fyrtornet i Cape Reinga, den nordligaste punkten i Nya Zeeland.

Dag 5 och 6 Paihia
(Kaitaia till Paihia 101km – ca 1h 30min)
Den femte dagen kan ni börja med ett besök på Waitangi National Reserve, som är Nya Zeelands födelseplats. Här skrev den brittiska kronans representant och Maori chefer under den så kallade ”Treaty of Waitangi” och en ny nation skapades. Här kan ni även se ”Ngatokimatawhaorua”, den längsta krigskanoten i världen samt ”Treaty House” och ”Whare Runanga”, ett maoriskt möteshus.
 
Vad ni sedan gör i Paihia är upp till er, ni kan ordna olika turer och t.ex. simma med delfiner, ta en båttur av Bay of Islands-området och se”Hole in the Rock”, åka ut och sportfiska m.m.

Jag skulle vilja rekommendera att ni bokar in er på ”The Rock”. Tidigare var denna båt en bilfärja med den har ombyggts till en riktigt schysst båt att cruisa Bay of Islands med. Vad sägs om att ha tillgång till en bar, biljardbord och en öppen spis att värma sig vid? De erbjuder även snorkling, sol och bad längs stränder, nattkajaking och fiske. Ni kommer att spendera två dagar och en natt ombord och det är gott om tid för att hinna se mängder, en av mina absoluta höjdpunkter på Nya Zeeland!

Dag 7 och 8 Whangarei (uttalas ”fangarei”)
(Paihia till Whangarei 70km – ca 1h 10min)
Strax utanför Paihia, på väg till Whangarei så kommer ni att köra förbi Kawakawa. Det finns egentligen ingenting värt att stanna för, om det inte vore för dess toaletter. Österrikaren Friedrich Hundertwasser byggde 1997 dessa toaletter genom att använda sig av öl- och vinflaskor, mönstrade glasblock samt kakel i en mängd olika färger. Annorlunda samt lite kul att se.
 
Whangarei i sig har inte så mycket att erbjuda men det är en bra utgångspunkt för Tutukaka. Jag kan rekommendera ”Whangarei Falls Backpackers, ett billigt och bra ställe med BBQ, pool samt jacuzzi. Bara 5 minuter härifrån så hittar ni den enda sevärdheten i stan, ”Whangarei Falls”, ett 26 m högt vattenfall.
 
Vad ni sedan gör de följande dagarna beror lite på vad ni är intresserade av, stränderna i Tutukaka är vackra och det är inga problem att spendera tid där. Själv skulle jag vilja rekommendera att ni som dyker provar på att dyka ”Poor Knight Islands”, Nya Zeelands mest spektakulära dykplats och enligt dyklegenden Jacques Cousteau en av de tio bästa dykplatserna på jorden.
 
Dessa öar ligger 24km från fastlandet och består av två större och ett antal mindre öar. De är skyddade och det är förbjudet att landstiga på dem men som tur är så är det fullt möjligt att dyka här. Anledningen till att dykplatsen är så bra är p.g.a. en varm vattenström som tillåter tropiska arter som du ofta inte ser runt dessa vatten.
 
Efter dykningen så har ni en ny långkörare framför er, speciellt eftersom ni måste köra igenom Auckland för att ta er söderut och det kan förlänga restiden. Se till att spendera natten i Auckland (om ni inte känner för att fortsätta) och starta tidigt morgonen efter.

Dag 9 Waitomo Caves
(Whangarei till Waitomo Caves 355km – ca 5h)
I Waitomo så är det förstås grottorna med dess lysmaskar, ”Glow worms”, som är huvudattraktionen. Det finns en del olika turer ni kan göra, allt från guidade båtturer genom grottorna till ”Black water rafting” vilket innebär att ni klär er i en våtdräkt och med hjälp av en innerslang tar er igenom grottorna. Är ni riktigt äventyrslystra och har gott om tid på er kan ni välja turen ”Lost World”. Turen tar ca 7 timmar att slutföra och börjar med att ni firar er ned 100m i en grotta och sedan spenderar ni ca 5 timmar under jorden.
 
Dag 10, 11 och 12 Rotorua
(Waitomo till Rotorua 148km – ca 2h 10min)
Halvägs till Rotorua så är ett stopp i Matamata ett måste för Sagan om Ringen-fans, det var här Hobbiton filmades och det är också de enda filmkulisserna som fortfarande finns kvar. Många anser att turen inte är värt pengarna (jag valde själv att inte göra turen p.g.a. den anledningen), men die-hard fans kommer säkert att älska det.

Rotorua kryllar av aktiviteter så det är lätt att spendera ett par dagar här. Det första ni möts av när ni anländer i staden är den oangenäma lukten av ruttna ägg som kommer från de svavelhaltiga källor som finns här. Roturua är inte känt som ”Rottenrua” och ”Fartopolis” för intet.
 
Staden är lokaliserad i det mest termiskt aktiva området på Nya Zeeland och erbjuder allt från gurglande lerpölar och varma källor, sprutande gejsrar, täta ångmoln och sjöar som färgats av mineraler. 
 
Rotorua är också känt för att vara Nya Zeelands mest kulturellt intressanta ställe med en utbredd Maorisk kultur. När ni är här så passa på att besöka några av de maoriska boplatser som finns, se dem sjunga folksånger och utföra dess krigsdans, s.k. ”Haka”. Ett måste är även att äta en hangimiddag. Detta innebär att man tillagar maten i en grop i marken ovanför heta stenar. Maten kan bestå av kyckling, lamm- eller griskött, skaldjur, ”kumara” (sötpotatis) m.m. som täcks över och tillagas av ångan. Efter ca två timmar kan man njuta av en härlig måltid med en speciell rökig smak.
 
Ett annat måste är att besöka ett av dem geotermiska områden som finns i området så som ”Wai-O-Tapu” där ni kan se ”Lady Fox Gejsern”, pölar med bubblande lera samt ”Champagne Pool” som är en vattenfylld källa som skiftar i blåa, gröna och orangea färger, riktigt vackert!
 
Här kan ni också passa på att bada i några av de svavelfyllda varma källorna. Den mest populära är ”Polynesian Spa” som ligger i centrala Rotorua och består av ett par olika pooler med olika temperaturer. Ett annat alternativ är ”Hell’s Gate” , kostar lite extra men där kan ni få ett underbart gyttjebad.
 
Andra aktiviteter ni kan sysselsätta er med är ”Zorb” (åka nedför en kulle i en stor rund, uppblåsbar boll, tänk en enorm hamsterball), ”Luge” (typ som go-kart utan motor nedför en kulle), ”White Water Rafting” m.m.
 
 
 
Dag 13 och 14 Taupo
(Rotorua till Taupo 81km – ca 1h 5min)
Staden Taupo ligger vid sidan av Nya Zeelands största insjö, Lake Taupo, och är forellfiskarens dröm. Forellerna planterades i slutet av 1800-talet och finns nu i mängder.
 
En annan av stadens attraktioner är vattenfallen som ligger ca 5 km från staden, ”Huka Fall”, där ca 250 000 liter vatten strömmar per sekund.
 
Taupo är även det populäraste och billigaste stället i landet för fallskärmshopp och är det huvudsakliga orsaken till att folk besöker staden. Förutom det så kan man även prova på White Water Rafting, bungy-hopp, Jet-Boat, kajakturer m.m.
 
Dag 15 Tongariro Crossing
(Taupo till Tongariro National Park 100km – ca 1h 30min)
Tongariro Crossing är känt som en av Nya Zeelands bästa och vackraste endagsvandringar. Sagan om Ringen-fans kommer att känna igen landskapet från filmerna, det var här som scenerna från Mordor filmades och Mt Ngauruhoe fick figurera som Mt Doom.
 

Vandringen är 17km lång och tar ca 8 timmar att vandra från startpunkten Mangatepopo till slutet i Ketatahi. Vandringen går genom nationalparken och ger vackra vyer över de tre vulkanerna Tongariro, Ruapehu och Ngauruhoe som fortfarande är aktiva. (Ruapehu hade sitt senaste utbrott 1995.)- Förutom att klättra över vulkaner och vandra ner mot de enastående vackra ”Emerald Lakes” så kommer ni att avsluta vandringen genom ett alpint landskap och regnskog, allt i en vandring.
 
Det finns ett par olika sätt att ta sig hit för att göra vandringen. Antingen kan ni sova över i Taupo och sedan åka med en förbeställd buss till och från vandringen. Det negativa med detta är att det tar ca 1h 20 minuter enkel resa så ni måste börja er dag vid 5 snåret.
 
Dag 16 och 17 Napier
(Tongariro National Park till Napier 236km – ca 3h 15min)
Stora delar av staden Napier förstördes 1931 av en jordbävning och bränderna som följde. Centrum byggdes sedan om i den populära Art Deco arkitekturen och är i dag unik på grund av detta. För att verkligen uppleva staden i sann Art Deco stil, se till att vara här under den tredje veckan i februari för den årliga ”Napier’s Art Deco Weekend” då folk klär sig i kläder från 1930-talet och kör runt i gamla bilar.
 
Staden innehåller också en vacker strand, perfekt för strandpromenader, och om man vill kan man även simma med delfiner på ”Marineland”.
 
Se till att inte heller missa resten av ”Hawkes Bay” och dess fina viner, framför allt Cabernet Sauvignon och Merlot. Det finns mängder av vingårdar som är redo att ta emot er och berätta allt om deras vin samt ge er provsmakningar =)
 
Dag 18 Coromandel Peninsula
(Napier till Coromandel Peninsula 412km – ca 6h)
På vägen tillbaka till Auckland kan det vara värt att ta en sidotur och spendera en dag längs med Coromandel Peninsula. Ni kör längs böljande gröna kullar, vackra sandstränder och små byar.

Ett måste är ”Hot Water Beach”, denna strand har fått sitt namn på grund av de heta källorna som finns strax under ytan. Se till att vara här när tidsvattnet är lågt, gräv er en egen grop och njut av er egen jacuzzi, se dock till att ha tillgång till kallt havsvatten eftersom det annars kan bli så varmt att ni bränner er.
 
Inte långt härifrån finner ni även ”Cathedral Cove”, en av de mest berömda stränderna i Nya Zeeland, vacker och omgiven av höga klippor.
 
Dag 19 Overlander
(Auckland till Wellington 650km – ca 12h)
Innan ni lämnar tillbaka er hyrbil i Auckland så skulle jag rekommendera att ni provar på ”Spookers” , vilket är ett spökhus där personalen springer omkring i mörkret och försöker att skrämma sk***n ur er… En kul upplevelse, speciellt om ni är ett gäng!
 
Morgonen därefter tar ni er till tågstationen och hoppar på ”The Overlander”, tåget där ni kommer att spendera de närmaste 12 timmar på och till slut finna er i Wellington.
 
Efter 5 timmar på tåget så stannar ni i Tongariro National Parken under ca 30 minuter, som ni kan spendera på kaféet och äta lunch. Resten av resan passerar längs med tunnlar, broar, viadukter samt att den erbjuder er en underbar utsikt över den norra ön.
 
Dag 20, 21 och 22 Wellington
Nya Zeelands huvudstad Wellington har ett vackertläge vid havet och är enligt min åsikt även den vackraste staden.
 

 
En av era första stopp bör vara att ta er upp till Mt Victoria för en enastående utsikt över staden och dess omgivningar. Under en klar dag kan ni härifrån även se över till den södra ön. Det var även på Mt Victoria som de filmade scenen där de fyra hobbits gömmer sig från en Nazgul.
 
För fler vackra utsikter över staden, se till att ta kabelspårvagnen på ”Lambton Quay” upp till den botaniska trädgården. Efter det kan ni fortsätta längs med ”Lambton Quay” tills ni kommer fram till parlamentet med dess ”Beehive” byggnad. Är ni intresserade så kan ni också få en gratis guidad tur inne i parlamentet.
 
Efter att ni har besökt parlamentet och vet en del om politiken i landet, så se till att besöka puben ”Backbenchers Pub & Café” som ligger tvärs över gatan. Här kan ni se en del 3-D dockor av kända politiker och sportsmän i Nya Zeeland. Senare på kvällen kan ni besöka ”Cuba Street” och prova på några av restaurangerna och pubarna här.
 
Ska ni besöka ett museum i Wellington så se till att besöka ”Te Papa”, vilket ses som deras nationalmuseum (det är gratis att besöka museet) . Här kan ni bl.a. se mängder med samlingar av maoriska föremål, djur och natur, objekt från öar i Stilla havet, uppfinningar m.m.
 
I Wellington hoppar ni sedan på färjan som tar er till Picton och början av er resa på den södra ön…..
 
Andra sevärdheter
Det finns förstås en del annat att se på den norra ön som jag valde att inte inkludera i denna tidsplan, mest på grund av det tar tid att ta sig till dessa attraktioner som inte alla kanske uppskattar.
 
Har ni dock tid ska ni definitivt se till att ta er till ”White Island”, vilket är Nya Zeelands mest aktiva vulkan. Ni tar er hit med helikopter eller båt och det finns även möjlighet för dem som vill dyka i vattnet runt vulkanen, lite annorlunda med andra ord.
 
Även Mt Taranaki, som figurerade som Mt Fuji i filmen ”The Last Samurai”, kan vara värd att besöka samt att den erbjuder en del vandringar.
 
Är ni i området så kan ni även köra längs med ”The Forgotten Highway” (se till att ha en full tank innan ni börjar resan då det inte finns en bensinmack på 150km) tills ni kommer fram till republiken ”Whangamomona”. Denna republik bildades 1998 efter argument med den lokala kommunen och vartannat år i januari så firar de ”Republic Day” vilket är en dag fylld med tävlingar och då invånarantalet ökar från 50 till ca 5000. En väldigt annorlunda upplevelse att uppleva i Nya Zeeland.
 

5 kommentarer på En guide till Nya Zeelands norra ö

  1. Gunilla

    Tvärtom vad du säger tycker jag att Hobbitbyn absolut är värt ett besök. Fantastiska guider och som att kliva in i sagan…….

Svara till