The Catlin Coast – En plats för avkoppling

Nya Zeeland besöks årligen av mängder med turister, inte minst svenska ungdomar som reser runt i landet för att uppleva naturen, träffa människor och helt enkelt leva livet under några månader. Många åker runt med de bussföretag som har just backpackande ungdomar som sin målgrupp, och rutterna är väldigt lika varandra.Vill man komma ifrån de allra värsta turiststråken kan man besöka den allra sydligaste delen av landet.

Nya Zeeland är som alla vet ett land med turister och åter turister och givetvis finns det sådana även i de sydligaste delarna. Min uppfattning är dock att de allra flesta backpackande ungdomar skippar denna del då bussföretag som t.ex. Kiwi experience vanligtvis inte åker så pass långt söderut. Därför valde jag att ta en dag för att uppleva The Catlin Coast som sträcker sig från Invercargill, den sydligaste staden i Nya Zeeland, till Balclutha, en liten stad i landets sydöstra del.

Även om vädret för dagen var under all kritik blev det en dag att minnas. Jag åkte på en organiserad busstur och vanligtvis är sådana fullsmockade med turister som slussas fram och tillbaka likt boskap, men denna dag var annorlunda. Sammanlagt var vi fyra stycken i den lilla bussen, tre turister och chauffören som även fungerade som en mycket bra guide. Detta lämnade plats för en känsla som mer kändes som en kompisutflykt och inte en organiserad bussutflykt. Och visst var The Catlin Coast, likt Nya Zeeland för övrigt, en vacker upplevelse!

Min dag började oerhört tidigt, mitt i natten, eftersom jag åkte buss från Queenstown till Invercargill för att där hoppa på den egentliga bussturen. Väl i Invercargill mötte jag upp mina två tillfälliga reskamrater som senare under dagen skulle bjuda på mycket fint sällskap och vi åkte iväg för att uppleva vad dagen hade att erbjuda i form av fantastiska utsikter, härliga små vandringar, ett fascinerande djurliv, intressanta anekdoter av guiden o.s.v.

Eftersom det var en endagarstur hade vi inte möjlighet att stanna överallt men när vi väl stannade tog vi den tiden vi behövde. Det är helt klart att rekommendera att göra så framför att stressa runt och inte ha tid att begrunda det man ser. Ett av de första stoppen var Waipapa Point där en berömd fyr finns och historier om skeppsförlisningar berättades. Lite längre österut hittar man Slope Point, den sydligaste punkten i Nya Zeeland, om man borträknar Stewart Island, som man finner söder om Sydön. Det är en rätt häftig känsla att titta ut över havet och tänka att nästa stopp faktiskt är sydpolen. Då inser man att man är sjukt långt hemifrån och samtidigt som man inser det inser man att man verkligen gillar det.

Det är en 20 minuters promenad till Slope Point och besöker man Catlin i september eller oktober får man stå över detta eftersom fåren lammar denna period. I närheten ligger Porpoise Bay där man kan se sjölejon, pingviner, massa fåglar och delfiner med lite tur.

Lite senare besökte vi vackra McLean Falls som gjordes ännu vackrare för dagen i och med det hällregn som svepte över oss när vi gick den lilla skogspromenaden för beskåda fallen. Regnet gjorde att små tillfälliga minifall fördes samman till det större som störtade ner i den lilla bäcken nedanför. Vattenfall är alltid en oerhört vacker syn och detta var inget undantag. Även om det varken var särskilt stort, högt eller mäktigt var det väldigt fint och tillsammans med sin trollska skogsomgivning kändes det som om man klev in i en sagovärld.

Inte långt från fallen kan man besöka Cathedral Caves som ligger i anslutning till vackra Waipati Beach. Tyvärr hann vi inte besöka grottorna men det är ändå värt att nämna då det pratades väldigt bra om dem. En kul grej att besöka lite snabbt är Jacks Blowhole, en ”spricka” som sträcker sig 144 m från havet och inåt land. När de kraftfulla vågorna från havet söker sig in i hålet bildas det ett sådant tryck så att vattnet skjuts upp med en ordentlig kraft, rakt upp i luften. En ganska spektakulär sak att se, särskilt en blåsig dag, då vågorna är större och mäktigare.

Dessa platser är bara ett fåtal av saker man kan se längs The Catlin Coast, och känner man för det kan man ta turer som varar flera dagar eller besöka kusten på egen hand med egen bil. Det finns flera vandringsleder med varierande längd och det finns även möjligheter att dyka. Området är lite ”off the beaten track” och är man ute efter att träffa festande ungdomar och bo på trendiga hostels är The Catlins inget att rekommendera. Området består mest av fårfarmar och små, små byar. Även större matvarubutiker, bensinstationer och annan samhällsservice lyser med sin frånvaro så det är en bra idé att ”fylla upp” förrådet i Invercargill, Dunedin eller Balclutha före om man planerar att exploatera området i mer än en dag.

Är man sugen på en paus från ”de vanliga turiststråken” är det absolut värt att ta en tur längs The Catlin. Området bjuder på spektakulär natur och fantastiska vyer över havet. Man bjuds på sjölejon, pingviner, ett fantastiskt fågelliv och många andra djurarter. Men främst bjuds man på tystnaden. En tystnad man endast kan uppleva på landet, långt ifrån stressen i städerna eller i de backpackerfyllda hostelen i Queenstown. Ibland behöver man ta en semester i semestern för att få tid till eftertanke och för att helt enkelt få lite lugn och ro. Känner man att den tiden är kommen kan man definitivt ta sig ner till sydöstra Nya Zeeland och åka längs den vackra kustvägen i The Catlins.

Var den första som kommenterar

Svara till