Slappna av i vackra, karibiska San Blas!

En halvtimmes flygresa från Panama City tar dig till Comarca Kuna Yala och San Blas-öarna, Kunaindianernas hem. Här hittar du hundratals små öar, många obebodda, den ena vackrare än den andra. Längtar du efter lugn, vita stränder och kristallklart vatten är det hit du ska åka.

Att ta sig dit
Det lättaste sättet att ta sig till San Blas-öarna är med flyg. Flygen lyfter från Panama City omkring sex på morgonen, och återvänder tillbaka till Panama City med nya passagerare nästan omedelbart. Planen är små, med plats för cirka 20 passagerare vardera, och eftersom de flesta turister tar sig hit med flyg betyder det att mängden turister är ganska liten.


 
Ett annat alternativ är att köra från Panama City till Carti, och därifrån försöka förhandla med till exempel fiskare om att ta dig med ut i skärgården. Många seglar också själva med egen båt ner till San Blas öarna, från bland annat USA och Kanada.
 
Boende
Öarna är små, de flesta obebodda, på många öar bor bara en familj eller två. Det finns även lite större öar med några hundra invånare, egna skolor, sjukhus och kommunala byggnader, allt på en ganska liten yta. De flesta hotell som finns är det enda på ön, och de är ofta ganska små, så extremt turisttätt blir det inte. Eftersom det inte egentligen existerar restauranger eller matställen på öarna så erbjuder de flesta hotell kompletta paket, som inkluderar tre mål mat om dagen, boende, samt båtturer till andra öar. Priserna varierar från cirka 35 dollar till flera hundra dollar per person och dygn, beroende på hur bekvämt och lyxigt du vill bo. För 35 dollar får man dock ett enkelt men fräscht rum med bambuvägar och egen toa och dusch, så är du inte ute efter extrem lyx känns det onödigt att lägga ut mer pengar än så.

Ett annat alternativ är så kallade ”home stays” – det vill säga du bor hemma hos lokalbefolkningen, och får en bättre insikt i deras liv och seder.
 
De lite större öarna där det bor ett helt litet samhälle, har ofta en liten affär eller kiosk där man kan handla godis, läsk, cigaretter, chips, solkräm, tvättmedel och vad du nu kan tänkas behöva för att överleva. Även om vattnet ser kristallklart och inbjudande ut även här, rekommenderas det inte att man badar där. Eftersom få av de privata hemmen har inomhustoa är uthusen ofta byggda längst ut på en liten brygga över vattnet, dit sedan all avföring hamnar.
 
Aktiviteter
Hotellen ordnar varje dag båtturer ut till de små öarna som är antingen obebodda eller där det sällan bor mer än en familj. Du betalar familjen en dollar per gång du tillbringar på deras ö, ett mycket litet pris med tanke på att du och din eventuella reskamrat kan med lite tur få en hel paradisö för er själva!


 
Stränderna är kritvita, kokospalmer ger skugga från solen på mitten av ön, och havet är precis sådär kristallklart och turkost som du sett i alla broschyrer om Karibien. En av de populäraste öarna för dagsturer är Isla Perro – Dog Island. Den är inte stor, du går runt den på fem minuter. Det som gör denna ö speciell är vraket som ligger bara några meter från stranden, i grunt vatten. Fartygets akter sticker lite upp ur vattnet, och fören ligger på cirka tre meters djup. Dykning med utrustning är inte tillåten på San Blas, med du kan snorkla och fridyka ner till vraket. Har du en vattentät kamera – ta med den! Färggranna fiskar simmar här och det är en märklig känsla att fridyka ner till ett vrak för den som aldrig gjort det förr.
 
En annan mycket vacker ö är den ännu mindre Isla Pelicano – Pelican Island. Långgrunt vatten gör det härligt för vattenlekar och slappa dagar med sol och bad. Ta promenader runt öarna och ta alla de där fotona som du kan se på när du kommit hem till vinterkylan i Norden, och längta tillbaka. På många stränder kan du hitta stora, vackra snäckor och bitar av koraller som sköljts upp på land. Fråga dock om lov innan du plockar med dig dessa och för hem! Kom ihåg att du är gäst hos privatpersoner och att de äger även snäckorna på stranden.


 
San Blas är kanske inte rätt ställe för den som är ute efter bara party och massvis med socialt umgänge. Till San Blas kommer du som längtar ut till naturens skönhet och bara vill slappna av och tillbringa långa lata dagar vid havet. Det finns inte så mycket andra aktiviteter här. De flesta hotell hyr ut snorkelutrustning till sina gäster. Helt omöjligt är det inte att syssla med annat heller. Tar du med dig egen utrustning kan du till exempel fiska eller vindsurfa, och vill du segla så finns det olika alternativ för det, till exempel en seglats över till Cartagena i Colombia. Kanske något för den som vill ta sig från Panama till Colombia utan att behöva flyga! Prata med personalen på hotellet där du bor, de är ofta väldigt måna om att ta väl hand om sina gäster.

Respektera lokalbefolkningen
I Comarca Kuna Yala klär sig kvinnorna oftast i traditionella kläder, medan män och mindre barn går i västerländska kläder. Även om kvinnorna är vana vid att bli fotograferade så är det respektlöst att ta foton på dem utan att be om tillåtelse – något man givetvis bör tänka på även i resten av världen. Dessutom krävs du oftast på en dollar av varje person du vill fota.
 
I badkläder vistas du enbart på stranden eller i ditt hotellrum! Att gå omkring i byn i bara kort kjol och bikiniöverdel ses inte på med speciellt blida ögon. Plocka inte med dig snäckor eller korallbitar utan att ha fått tillåtelse, och lämna inte skräp och tomma burkar eller flaskor efter dig. Detta är givetvis saker man ska tänka på överallt, som sagt, men det tål att upprepas eftersom det fortfarande inte har gått hem hos många turister.

 

11 kommentarer på Slappna av i vackra, karibiska San Blas!

 1. Charles

  Mycket bra skrivet Sofia! Funderar på att hoppa på ett plan nu direkt! Mvh/ Charles

 2. Daniel Peterson

  Bra och informationsrik guide!
  Bra att du tar upp saker som klädsel, uppträdande osv.

  Mvh Daniel

 3. Kim

  Vilken sida ligger detta på ? Stilla Havet eller Atlanten?
  Mycket bra skrivit förövrigt

 4. Johan Andersson

  Helt underbart!! Var i San Blas i början av April. Nog det vackraste ställe jag vart på!! Dog, Pelican, Devil och Gunboat island är helt fantastiska öar. Vi fiskade mycket med harpun och kunde då byta fisken mot öl och kuna bröd på vissa öar. Snorkling är riktigt bra här och vraket vid Dog island är världsklass, vill man se riktigt stora fiskar så ska man ta sig ut till öarna längst ut ”cayo hollandais” där såg vi 2 – 3 meters hajar,riktigt stora rockor och barracudor stora som stockar. Det finns inget bättre än att springa runt på en paradis ö helt ensam 🙂 ett tips är att köpa en hängmatta av kuna indianerna och övernatta på en av dom obebodda öarna själva. Jag kan varmt rekommendera San Blas och jag kommer absolut ta mig dit igen nån gång. Bra Artikel Sofia!!

 5. Paula Lindahl

  Du skriver en väldigt ärlig och beskrivande artikel om San Blas.
  Jag kommer befinna mig där runt december -14.

Svara till