En resa genom Peru

Jonatan besöker Peru under sin resa i Sydamerika och berättar om städer och sevärdheter som förtjänar ett besök.

Att lämna Bolivia för Peru känns som en lättnad. Det är förhållandevis bra vägar ända upp till Cusco från gränsen vid Titicacasjön. Trots att det inte ser annorlunda ut är det på många sätt enklare här, framförallt i turiststäder som Cusco.
 
Helt klart är Inkaleden och Maccu Pichu huvudattraktionerna, men Cusco har blivit lite av ett äventyrcentrum. Man kan testa riverrafting, paragliding och bungyjump. Några sanna extremsportare har vi nog aldrig varit, men riverrafting lockar och blir litet av en succé. En heldag med mat, transporter och all utrustning kostar $20. Cusco har även ett stort utbud av olika restauranger och är väldigt internationellt för att vara en stad i Sydamerika.

Många pratar engelska och många utlänningar har också stannat här för att öppna restaurang eller hotell. Vi bor just på ett sådant ställe, Hostel Loki, ett av de bästa ställena vi bott på. Det är en engelsman som sköter det och här kan man få hjälp med det mesta. Ett perfekt utgångsläge. Vi lyckas dessutom på en lokal resebyrå beställa både flyg till Lima och ett flyg hem till Europa, vilket vi tidigare bara lyckas med i huvudstäderna.
 
Lima är en stor stad med mestadels fattiga områden. Men trots allt negativt vi hört om staden ser vi inte någon större skillnad från andra storstäder på kontinenten. Det finns flera fina kvarter runt stadsdelen Miraflores med både internationell shopping och många restauranger.
 
Eftersom det är sista veckorna för oss passar vi på att shoppa lite. Det finns två stora områden som kan rekommenderas, det mest anmärkningsvärda är väl Larcomar. Ett varuhus insprängt i berget med utsikt över Stilla havet. Priserna ligger långt under våra priser hemma och Saga falabella-varuhusen har stort utbud. Även om det inte kan jämföra sig med exempelvis Buenos Aires så duger det gått åt oss.
 
Vi beslutar oss för att lämna staden ganska snabbt, och tar bussen mot nya äventyr.
Hela Perus landskap och kust mot Stilla havet är platt och sandfyllt, nästan öken faktiskt. Vägar och bussar är förhållandevis dugliga, och timmarna går ganska snabbt. Ica blir nästa destination, där vi hört talas om ett annorlunda ställe.   
 
Nära Ica ligger nämligen en oas mitt bland sanddynerna, kallad Hucachina. I princip består den av några hotell och restauranger runt den lilla sjön i mitten och omgärdade av enorma sanddyner. Aktiviteter som sandboarding etc finns, och en tur ut med en sandboogie är en riktig fartupplevelse. Standarden där vi bor är kanske inte som vi väntat oss, men om man har råd att betala lite mer finns två riktigt fina hotell.
 
Kanske delvis för att vi börjar närma oss hemresa, men på något sätt är vi lite orkeslösa den sista tiden. Vi ger upp våra planer på att åka vidare ner längs kusten, stannar i oasen några dagar extra och tar sedan bussen tillbaka till Lima.    
 
Peru blir inte något favoritland, trots att det egentligen inte har några nackdelar. Folket är trevligare än det flesta ställen vi besökt och priser samt standarden på boende är bra. Men kanske fattas det trots allt lite av det unika.

5 kommentarer på En resa genom Peru

  1. emelie sporre

    kul att läsa lite om peru, ska själv dit i oktober. inkaleden, går man den flera dagar med en grupp och övernattar eller räcker det som dagsutflykt? //emelie

Svara till