Macchu Picchu – inkafolkets heliga stad

Vad är det som gör att tiotusentals människor varje år besöker Macchu Picchu – inkafolkets heliga stad i Peru.

Fyra dagar tar det att gå inkaleden Inkaleden – något som är så populärt att man måste boka månader i förväg. Leden som tar dig till inkafolkets heliga stad – Macchu Picchu som ligger gömd i de heliga bergen.

Idag tillhör Macchu Picchu ett av världens underverk. Många människor tappar nästan andan när de kommer till mcchu Picchu – för så speciellt är det.

Ingömd i en dal, med hisnande, grönskande berg och dalar omringar staden. Och det ÄR fantastiskt. Huden liksom knorrar sig bara av att se ut över denna mystiska stad – som tidigare var inkafolkets hem.

Så hur kan man göra för att komma till Macchu Picchu? Cusco – staden man utgår från innan man når den heliga staden kryllar av turist och resebyråer som säljer olika paket med transport, guide, hostel och liknande till macchu Picchu. Ibland kan det vara lite förvirrande att veta vad man ska ta och om priset är rätt.

Har du lite tid och vill besöka Maccu Picchu över dagen går det, med lite planering att göra. Enklaste sättet är nog då att ta turisttåget från Cusco till macchu picchu pueblo (även kallad aguas calientes). Det tar ca fyra timmar och tar du ett tåg tidigt på morgonen kan du vara där runt 10 tiden.

Åka buss/bil
De gå även alldeles utmärkt att åka buss och bil till Macchu Picchu pueblo. Väljer du detta alternativ måste du sova över i staden annars hinner du inte tillbaka till Cusco samma dag.

Att åka buss genom bergen är ett äventyr i sig, ibland underbart, ibland hisnande läskigt. Det är krokiga vägar, färden går upp och ner – ibland genom övervattnade vägar, smala grusvägar och slingriga vägar. Det tar längre tid såklart, men det är också ett härligt äventyr.

Om du väljer att boka ett paket med en resebyrå går färden genom bergen för att efter ca 5 timmar stanna på en ”station” som heter Hydroelectrica. Därifrån finns ett tåg som du kan ta. Ibland ingår det i riset från resebyrån. Annars kan man gå längs järnvägen i ca 1,5 timme för att komma till Aguas calientes. Det kan tyckas mycket att gå efter en lång bilresa, men äventyret längs järnvägen är fantastiskt.

Den naturen som finns här är helt sagolik. Återigen är det tropisk värme – att jämföras med det relativt kalla klimatet som råder i Cusco. Djungeln är så där mystisk och närvarande, djurläten lite här och där, några hundar möter oss längs spåret och några hönor pickar gladeligen i sig mat längs vägen.

Ibland går stigen bredvid spåret, ibland är det lättare att hoppa mellan järnvägsbjälkarna på marken. Färden går över broar och genom tunnlar.

Och ja, naturen är helt oslagbar. Det går rysningar genom kroppen att gå här. Nästan overkligt. Vattnet som forsar fram, djungeln som omringar dalarna, bergen som står höga och ståtliga. Som hämtat ur en film.

Om du har möjlighet och ork. Ta en promenad till Aguas Calientes från Hydroelectrica. Det är värt det. Annars kan du ta tåget.

Så efter många timmars bilfärd och promenad, eller några timmars tågresa är du framme i Aguas calientes.
Om du har bokat paketresa ingår troligtvis boende en natt eller fler på ett hotell eller hostel i byn. Har du bara bokat busspris och viss övernatta i Aguas clientes finns många hostel att välja på.

Ta sig sista biten till Macchu Picchu
Aguas calientes (macchu picchu pueblo) är sista anhalten innan du kan ta dig till den heliga inkastaden. Från aguas calientes finns två olika alternativ att ta sista biten.

Antingen om du har ork och lust kan du vandra, (gärna tidigt på morgonen). Det tar ca 1-1,5 timme att gå. Men tänk på att det är uppför hela vägen. Har du problem med knän, eller andra problem kan det vara värt att ta bussen upp. Tänk också på att man orkar mer än man tror och att det är svalt och skönt på morgonen om man går och ingen oerhörd hetta.

Vissa guideturer börjar runt 7 yiden i Macchu Picchu, så vill du vara där är det bra att gå runt 5 tiden på morgonen. Kan tyckas att det är tidigt såklart, men det är också en speciell känsla att klä på sig och vandra den sista biten upp till inkarikets stad. Och du kommer inte vara ensam. Hundratals människor vandrar varje dag upp och ibland ner.
Buss

Åker du hellre buss upp avgår de med mycket korta mellanrum. Nästan var tionde minut från tidigt på morgonen. Ibland ingår ej bussresan i guidepaket så du måste köpa biljett på plats. En enkelresa kostar ca 22 soles, vilket är ca 50 kronor. Bussresan tar ca. 20 minuter.

Bussar avgår även hela tiden å tillbakavägen och kostar lika mycket. Man sparar några kronor om man väljer att köpa tur och retur, men har du inte bestämt dig för om du ska åka buss eller gå ner kan det vara värt att köpa en enkel biljett.

Att tänka på
Säkerheten är stor runt Macchu Picchu. Innan du är framme vid destinationen måste du ha köpt en inträdesbiljett i aguas calientes (macchu picchu pueblo). Om inträdet ingick i ditt paket fixar guiden detta, annars måste du fixa detta själv. Det finns ett kontor nära Plaza de las Armas i byn. Det öppnar tidigt på morgonen om du mot förmodan inte skulle ha biljett dagen innan.

Det är viktigt att du har med dig ditt pass till Macchu Picchu. Det behövs när du eller guiden köpen inträdesbiljetten, och det behövs även vid bokning av tågresa.

Det är även förbjudet att äta något inne i Macchu Picchu. Respektera reglerna som gäller – so finns där för att skydda del heliga staden.

Vid 10 tiden är det invasion av turister. Gå gärna upp till Machu Picchu tidigare på morgonen så du hinner se soluppgången och vara med när det är alldeles extra mystiskt, när dimman ligger tät över staden

Att ta med
• Regnjacka
• Guidebok om macchu picchu
• Inträdesbijett
• Pass
• Vatten
• Bra skor (gymnmastikskor eller andra skor som sitter på fötterna). Det är mycket trappor att gå i.
• På dagarna kan det vara väldigt varmt. Ta shorts eller lätta kläder med dig eller på dig.

Var den första som kommenterar

Svara till