Höga berg, och djupa dalar

Skörderester på väg hem till komposten

När vi dagen före dopparedan gjorde vår största förflyttning på Sri Lanka så gjorde vi en avstickare upp om Ella, som ligger mitt i teodlingarnas mecka för att det enligt hörsägen skulle vara så vackert.

Höga berg…
..och djupa dalar

Det är ännu vackrare. Höga berg och djupa dalar: vid vägkanten stupade det allt som oftast ett par hundra meter. Jag som är så höjdrädd. Men så hjärteknipande vackr vyer, som tyvärr inte riktigt gör sig på bild.

Sri Lanka är så bördigt

Vi är tacksamma över vår chaufförs körvana. Sören säger själv att han inte hade klarat det – det är ju dessutom vänstertrafik – och mötena med bussar och lastbilar föranledde en och annan bön till valfri gud.

Vi åker i molnkanten

I omröstningen om att se den berömda järnvägsviadukten utan för Ella förlorade jag, så jag får nöja mig med att den finns på bild i alla turisthandböcker.

Det berömda vattenfallet Ravana fick jag i alla fall se. Hoppade över badet.
Och lite apstudier hanns med.

Ravana – Ella waterfalls

 

Groupie? Ska vi köra ”Hör inte, ser inte, säger inget” igen?

 

”If You scratch my back…”

 

Va? Har svenskar jultomte?

Teodlingarna har fascinerat mig: varje odling har en skylt som basunerar ut ägare, storlek och ibland t o m antal plantor och planteringsår. Det sistnämnda misstänker jag är när busken skars ner i botten: stammarna ser så grova ut.

Hitta rätt i hierarkin
Skyltar vid te-plantagerna visar vems och hur stort

Var fjortonde dag nyper man av topp och de tre bladen under.

Något jag inte ens tänkt på var att tebuskar har blommor och små gröna frukter. De frösås.
Blommorna dröp av nektar.

Teblommor! Aldrig ens tänkt på att budkrn även kunde ha blommor som dröp av nektar.
Tebuskar – frächt gröna

Teplockorskorna är tamilska kvinnor och den sämst betalda gruppen på ön.
I övrigt så råder jämlikhet idag mellan de förut stridande folkgrupperna: man umgås, man jobbet ihop och man gifter sig med varandra. Det var inte många år sedan det utspelade hemska krigsscener här i bergstrakterna och norr över.

Idag skickas Sri Lankas soldater på FN-uppdrag och är uppskattade för sin duktighet.

Hotelkedjan som vårt nästa hotell kom att hör till ägs tydligen av armen, inget man märker ett dugg av som gäst. Höga militärer har tydligen 50% rabatt enligt ett surt inlägg på tripadvisor – som inte fått in sitt barns potatismos vid middagen snabbt nog.

Alla andra är förtjusta över vårt julhotel, och det är vi med.

GOD JUL!

About Mia Mathiasson 167 artiklar
Numera medelålders. Reser inte längre med barnen, reser med min blivande man och så har jag gjort sedan sex år tillbaka - men inte varit så flitig på att skriva.

1 kommentar påHöga berg, och djupa dalar

  1. Sån otrolig resa ni gör! Du får nästan skriva ett fristående inlägg om planering av resan och saker ni ville se innan ni åkte. Man vill ju se allt det ni upplever också. Fortsätt lägga upp dina härliga inlägg!!

Svara till