Kontrollerar en säng efter bedbugs

Så undviker du bedbugs

Bedbugs-jobbiga små kryp som kräver mer uppmärksamhet. Det är ett stort problem som förstör nöjet i att resa. Alla hostel, hotell etc runt om i världen måste inse allvaret med bedbugs. Det är rent ut sagt ett h-vete att råka ut för dessa.

”Good night sleep tight and don´t let the bedbugs bite”

Så brukade alltid min pappa säga till mig som liten och inte kunde jag då veta att jag i framtiden skulle råka ut för dessa hemska kryp. Inte heller kunde jag ana att det skulle vara så enormt jobbigt att råka ut för dem. Betten är inte och observera INTE som myggbett. Det enorma kliandet försvinner inte efter någon dag utan det kliar och kliar i veckor efter att man blivit biten. Det kliar t om när betten inte syns så mycket. Apropå synas så syns dessa bett än idag fast det var ca 1 månad sen jag sist jag blev biten. Jag har en del fula mörka märken kvar på benen som en påminnelse om de hemska små krypen.

Hur märker man att man har blivit biten av just bedbugs?

När man blir biten av bedbugsen så är det inte ett bett man får utan minst 3 på raken. Det är bedbugsen som biter i ett mönster, så har du fått mer än ett bett när du vaknar upp så är det med stor sannolikhet en (el flera) bedbug(s) som varit i farten. Men där är ytterliggare ett problem med bedbugsen och det är att man aldrig kan vara helt säker på var man råkat ut för dem. Betten uppträder nämligen inte alltid när man vaknar upp på morgonen utan de uppträder oftast ca 1-2 dagar efteråt. För mig var det t ex en gång så att jag bott på ett hostel som jag tyckte verkade helt ok men sen när jag reste vidare och då bodde hos bekanta som jag med största sannolikhet kan säga INTE hade några bedbugs, då visade sig betten.

En annan gång så var det helt ok första natten på hostelet men andra eller tredje så visade sig nya bett. (Ja, jag hade stor koll på när jag fått nya bett. Jag räknade och skrev ner antalet samt var de satt för att sen nästa dag titta om det kommit nya på andra ställen. Det var jobbigt att bara göra detta) I dessa fall var jag alltså rätt klar över var jag hade råkat ut för bedbugsen men bor man bara 1-2 nätter på ett hostel och sen en natt på nästa osv, ja då kan det ibland vara svårt att veta var man fick betten.

Ingen vacker syn

Bedbugsbett är ingen vacker syn. Har man blivit biten så vill man helst täcka sig eller täcka de ställen där man blivit biten. Betten svullnar upp o blir som stora bölder så fort man kliar, man behöver inte ens klia på betten för de svullnar upp o blir till röda stora bölder ändå. Har även råkat ut för bett som blivit till vattenfyllda blåsor.

Vad kan man göra för att undvika dem?

Vad hjälper då mot bedbugsen? Ja det som är klart konstaterat är iallafall att apotekets mygg och insektsmedel MYGGA inte hjälper. Inte hjälper det heller att sova fullt påklädd (byxor, långärmat, strumpor) Jo lite hjälpte (på fötterna) men jag hade likväl fått nya bett på armar och ben.

Jag pratade med en tjej som bodde på ett av alla hostel under resan och hon hade precis som jag råkat ut för bedbugs på flera ställen i Australien. Hon hade dock nyligen prövat på att äta B-vitamin vilket hade hjälpt henne (trodde hon) för hon hade inte råkat ut för nya bett på flera veckor. Det kanske är något som funkar alltså men vem vet, hon kanske inte hade bott på några fler hostel som hade bedbugs heller. Det jag skulle säga är det enda säkra sättet att undvika dessa djur är att inte sova på hostel där dem har bedbugs.

 • Kan du innan du bokar, kolla recensionerna på hostelet är det smart, kanske ngn har skrivit i kommentarerna.
 • Kontrollera rummet innan! En sak man kan göra är att få be och kolla på rummet innan och då kolla madrasserna speciellt. Se till att det inte finns några blodfläckar på och inga hål i madrasserna! Hål i madrasserna tyder på att det finns bedbugs.
 • Sen är heltäckningsmattor en stor bov. Där trivs bedbugsen bra. Det är svårt att kolla upp rummen i förväg, inte alltid dem låter en göra det heller men om man förklarar att man råkat ut för dessa hemska kryp förut och inte vill råka ut för det igen så har man iallafall sagt till i förväg och råkar man då ut för dem, ja då kan man åtminstone få pengarna tillbaka och byta hostel.
 • Om du kan resa med en ”hård” resväska är det såklart att föredra, men som backpacker kan det vara svårt.
 • I så fall är det näst bästa alternativet att ha dina kläder i påsar, så att bedbugsen inte kan komma in.
 • Försök också att inte ha ditt bagage i sängen, då undviker du antagligen att få in det i din väska. Sätt det på ett skrivbord bredvid om det går.
 • Om du är lite tveksam om du fått bedbugs, tvätta tvätta tvätta. Det räcker inte med någon tvätt på 40 grader inte. Det dör dem inte av. Man måste tvätta i minst 50 grader för att de ska dö.
 • Även fast bedbugs gillar värme så över 50 grader som sagt, klarar dom inte. Måste du sova på ett ställe och du anar en skum doft (typ gamla möbler-lukt) eller ser smådjurs-spray skulle jag även rekommendera att hårföna sängen, kör en rejäl runda. Det kommer att ta dö på dom!

Myter om bedbugs

Många vet inte ens vet vad bedbugs är för något och detta är troligen en orsak till att det uppstår så många myter om dem. En myt är t ex att bedbugs bara existerar i gamla, skitiga hus. Detta är bevisligen inte sant då de förekommit på flera 5 stjärniga hotel. (Jag har bekanta som exempelvis råkat ut för det på ett lyxhotell utomlands) En annan myt är att man inte kan se dem. De är mer än väl synliga. De är ca 3-4 mm långa och rödbruna till färgen.

Uppmaning till alla backpackers

Så det jag vill säga med den här artikeln är att bedbugsen är ett större problem än vad folk här verkar tycka iallafall.Har läst så många inlägg där det står att ”bedbugs är väl inget att bry sig om” och att ”det är som myggbett och går över” och ”det finns värre saker som kackerlackor” etc.(Ni som sagt detta har nog aldrig råkat ut för bedbugs) Men vadå, kackerlackor bits inte, de lägger inte ägg i ditt bagage, de är enklare att ta kål på och de är mer än väl synliga. De gånger jag råkat ut för bedbugs så har jag ALDRIG sett dem med blotta ögat. De har troligen befunnit sig inuti madrassen och kommit fram på nätterna genom något litet hål i madrassen. Varför jag skriver den här artikeln är också för att uppmana folk till att inte använda sig av egna medtagna sovsäckar, sovlakan etc när ni reser runt som backpackers! Kräv att få lakan etc på hostelet.

På hostelen i Australien har de flesta åtminstone insett att de inte ska tillåta egna medtagna sovsäckar etc och tillhandahåller därför lakan, kudde etc. Bedbugs råkar också vara ett stort problem i Australien och jag har stött på flera människor på hostelen som ändå sovit med egna sovsäckar etc. Jag blir arg när jag sett sådant då jag vet hur mycket skada det kan göra. Det räcker med att du spenderat en natt i ett rum där det finns bedbugs så kan du ha fått med dig hela bedbugskolonin i bagaget. Så slutligen får vi hoppas att frasen ”don´t let the bedbugs bite” kanske kan bli inaktuell pga. att de hemska små krypen helt enkelt har utrotats för alltid. /Anna

Läs även: Mer bra restips >

49 kommentarer på Good night sleep tight and don´t let the bedbugs bite!

 1. Carina

  F-n vad bra skrivet!!!
  Känner igen mig totalt. Hade som mest över sextio bett på ena min kroppshalva!
  mattias vaknade en morgon med igenmurat öga- såg ut som han gått en match med Tyson.
  Verkligen bra skrivet!!

 2. Mattias Järnhäll

  Ja Anna, riktigt bra skrivet. Dessa förbannade bed bugs är hemska… ME HATE! 🙂

 3. Mattias Järnhäll

  För mig och Carina var det i Australien (östkusten) och då främst Sydney (Kings Cross)

 4. Anna

  Såg precis att artikeln blivit ”godkänd”. Tack för inläggen/kommentarerna!

  >>Robin: Bedbugs kan nog existera i de flesta länder men i och med att folk reser mer och mer nu förtiden så sprids dem lättare. I länder som Australien, Thailand m.m (där det finns många backpackers o andra turister) har jag läst/hört om flera som råkat ut för bedbugs. Här i Sverige är det tack gode gud så kallt (på vintrarna iaf) så här överlever de inte 🙂 Jag har läst att bedbugs inte trivs i temperaturer under +9 C eller över +36 C. Men i de flesta hem och hostel så ligger väl temperaturen på ca +20 så….Bedbugs är förresten riktiga överlevare. De kan klara sig upp till 1 år utan föda (dvs. blod)

 5. Anna

  >>Carina och Mattias

  Oj 60 stycken! Konstigt nog gav de sig aldrig på mitt ansikte vilket jag var väldigt tacksam över. Jag kunde ju inte direkt dölja ansiktet. Jag döljde betten på ben o armar så gott det gick. Det var ju varmt också och det gjorde det inte bättre. Dels att man var tvungen att ha kläder på sig för att dölja sig men även för att svalka sig mot solen för jag vet inte om ni märkte av det men jag tyckte att det sved/kliade mkt mer när man var i solen o det var ju sol mer el mindre hela tiden i Australien…

 6. Emilia

  Ja fy sjutton! Jag rakade ut for dem i Airlie Beach forra gangen jag var i Australien. Hade massvis i min sang pa det hostelet och, precis som Anna skrev, sa blev de inte synliga forran jag hade bott dar 2-3 natter. Jag hade 821 bett over hela kroppen och sag forskracklig ut. Min hogra arm var helt tackt av bett i langa fina raka rader. Jag letade noggrant igenom sangen och fick tag pa 3-4 st bedbugs som gomde sig i kudden och under madrassen och tog dem med mig i en plastficka till myndigheterna som direkt skickade folk till det hotellet och stangde av flera rum. De hade tydligen haft problem med det hostelet innan. Det hemska var att nar vi kom tillbaks till hostelet for att hamta det sista av vara grejer sa hade de redan satt en ny tjej i samma rum, i samma sang som jag hade haft trots att jag hade visat personalen bedbugsen, mina bett samt kravt mina pengar tillbaka. Vi varnade henne och aven hon kravde sina pengar tillbaka och akte darifran. Efter detta var jag sjuk i flera veckor. Var jattedalig och at stark medicin for att betten inte skulle klia pa natten och medicinen gjorde mig jattesomnig sa jag sov hela dagarna. var tvungen att bo pa ett dyrt hotell med luftkonditionering eftersom jag madde jattedaligt nar det var for varmt och betten blev varre da. Behandlades med salvor for att ta do pa eventuella agg och vi blev tillsagda att tvatta alla klader med hog varme samt torktumla alltihop for att eventuella bedbugs skulle do. Sa var forsiktiga och kolla alltid efter blodflackar pa lakanen. Mina hade fullt av dem!

 7. Frans Fleischer

  Varför skulle det vara bättre med hostelets lakan än mina egna medtagna??

 8. Anna

  >>Frans Om du har med dig kommer andra också tycka det är okej att ha med sig och om du använt de lakanen på ett annat hostel så kan du tagit med dig bedbugs eller bedbugsägg. Det sprids lätt via tyger, kläder, lakan m.m. Därför ska det vara som en allmän regel på hostel runt om att man inte får ta med sig eget. De ska ansvara för att de lakan, madrasser etc som de själva har/tillhandahåller är bedbugsfria!

 9. Joackim Karlsson

  Är dom vanliga i Nya Zeeland också? (Speciellt Wellington) – Bra text för övrigt!

 10. Anneli

  Jättebra text tjejer!
  Råkade ut för dom här högt älskade krypen i Biarritz, Frankrike. Fullt med blå-lila äckliga utslag över hela kroppen.
  Lyckades övertala hostlet att hjälpa mig till en läkare och fick antibiotika för det. Kan ju vara ett bra tips för ustlagen försvann med medicin efter ungefär 2 veckor.

 11. kakadua

  Hej! kul artikel, har inte råkat ut för så allvarliga. Antar att det finns olika sorters kryp man kan råka på i sängen, och att man är olika känslig. När jag bodde i Guatemala fick jag loppor eller bugs eller nåt i sängen. Men de gjorde bara små kliande bett, och de gillade att sätta typ 30 bett på samma ställe. plus att de bosatte sig i några kläder grrr Men det var inte så där illa. Hursomhelst, i sydamerika säljer de ofta spray på apoteket som man dödar dem med. bara att köra hårt.

 12. mons

  kanon, reste själv med en tjej som en natt som med kudden över huvudet för att det var ett sådant väsen untanför fönstret… nästa morgon var hon inte igenkännbar! tyvärr kunde hon inte heller låta bli att klia, så på alla bett i ansiktet rev hon hål och det bildades sårskorpor och en del blev infekterade! inte kul, vet dock inte hur det gick med henne då vi reste på varsitt håll efter ett par dagar…

 13. Malin

  Halla brudar!!
  Jattebra artikel!
  Har hjalpt massor, varan natt har vi tillbringat pa jakt efter bedbugs, hela rummet var fullt. Jag har bett over hela mig och har ocksa fatt tips om hur man kan slippa dem, har inte testat sjalv men de Australiensiska tjejerna som tippsat sager att det ska hjalpa. Man ska kopa Tee Tree olja och spa ut med vatten och duscha over sangen innan man gar och lagger sig, de gillar tydligen inte lukten av det, kanske kan va till nagon hjalp for nagon.

  Ha det bra, God Jul pa er!

 14. Marcus Walfridsson

  Kul att veta när ett myggbett på mig utomlands blir som en ny kroppsdel. Jag tror jag ska vira in mig i gladpack och linnement. Det måste ju hjälpa =)

 15. Lisa

  Borde inte BAYGON hjälpa??

  (insekts-spray som vi brukar spraya i de bungalows vi bor i i Thailand)

  Fast det e säkert inte vidare hälsosamt att sen sova på det…Kanske om man sprayar madrassen och sover med dubbla lakan?…jaja,bara en tanke

 16. Jenny

  Har råkat ut för dem både i Laos (vientienne) och i Kuala Lumpur… kliar nått förskräckligt! Tror de föredrar mörker så sova med lampan tänd kan ju kanske vara ett alternativ 😉

 17. Jonatan

  Bra skrivit
  Har också råkat ut för bedbugs ett par gånger. Värsta minnet är när jag en morgon på ett nytt vandrarhem i australien vaknade upp och såg ut som en prickig korv, Jag hade så mkt bett så det inte bara kliade utan det värkte i hela kroppen och jag låg och skakade när jag skulle sova nästa natt…
  Till artikeln kan tilläggas att bedbugs trivs under sängbrädorna så sängar av metall är oftast bedbugsfria…

 18. Jonatan

  Bra skrivit
  Har också råkat ut för bedbugs ett par gånger. Värsta minnet är när jag en morgon på ett nytt vandrarhem i australien vaknade upp och såg ut som en prickig korv, Jag hade så mkt bett så det inte bara kliade utan det värkte i hela kroppen och jag låg och skakade när jag skulle sova nästa natt…
  Till artikeln kan tilläggas att bedbugs trivs under sängbrädorna så sängar av metall är oftast bedbugsfria…

 19. Andreas

  Bra inlägg.
  Har själv råkat utt för de två gånger. Båda gångerna i Thailand. Värsta är att de kliar som fan, och de bästa är att inte kli då blir de bara värre. Jag tyckte de hjälpte med att smörja in betten med kortison salva och kalk. Hört att de läger ägg under huden, därefter att de sprids i en lång rad senare. Båda gångerna jag har fått de så har jag bott i dubbel säng med en kompis och båda gångerna har bara jag fått betten. Vet inte om de jävlarna kommer till vissa personer. Min bästa tips är byt ställe illa kvikt. De gjorde jag dirikt andra gången. Hoppas ni inte råkar ut för de små rakarna.

 20. Ulrika Holmström

  Råkade ut för bedbugs i Vietnam i en liten håla som jag tyvärr ej kommer ihåg namnet på. Den låg i alla fall på gränsen till Kamboja. Kom från en busstur som hade varit något man helst slipper vara med om något mer. En chaufför som körde som en galning in i de små byarna, där barn och hundar satt vid vägkanten. Han lade sig bara på tutan och sedan drog han om trots möte. Vi hamnade i alla fall på ett skabbigt hotell som hade syntetlakan med rosor på. Detta hotell tog nästan enbart emot gäster en natt som skulle vidare på Mekongdeltatur till Phnom Penh. Det kändes som de aldrig bytte ut lakanen. Jag har aldrig varit med om en liknande natt tidigare. Det kröp överallt och bet till lite då och då. Jag lade ut mitt egna lakan över det andra, efter ett tag somnade jag, vet ej riktigt om det funkade eller om det var av ren utmattning.

 21. Anna

  Läste precis en artikel på aftonbladet att bedbugs (alias vägglöss på svenska) sprids även i Stockholm.

  Det är folk som tar med sig vägglössen från semestern.

 22. Georg Myhre

  Flott artikel, og veldig nyttig. Reiser til Thailand m.m i mars og blir i området i flere områder.

  Har fått tips om at impregnert sovlaken skal kunne hode bedbgs unna? Noen som prøvd en slik løsning?

 23. Sara

  Jag läste denna artikel innan jag åkte till australien, så jag kände väl till bedbugs och vad man skulle kolla efter. Hamnade tyvärr ändå på ett ställe som var fullkomligt invaderat av bedbugs. Det mesta om bedbugs verkar redan vara skrivet här, jag vill bara tillägga att i mitt fall så SÅG vi bugsen, i sängen, in action. Vi var ett gäng på 11 pers som reste tillsammans, 2 av oss hade fått fullt med bett. Dom andra var immuna (det stämmer alltså att det flesta faktiskt är immuna och kanske inte upptäcker att dom har bedbugs). Hur som helst kände jag ett stick i nacken innan jag skulle somna, och istället för att bara klia så kastade jag mig upp och tände lampan. Visst kryper det runt en blodfylld liten djävul vid min kudde. Min kompis ryckte bort hans lakan och där kröp det runt två stycken. Efter en sån syn lovar jag att man inte lägger sig i sängen igen, det slutade med att jag vakade hela natten och min kompis sov i bilen.

  I övrigt blir jag arg över hostelägarnas allmäna inställning till bedbugs. När man frågar om dom har haft såna tidigare och att man vil undvika dom, fick vi oftast svaret att ”är man backpacker får man räkna med bedbugs” och ”det är ju ni backpackers som sprider dom, tar dom till nya hostel”. Ursäkta mig, men vi kom inte med bedbugs från Sverige. Vi hade inga bugs i packningen när vi checkade in på vårt första hostel. Och skulle vi ändå ha tagit med bugs från ett hostel till ett annat, så beror det ju enbart på att VI har FÅTT bedbugs från ett hostel. Det är ju hostelena som SMITTAR OSS.

  Efter 3 big decontaminations och otaliga tvättar av hela packningen är jag nu hemma i Sverige och bugfree. Den största skräcken för mig har ändå varit att få med dom hem.

 24. Jess

  Äntligen en svensk sida. Fick 200 bett på Hotel Regent Palace i London förra helgen. Hade ingen aning om vad det var. Trodde jag fått nässelfeber. Just nu desinfekterar jag så mkt jag kan. Tvätt efter tvätt. Mår inte alls bra och är förbannat trött av medicinen. De hade som ni skrev checkat in en ny på samma rum nästa dag trots att jag visat betten. Undrar om de själva förstår problemet??

 25. Leo

  Har precis fatt bada armarna fyllda av bett aven ryggen och midjan, vidrigt vt inte riktigt vad jag ska ta mej till. Akta er for crystal dive resort pa koh tao dar finns det massor, mvh Leo

 26. Lotta

  Hej!
  Har lyckats dra med mig dessa djur hem till lägenheten i Sverige. Är inne på 8:e veckan av sanering … fått slänga allt som har med säng att göra o tvättar/fryser in allt annat som de skulle kunna trivas i. Ngn som fått hem dem o blivit av med dem? Har iaf inte fått några nya bett efter första kemsprutningen =).

 27. Lo

  Vägglöss kan dessvärre överleva i Sverige. Kylan spelar ingen roll eftersom de ändå trivs bäst inomhus.

 28. antibug

  Helt underbart!
  Har också råkat ut för det 2 gånger (ev. bara 1 gång), varav andra gången är just nu. Första gången var någonstans längst östkusten i australien, såg aldrig något som bet mig och kände det inte heller, hittade inget i madrasserna, men det var bett i linjer. Tvättade alla kläderna och fick sängen sprayad, fick inga nya bett sen jag flög över till thailand och slapp dom även där. På mig kliar det dock inte så mycket, det blir bara små hårda röda prickar, jobbiga är att dom inte förvinner på flera veckor och då och då blossar upp igen för att klia lite en stund.

  Andra gången är ev. nu. Är i kina där jag för närvarande bor, tog en tur ner till Yangshou och sov på Bamboo guesthouse där jag fick ett bekant besök av små röda prickar. Denna gång är det dock inte i linjer och betten verkar variera i sort. Möjligtvis flera olika kryp =) Visst är livet underbart.
  Har ni fått bett som är misstänkta bedbugs få INTE panik, problemet är INTE betten, dom försvinner, problemet är att bli av med krypen. Ju snabbare och effektivare ni gör det desto bättre.
  Läst massvis med artiklar på nätet. under 20 minusgrader i minst 24 timmar verkar vara ett garanterat sätt att döda dom, likaså minst 50 grader i flera timmar (uppgifterna varierar). Dom trivs inte i temperaturer under 9 grader eller över 36 grader men det är ingen garanti för att slippa dom.

  Ta hand om det innan ni åker hem!

  1. Konstatera att det är bedbugs, betten kan variera mycket från person till person och vissa får ingen reaktion alls av dom.

  2. tvätta alla kläderna i hetvatten, gå igenom all packning och sanera efter bästa förmåga.

  3. Byt sovställe och meddela nuvarande om problemet.

  4. Håll koll på om nya bett dyker upp. OBS! Kan ta upp till 2 dagar innan nya bett syns såvänta 48 timmar innan ni drar för mycket slutsatser.

  5. Om ni fortfarande får bett efter 48 timmar och har bytt sovställe så har dom antagligen följt med i packningen. Repetera 3!

  OCH! Bästa sättet att slippa bedbugs är om vi resenärer rapporterar problemen och varnar andra resande om var dom finns. Ignorera inte problemet!

 29. Linda

  HOTEL INGLES Boqueria 17 (paralellgata till La Ramblas) i BARCELONA har BEDBUGS. Don´t go there!

 30. Öre

  Har fått bedbugs från Picadilly backpackers hostel i London nyligen. Tror jag har lyckats få bort dem nu. Trodde det var skabb först, men det lutar åt bedbugs nu.

 31. Olle

  Bra artikel.
  Kände till ordet vägglöss men trodde det tillhörde en svunnen tid. Anledningen till att jag nu googlat och hittat artikeln beror på att jag drabbats av nästan allt ni skriver men på ett 4-stjärnigt hotell mitt i Stockholm.
  Fick dock ingen klarhet i om/vilka botemedel som finns för att lindra problemet.
  Inte heller kul att läsa att såren och kliandet kan sitta i lääänge..

 32. Rosanna

  Ännu en skräckhistoria… Dock från Sverige. Jag bodde på ett studentboende i Norrköping, där det är många utbytesstudenter, vet inte om vägglössen kom från dem eller från någon som varit å backpackat, men de spred sig skärselden på hela boendet och både jag och en kompis drabbades. Först förstod jag inte riktigt vad det var för bett jag hade över kroppen, hade ju aldrig hört talas om vägglöss, men sen när ryktet om dem började sprida sig slog jag ihop ett+ett och insåg att jag också var drabbad, finns inte så många andra blodsugande djur i svenska vintern! Jag hade massa bett på benen och på ryggen, och de kliade jag snabbt sönder. Anticimex kom å sanerade en gång och vi bytte ut sängarna. Trodde det skulle vara slutet på problemen..men nej, det gick så långt att jag trodde att det handlade om allergi då det kliade över hela kroppen heeeela tiden. Men så en dag..så såg jag den lilla jäkeln på mitt lakan. Typ stor som en äpplekärna med rött blod i sig – mitt blod. Jag blev skit rädd och vägrade sova en natt till i det rummet. Vi fick byta rum, och genomgick återigen samma procedur som innan, tvätta allt i minst 40grader, torktumla, basta i 80grader i två timmar.. det var ett rent helvete… men helvetet fortsatte då jag tror att de små besökarna även följt med till vårat nya boende.. Jag är inte säker på om det är hjärnspöken.. eller om de helt enkelt inte vill försvinna, nu är det ju sommar så det kan ju vara andra bett… men de där små betten bredvid varandra…läskigt. Och nu ska jag flytta igen, och är skitskraj att jag ska dra med mig nått den här gången. Så nu slänger jag täcke och kuddar och hoppas att 60 grader och tumlingen ska räcka för att döda dem i lakanen…..
  Så, ja, Se till att inte få med er något hem, det kan bli dyrt att byta säng och andra möbler… och framför allt, man förlorar ju hur mycket sömn som helst när det kliar över hela kroppen och man vet att det finns äckliga djur som kommer fram när du sover och lever på ditt blod……

 33. maria

  hittade hit genom en googling av vägglöss. har varit i new york i en och en halv månad nu när jag för en vecka sedan upptäckte myggbettsliknande utslag på nästan hela kroppen när jag klev ur morgonduschen; armar, ben, fötter, ryggen, händerna. de blev större och större och blev till slut stora nässelutslag som kliar förjävligt (se ex.bild):
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/thumb/5/57/Urtikaria_Fuss.jpg/180px-Urtikaria_Fuss.jpg

  idag hittade jag en rund, brunaktig, platt bagge (ca 4-5mm stor) på min madrass och fick en CHOCK när jag tittade närmre runt madrassens kanter. madrassen full av baggar som sitter gömda i veck och längs madrassens resår (ex.bild):
  http://www.expressen.se/polopoly_fs/1.300837!defaultImage/2719416079.jpg

  jag kräks nästan vid tanken på att dessa vidriga insekter ätit på mig i över en vecka och jag har ovetandes gått till sängs varje kväll. det intressanta är kanske att min kompis sover i samma säng, men hon har inte fått några synliga symptom alls.

  nu är jag rädd för jag läste att de kan lägga ägg?!! nån som vet om detta stämmer?? hela min kropp kliar fastän jag äter antihistamintabletter och smörjer in de vidriga utslagen med kortisonsalva!!!

 34. Ville

  True that, Bedbugs är vidriga! Tänkte dra lite stories själv men dem är rätt bleka i jämförelse med det som ovannämnda skrivit. Var i Australien för 2 år sen i ett halvår och där kryllar det verkligen av dem små jävlarna. Kom precis hem ifrån en 3 veckors resa i kalifornien och tyvärr finns (inte helt otippat) det bedbugs även där. Ifall någon som läser detta ska till Los Angeles läser detta, UNDVIK ”Pacific Sands Motel” i Santa Monica!!! Jag som har erfarenhet av detta började nästan grina när jag vaknade upp andra morgonen och hade cirka 15 bett lite här och var på kroppen. Gick upp tidigt som fan och köpte stark insektsspray. Min flickvän som inte har erfarit detta tidigare tyckte jag var dum i huvudet men alla som läser detta och verkligen lidit av detta vet att man är mentalt ärrad för livet och i princip vill elda upp hela stället när man upptäcker betten. Har några tips för att undvika dem små asen:

  – Dra på Alsolsprit på kvällen, det gillar dem inte! Om ni inte har det, andvänd någon form av ättika eller vinäger (Inte balsam vinäger, det blir lite kladdigt, egen erfarenhet =)

  – Stryk kläderna om ni verkligen ta kål på dem, det är bättre än en orgasm att ta kål på dem med ett strykjärn!

  – Försök att ta översängen om det finns våningssängar

  – Sprid inte ut packningen över rummet, ha allting hängandes om det finns möjlighet till det. Mindre sannolikhet att dem tar sig in i packningen då.

  – Bo inte på Base-hostel i Sydney . Där fick jag cirka 100 bett och personalen bara ”Hey, it could be worse, if you dont like it here just check out” Jävla as.

  Om ni skulle få er med asen, köp insektsspray och spraya – tvätta – stryk.

  Lycka till!

 35. sara

  Hej, grymt bra att detfinns flera som tar bed bugs seriöst! När vi var ute och reste i australien träffade vi ett gäng tjejer som råkat ut för kryppen och dom lärde oss hur man kollar en säng. Det är inte als säkert att det finns blodiga fläckar eller hål i madrassen, det har jag iaf aldrig sett. Däremot kan man hitta små ”bon” små svarta fläckar nånstans på madrassens kant. Vi hittade det flera ggr och fick då alltid pengarna tillbaka och blev erbjudna ett nytt rum. På så viss klarade vi hela resan i australien utan att bli bitna 🙂 så kolla alltid sängen, under underlakanet innan du lägger några grejer på sängen!! lycka till

 36. Ankan

  uuuh, sov hos en kompis i Paris i helgen, vaknade med kliande bett över hela kroppen. De satt två och två eller tre och tre och har nu svullnat upp till stora bölder. Fruktansvärt. Min vän som alltid sover i sängen har dock bara haft två eller tre stycken. STACKARS MIG

 37. Filip

  kanske lite sent ute nu med tanke på när senaste inlägget kom. men VAD för salvor kan man använda för att dämpa allt kliande som utslagen ger med sig? hade varit kanon med ett snabbt svar! ifall någon vet?

 38. Anna (författaren av artikeln)

  Hej! Nu var det hela 5 år sen jag skrev den här artikeln. Under dessa år som gått har dock vägglössen spritt sig till den grad att det blivit ett problem även i sverige. Läste bara idag en artikel i di om hur det lössen invaderar svenska hem och att anticimex hittils gjort Anticimex har hittills i år gjort 5.000 saneringar av vägglöss, en uppgång med 40 procent jämfört med hela förra året. Det börjar klia bara jag läser det!

  Angående tips på salvor så tycker jag inte det finns mkt som lindrar, minns att jag använde aloe vera krämer och hydrokortison, det hjälpte lite för stunden men sen kommer klådan tillbaka. Vad ni än gör, se till att ni inte tar med er dessa obehagliga kryp hem efter resan. Köper ni begagnade möbler (soffor, sängar etc) kolla att det inte finns några kryp i dem!!

  Mvh Anna (som ’peppar peppar’ inte råkat ut för några bedbugs sen den här resan till Australien 2005.)

 39. Xyz

  Bed bugs. Usch. Jag har jobbat på hostel i Stockholm och kan intyga att det är väldigt vanligt även i Sverige, inte bara på vandrarhem utan även på hotell. Minst tre gånger under två års tid fick vi ta dit Anticimex för att sanera bort de äckliga krypen. Är dock säker på att de funnits där ganska långa perioder, oupptäckt. De är betydligt vanligare än man tror, särskilt eftersom alla inte reagerar på betten/blir bitna. Man kan alltså sova i en säng med bed bugs att att veta om det och sen ta med dem i packningen till nästa ställe/hem. Jag stör mig på alla som inte förstår allvaret, herre gud, får man med sig dem hem blir det ett helvete med sanering osv. Jobbigt om man skulle sprida de vidare till pojkvän/flickvän/kompisar som sover över osv…

  Jag tror att det bästa tipset är att kontrollera säng/rum innan man packar upp och lägger sig i sängen. På min senaste resa kollade jag igenom sängbotten, madrasser och sängben… Kolla efter BLÄCKSTÄNK!! Svarta/mörka prickar som ser ut ungefär som bläckstänk faktiskt. De kan synas i träet, på madrassen osv… Lyft på madrassen också! Annat som tyder på bed bugs är precis som alla säger, blodfläckar, ägg osv. De är ju dock ljusskygga så jag vet inte om man kan hitta själva krypen så lätt?

  Lägg förresten aldrig resväskan under sängen.

  Men de här äckliga sakerna kan också finnas bakom tavlor, i sprickor i väggen,bakom uttag osv… Alltså inte bara i sängen. Är det nån som har fler tips?

  Har inte råkat ut för det själv och hoppas verkligen jag slipper. Men jag drar mig för att resa just pga detta. Jag vet ju att det inte riktigt tas på allvar av personalen heller. Man tjänar inga pengar på att hålla stängt för sanering…

 40. anonym

  Jag flyttade till en ny stad för att plugga, hade fått tag i en studentlägenhet. Lägenheten var möblerad, med sängram (och madrass) samt bord och stolar. Jag hade köpt egen säng, så jag monterade ned sängen som följde med rummet och ställde madrassen vid min nya säng, alltid bra att ha kvar ifall någon skulle komma och sova över, tänkte jag.
  Efter två månader i lägenheten upptäckte jag att de röda kliande utslagen som jag hade fått inte gick över av sig själv, så jag gick till vårdcentralen för att kolla upp om jag hade någon allergi. Jag skulle byta tvättmedel uppmanade min läkare mig, vilket jag också gjorde. Hade under tiden en pojkvän som då och då sov över hos mig och även han hade problem med utslagen. Det tyckte vi var konstigt, att både han och jag skulle vara överkänsliga mot tvättmedel. Det gick ett tag till och jag hade gått igenom varenda tvättmedel som fanns i butiken, utan resultat. En dag när jag städade upptäckte jag svarta märken på sidan av sängen, som jag trodde var mögel. Ringde en kompis och frågade om det fanns ”svartmögel” (eftersom jag själv bara sett grönt mögel förut). Det fanns, sa han, och jag insåg att mina utslag berodde på detta mögel. Skönt att äntligen få veta vad det berodde på! Bara någon dag senare ser jag ett kryp på golvet. Jag dödade det och gick in på anticimex hemsida för att kolla vad det var för slags djur. Tyckte först att det var dammlöss/boklöss, men ändå inte. Tillsist upptäckte jag vad det egentligen var för djur; vägglus.
  Jag flög upp ur sängen och ringde min hyresvärd på en gång som lugnt sa ”ja, det är vanligt i lägenheter som du bor i.. ring vår privata sanerare”. Jag ringde saneraren som var väldigt lugn och pedagogisk och förklarade hur djuren arbetade under natten medan jag sov. Han tröstade och dom skulle dyka upp två dagar senare. Två dygn fick jag alltså sova i en lussäng innan lägenheten sanerades, värsta nätterna i mitt liv (och nej, jag hade ingenstans att ta vägen och inga pengar att ta in på hotell för). 1 sanering räckte (bodde iofs inte så stort) och sedan var lössen borta. 🙂
  Min hyresvärd stod för alla kostnaderna och orsaken till att jag hade vägglöss var tack vare den medföljande madrassen i lägenheten. Efter min sanering tog jag kontakt med hyresgästföreningen och påpekade problemet och numera måste de boende själva köpa madrass till den möblerade lägenheten, ett steg i rätt riktning! 🙂

  Jag skriver om min upplevelse här, för alltid är det någon i samma situation som jag var i som googlar och söker hjälp!

 41. Nisse

  Ta aldrig in väskan i rummet innan ni inspekterat madrass och säng för bläckstänken som xyz tipsar om. Ha väskan stängd i hallen. Bedbugsen luktar mandel. Finns videos på youtube hur man inspekterar rum och websidor som berättar vilka hotell som är drabbade nu. Spread the word. De sprider sig som löpeld i sverige, man kan få dem på tåg, bussar och biografer från äckel som spridit dem dit.

 42. tompa

  har man möjlighet så dra ut hela sängen i solen, plocka isär den så gott det går – madrassen på en yta, trädelar på en yta och låt dem ligga ute hela dagen och vrid lite på dem i solen… det får bedbugs att sticka/dö – det blir för varmt för dem… jag brukar hyra hus o så i Indo änr jag är där och surfar – detta är riktigt bra metod 🙂

 43. Mikael

  Lustigt att så många totalt glömmer två saker som fungerar emot alla insekter.

  Först, vräk på alsolsprit, allt ifrån mygg till bitande bedbugs avskyr det. Sen, spraya med lavendel olja. Den har två funktioner, alla bitande insekter skyr den som pesten, och oljan är chitin lösande. Har sanerat riktiga infektioner i diverse boenden med lavendeln. Hemma i svea har den hittills fungerat emot fästingar, smörjer alltid innan svamp plock.

  Men, just att den fungerar så att den mjukar upp och förstör chittin gör den till ett perfekt verktyg mott löss i alla former.

  Sen doftar det gott med.

Svara till