Jorden runt på 9 månader – restips för gravida

Resa som gravid

Michael har tillsammans med sin fru sammanställt en informativ artikel om hur det är att resa som gravid. Tillsammans har de rest under två olika graviditeter, under den andra dessutom tillsammans med sin lilla dotter, blivande storasystern. Artikeln innehåller många bra tips och råd, och är garanterat till hjälp för alla som inte vill ge upp resandet trots bebislängtan!

Tänk att en putande mage kan bli så stor och tung fast samtidigt ge så stora möjligheter! Att i lokalbefolkningens och turisters ögon förvandlas från en resenär i mängden till blivande förälder ger fantastiska tillfällen att möta vuxna och barn. Det hade varit nästintill omöjligt att få reda på vissa saker om landet och människorna, om det inte vore för den där magen som alla fascineras så av. Det är möjligt och roligt att bege sig ut i världen med en växande mage, bara lite mera omständligt! Här följer lite saker att fundera på för den som är både res- och bebissugen!

De första månaderna
Under de första tre månaderna är risken relativt stor för missfall. Man brukar därför rekommendera att vänta med några storslagna resor till efter 12:e veckan. Om man får göra ett ultraljud och ser ett litet hjärta som klappar minskar dock risken avsevärt. De allra flesta kvinnor mår väldigt illa och är trötta den första tredjedelen av graviditeten och har varken kul på resande fot eller är särskilt roligt ressällskap. Men misströsta inte: illamåendet går över, nästan som av ett trollslag!


Planera resan
Planera resan och var beredd att åka någon gång efter vecka 12. Det finns de som fortsätter må dåligt ett tag till, eller – om man har otur – hela graviditeten. Men – hellre må illa och ha ledigt någonstans på ett planerat resmål, än att t.ex. tvinga sig till jobbet utan barnets pappa vid sin sida en stor del av dagen! Någon gång runt vecka 30 brukar många känna sig tunga och trötta igen, så att resa i 4:e till 7:e månaden brukar vara behagligt. Det finns dessutom regler hos flygbolagen för hur sent in i graviditeten man får flyga (se nedan) och reseförsäkringar upphör vanligen att gälla för allt som rör graviditeten i ungefär samma tid. Kontrollera vad som gäller på hemförsäkringen.
Kontakta mödravården, berätta om resplanerna och be om hjälp med att få reda på viktiga datum för kontroller, ultraljud osv. Blir man t.ex. avrådd från att resa utan att den man pratar med verkar ha fog för sina åsikter, kan man prova att vända sig till en annan barnmorska eller MVC. I Stockholm rekommenderas Mama Mia MVC (och BVC) varmt! De har erfarenhet av kvinnor som t.ex. bor utomlands och har andra former av önskemål, behov och funderingar under sina graviditeter.

Vaccinering
Man ger ett minimum av vaccinationer till gravida, särskilt under de tre första månaderna. Även om man som gravid har alla nödvändiga vaccinationer sedan tidigare, är det viktigt att prata med vaccinationscentralen för att se om det område man vill resa till är lämpligt för gravida. Malaria har exempelvis ett allvarligare förlopp hos havande och det är extra viktigt med malariaskydd, samtidigt som t.ex. meflokin (Lariam) inte skrivs ut.
Vissa myggmedel bör inte användas av gravida p.g.a. farliga gifter. Till exempel Mygga får myggor och annat elände att fly, men är skadligt för fostret. Dessutom får man känsligare hy när man väntar barn; jag använder vanligen Mygga utan problem och tog som gravid ytterst lite på bara utsatta delar en gång och fick brännmärken.

Flyget
Flygbolagen har olika regler för hur långt gången man får vara för att få flyga. Kontrollera detta med flygbolaget i fråga och ha med papper från MVC om beräknat förlossningsdatum i handbagaget. Är man på resande fot tidigt i graviditeten och planerar att vara borta länge, kan man även göra ultraljud utomlands för att fastställa beräknat förlossningsdatum. Se då till att få med papper att kunna visa upp för flygbolaget i samband med hemresan.

Checka in tidigt, berätta om graviditeten och be om en plats med extra benutrymme för att kunna lägga fötterna på en väska eller liknande under flygresan. Drick mängder med vatten! Blir man kissnödig är det bara en anledning till att röra lite på sig. Under en lång flygresa är stödstrumpor A och O! Ben och fötter kommer svullna upp ändå, men strumporna hjälper mycket.
Det ät också viktigt att röra på sig så mycket som möjligt under flygningen. Stödstrumporna kan sedan vara sköna att sova i för att ha en lätt känsla i benen på morgonen, eftersom det inte är så skönt med stödstrumpor i tropisk värme – eller snyggt om man inte har långbyxor. Tänk på att ränderna efter strumporna sitter kvar i någon timme… Många gravida kan få lite extra svullna slemhinnor och det kan därmed vara lite svårare än vanligt att tryckutjämna i samband med landning. (Använd inte nässpray.)

Kläder
Att ha kläder att växa i är förstås viktigast om man ska vara borta länge, men man kan bli förvånad över hur mycket magen kan växa över en natt. När jag trodde att jag hade lärt mig något efter första graviditeten, visade det sig att magen putar ännu fortare andra gången. Även en kortare resa blir bekvämare om man har byxor och kjolar med mjuk resår eller mudd runt magen och tröjor i stretchmaterial. Och, som vanligt kan man ju alltid hitta nya kläder på vägen.


Kroppen
Som gravid behöver man äta oftare än vanligt för att undvika illamående och trötthet. Därför kan det vara bra att ha lite russin, frukt eller kex i dagpackningen. Det räddade mig många morgnar! Dessutom kan man helt plötsligt avsky sådant man kunde äta innan graviditeten. Naturligtvis går det inte att förbereda sig på om eller vad det blir, men det kan vara skönt att veta. Förutom detta får somliga ett tokbegär efter viss mat, eller märker att t.ex. Yoggi är det enda som hjälper mot orolig mage, illamående etc.
Många gravida får, ju längre graviditeten fortskrider, problem med halsbränna. Då blir den där goda starka maten helt plötsligt inte så populär längre! Ett hett (!) tips är att ha med Novalucol eller liknande preparat. Det hjälper också att bara ligga på vänster sida, eftersom magmunnen lutar svagt neråt om man ligger på höger sida. Att dricka mycket motverkar också svullna ben, som lätt förvärras i varmt klimat och efter en lång flygresa.
Under graviditeten får många ökade flytningar och det är också vanligt med svamp­infektioner, vilket ju dessutom ökar i varmt klimat. Brukar man ha problem även i vanliga fall kan det vara idé att ha med medel mot detta. Ett par trosskydd kan också tas med hemifrån beroende på vart man ska åka.

Magen
Graviditeten innebär också att man kan bli hård i magen. Då gravida rekommenderas att äta tillskott av järn efter 20:e graviditetsveckan, blir man ofta extra hård i magen. Därför är det viktigt att dricka mycket vatten (försök undvika sockerhaltiga drycker!). Det kan också vara bra att ha med t.ex. Lunelax i dospulver.

Huden
Som gravid får man lätt pigmentfläckar i solen. Särskilt i ansiktet kan det uppstå bruna fläckar (melasma). De bleknar efter förlossningen men kan bli mer eller mindre permanenta, eller komma tillbaka i solen, särskilt om man har haft låg solksyddsfaktor eller bränt sig. Använd därför gärna hög faktor på hela kroppen och sunblock i ansiktet – brun blir man ändå!
När magen växer sträcks huden och är den torr ökar risken för bristningar. De som rest förut vet hur huden blir torr som fnöske av sol, bad och AC. Även om inga oljor/krämer/stift för växande magar garanterar att man slipper bristningar, är det ingen som kan argumentera mot att torr hy är mindre elastisk. Dessutom kliar det mer om magen är torr.

De flesta hudvårds­märken och butiker har oljor, krämer eller stift att massera och återfukta magen. Provlukta först; vissa av dem har intensiv doft och som gravid är man ofta lite känslig mot vissa dofter. Dessutom ska produkten tåla flygresan, värmen, inte läcka o.s.v. Jag valde The Body Shops stift under mina graviditeter eftersom den är i lätthanterlig stiftform och den klarade värmen. Det var också lätt att ha med extra i lager (ett stift räckte ca en månad och då hade jag även på brösten – de växer ju också). Stiftet doftar en hel del men var en doft som jag gillade.
Det är inte bara magen som växer när man är gravid; brösten ömmar ibland och svullnar. Ska man vara borta länge, kan det vara bra att resa med behåar som är lite större i kupan än vad man brukar ha. Det är dessutom skönt att ha en stadigare bh än vad man kanske är van vid. Brösten kan eventuellt också börja läcka lite under senare delen av graviditeten, vilket kan innebära att man behöver s.k. amningsinlägg (det finns både engångs och tvättbara) eller liknande. Mjölkstockning kan uppstå även under graviditeten. Var försiktig med kyla på brösten; en blöt bikiniöverdel, en resa på ett dragigt lastbilsflak eller AC:n på flyget kan se till att detta ovälkomna fenomen dyker upp. I värsta fall kan man ha bröstvärmare, men det brukar vara mer nödvändigt när man reser med barn som ammas.

De flesta gravida upplever att de är varmare än vanligt – särskilt om magen. I ett tropiskt klimat kan svallningar, svett och svullnad kännas lite värre förstås. Inte så mycket att göra åt det, mer än att vila, dricka mycket vatten, besöka AC-lokaler när andan faller på, och bada, bada, bada!
Värme påverkar förstås orken. Gör som lokalbefolkningen: vila/sov när det är som varmast. Och var beredd på att även om förutsättningarna är de bästa, kommer ändå orken vara sämre än vanligt. Så även humöret… Även i en van hemmamiljö pratar man om gravida kvinnors humörsvängningar, oro, minskade ork, sömnbehov, illamående, hunger, smärtor o.s.v. Det gäller att både den gravida och den/de hon reser med är så beredda som möjligt på att det är skillnad på att resa med en gravid!


Andra tankar
Alla som har rest en längre tid vet att humöret inte alltid är på topp. Lägg till detta alla hormonsvängningar, allmän oro för hälsan, tankar kring barnet och framtiden. Visst måste även gravida skärpa sig då och då, men ha respekt för alla dessa känslor! Prata med varandra. Även om man rest tillsammans otaliga gånger förut är det här en ny resa – på flera plan.
Under senaste resan med min man och vår 1-åriga dotter var jag gravid i 3:e till 7:e månaden och var extremt trött och illamående hela tiden. Maken upplevde det ofta som att han var ensam vuxen med två barn med mat- och sömnklockor som skulle följas, kisspauser som inte fick ignoreras och humörsvängningar som fick honom att gnissla tänder. Hjälp humöret genom att vila och sova så mycket och ofta det går – inte bara den blivande mamman! Var inte långsinta – släpp det som hände för 5 minuter sedan. Det blir en ny situation om en stund ändå…
Det är tungt att vara gravid. Man får dessutom foglossning. Det är inte helbra att svinga upp en tung ryggsäck på ryggen dagarna i ända. Packa snålare än vanligt och se till att res­kompisen får träna upp sig och bära extra tungt den här gången. Ett varmt, trött, blivande storasyskon vill bli buret, oavsett om mamma har en bebis i magen eller ej. Antagligen är det fler vuxna än den gravida med på resan; låt den/de andra bära! Var konsekvent och förklara för barnet så brukar de acceptera. Om man måste bära: ta barnet på ryggen. När jag själv blev tvungen att göra så i Mexiko, fick jag glada miner och utrop från flera håll; ”You carry baby same like us!”
På en av mina resor träffade jag en tjej som var gravid i 3:e eller 4:e månaden och som var med på en 3-dagars vandring i djungeln. Ingen svår strapats i sig, men ändå hel­dags­vandringar utan långa stopp för frukt eller mellanmål och med enkel övernattning. Hon la sig direkt efter kvällsmaten och sov tills hon vrålhungrigt illamående kastade sig över frukosten. Men hon fixade det! Det kan alla göra om man bara vet vad man ger sig in på. Om man nu verkligen vill; som gravid ska man inte låta sig övertalas och ingen borde heller försöka övertala en havande kvinna.
Ibland klarar man dock mer än man tror; När jag var i 5:e månaden och började känna mig stor och otymplig, upptäckte jag en tarantella som sprang längs golvet i lägenheten som vi hyrde. Ingen vet hur det gick till, men plötsligt stod jag på alla fyra uppe på diskbänken (som var bra mycket högre än den svenska disk­bänks­standarden). Det var säkert ett smidigt skutt, men efter att min man sett till att vräka snylt­gästen, fick han plocka ner mig till knästående på golvet där jag fick ta itu med ett gäng ofrivilliga samman­dragningar.
Ibland kan man som gravid få för sig saker och börja oroa sig. Det kan kännas betryggande att ha nära till sjukhus med t.ex. möjlighet till ultraljud. Men – det är ju faktiskt så att kvinnor över hela världen föder barn, så allt sådant brukar gå att ordna!
En av ultra­ljud­s­under­­sökningarna som jag ”missade” hemma fick jag fixa på Kuba. Allt ordnade sig trots språk­förbistringar, höga avgifter, lång väntan och en helt annan sjukhusmiljö och kvalitet än vad man är van vid hemma. Till slut satt jag där tillsammans med flera havande kubanskor som med hemliga leenden höll handen på sina magar och väntade på att få se en skymt av varelsen som sparkade där inne.

Ta med bok eller ladda ner app
Det kan också vara tryggt att ha med en graviditetsbok att söka information och råd i. Idag finns också jättebra gravidappar, bl a ”Gravidkalender” (finns både till Android och I-phone) och Liberoklubben (den är bra!) som är roliga att följa både vad som händer med fostret men också med mamman. Mammapraktika av Leni Söderberg innehåller mängder med värdefull information till både den blivande mamman och pappan. Där finns också plats för egna anteckningar som ger möjlighet att föra dagboksanteckningar över graviditetsresan. Jag gillade också Jenny Ekmans bok, Gravid : en fyll-i-bok om nio månaders väntan. Och en bok som många av mina vänner läste var, Att föda : en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter av Gudrun Abascal.


Det går inte att ha med sig allt som kan tänkas behövas under resans gång. Ingen graviditet är den andra lik – inte ens för samma kvinna första, andra, tredje gången. Reslängd, resmål etc. är andra faktorer som avgör reseapotekets storlek. Här följer ändå några saker som kan vara bra att ha med sig:

  • Intyg från MVC med beräknat förlossningsdatum och annan information
  • Vitaminer
  • Novalucol eller liknande som är ok för gravida
  • Järntabletter (prata med MVC om vilken styrka du behöver)
  • Pevarylkräm eller liknande
  • Lunelax dospulver eller liknande
  • Myggmedel som är godkänt för gravida
  • Solskydd med hög solskyddsfaktor
  • Stift, olja eller liknande att smörja in magen med
  • Stödstrumpor
  • Graviditetsbok för information, råd och dagboksanteckningar.

Slutligen…
Allt ovanstående är saker att tänka på, men utgå från dig själv när resan ska planeras. Resmålet, reslängden, de planerade aktiviteterna och exempelvis utbudet av apotek och sjukhus påverkar hur väskan ska packas. Under senaste resan med en bebis i magen begav vi oss bl.a. till Kuba, vilket innebar att reseapoteket var fullpackat. Resorna jag gjort under mina graviditeter har varit relativt långa, vilket inneburit att jag hade med mig saker för olika skeden i takt med att magen växte.
Att vänta barn är ett starkt minne och det blir ännu härligare att knyta an dessa ljuvliga och slitsamma minnen till platser och människor i världen. Ultraljudet på den nergångna kliniken, där läkaren råkade avslöja barnets kön. Morgonen på det där hotellet i den där staden då barnets pappa kände sparkarna för första gången. Dagen på stranden när det inte längre gick att ligga på mage i sanden utan att gräva ett hål för magen. Att få sådana minnen om ett barn som upplevde världen redan innan det blev en världsmedborgare är den bästa souveniren av alla!

Läs även mer här om hur det är att resa som gravid >

6 kommentarer på Jorden runt på 9 månader – restips för gravida

  1. Johanna Sueca

    Bra och välskriven artikel. Intressant läsning, även om jag nog inte ska ha bebis på minst tio år! 🙂

  2. Carina Järnhäll

    Åh vilken bar artikel!!
    Jag och min man älskar att resa, många säger si och så att det bör man minsann inte göra och det orkar du aldrig osv. Men denna artikel för mig säger att det kan man visst det, man ska inte knussla till deta bara utan vara beredd på att det kan va tufft men för det behöver man ju inte binda upp sig.

    Vill också ut och resa igen, men ska nu vänta tills våran bebis som e beräknad att komma om ca 2 veckor.

    Ni gjorde helt rätt!!
    Ha det bra!!

    MVH/carina

  3. Jimmy Herneheim

    Tack så mycket för en jättebra artikel.
    Jag och min flickvän arbetar båda två som guider för ett charterbolag på kreta och hon är gravid i 3:e månaden.
    Vi är bägge två förstagångs-föräldrar och självklart är frågorna många och okunnigheten om hur allt fungerar stor. Då är det lite jobbigt att vara i ett annat land, när läkarna knappt kan engelska, men precis som du skriver så kan man klara av så mycket mer än man tror, bara man bestämmer sig för det. Vi får dock se hur länge det fungerar för henne att jobba, då magen får mindre och mindre plats i uniformen och det kan vara svårt att alltid vara go och trevlig när solen gassar, den ena halsbrännan avlöser den andra och sömnen uteblir.
    Men vi försöker så länge det går. Det ska i alla fall bli ett oförglömligt äventyr.

  4. Erik

    Åh! Vilket underbart ämne!

    Den enda artikeln jag lyckats älska utan att egentligen läsa den, för jag måste erkänna att jag inte läst hela artikeln än då det inte är särskilt aktuellt med en att lägga någon bulle ugnen på 10+ år. Men då blir denna artikel guld, eh, nej DIAMANT värd!

    Tack som FAN!

  5. Erik

    Åh! Vilket underbart ämne!

    Den enda artikeln jag lyckats älska utan att egentligen läsa den, för jag måste erkänna att jag inte läst hela artikeln än då det inte är särskilt aktuellt med en att lägga någon bulle ugnen på 10+ år. Men då blir denna artikel guld, eh, nej DIAMANT värd!

    Tack som FAN!

  6. Vicky

    Jättebra artikel som tog upp mycket bra info.
    Jag saknade dock ett ämne, maten!
    Vi planerar att åka utomlands i vår men det börjar kännas besvärligt med just maten. Det här med att mejeriprodukter inte alltid är pastöriserade utomlands, hur vet man att frukt och grönsaker är ordentligt sköljda. Vad vågar man äta för att inte riskera toxoplasma och listeria?
    Jag är dessutom lakto-ovo vegetarian vilket redan gör mig lite besvärligare än andra. 🙂
    Personligen vill jag åka till Grekland, men då måste jag undvika fetaost, mjölk, yoghurt, tsatsiki. Vågar jag äta sallader ute på restaurang eller kommer ja behöva laga all mat själv för att känna mig säker?
    Det är här är min oro.

Svara till