Tre hundar på resa, på stranden

Tips inför din resa med hunden

Ska du ut och resa med din hund? Då gäller det att vara ute i god tid med förberedelserna, och det finns mycket att tänka på. Nedan går vi igenom de viktigaste punkterna, det som du kommer att behöva göra för att över huvud taget kunna ta med dig din hund ut i Europa och världen.

Skaffa hundens EU-pass

Det första som hunden behöver om du ska resa utomlands med den är ett eget pass. Att skaffa ett EU-pass till hunden är enkelt och kan göras hos din veterinär. Det kan dock ta tid, då hunden dels måste vara fullt vaccinerad mot rabies och dels också komplett behandlad mot bandmask. Detta kan ta tid, i värsta fall upp till ett halvår. Hunden ska också vara ID-märkt med ett mikrochipp.

Veterinärbesök

För resa utomlands med hund krävs vaccination mot rabies, denna vaccination kan ske med antingen en eller två sprutor. Vaccineringen ska sedan antecknas i hundens pass. Efter fullgjord vaccinering måste man också vänta i 21 dagar innan man får resa utomlands med hunden. I vissa fall krävs också att blodprov tas som visar att hunden har producerat tillräcklig mängd med antikroppar mot rabies.

Rävens dvärgbandmask

Beroende på vilket land du ska resa till kan också avmaskning av rävens dvärgbandmask krävas. Det kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor som kommer i kontakt med hundar som bär på den. Avmaskning av hundar är dock en relativt enkel procedur som inte tar någon längre tid.
Läs mer om Rävens dvärgbandmask på Jordbruksverket hemsida.

Planera resan noga

Transport av hunden kan vara ett problem, även om det oftast går att lösa. Flera flygbolag tillåter att små hundar följer med i kabinen, medan större hundar får åka i lastutrymmet medan vissa flygbolag inte tillåter hundar alls. Om flygbolaget tillåter hundar så kommer en godkänd bur att krävas. SAS har 8 kg som gräns, inklusive bur. Kolla respektive flygbolag för deras regler.

Boka flygbiljett

Att boka en flygbiljett när man ska resa med sin hund är en relativt komplicerad procedur. Då reglerna skiljer sig mellan både olika flygbolag och olika länder så måste man göra noggranna efterforskningar och vara ute i god tid. Det enklaste är att vända sig direkt till flygbolagen via telefon, det går även att ta hjälp av en resebyrå.

Reseförsäkring till hunden

Har du en hemförsäkring så ingår (oftast) också en reseförsäkring. På samma vis är det för hundar, för resor inom EU så gäller veterinärvårdsförsäkringen ofta som reseförsäkring för hunden. Reser man utanför EU bör man dock kolla efter en extra reseförsäkring åt hunden. Veterinärvårdsförsäkringen täcker oftast bara veterinärbesök..

Var den första som kommenterar

Svara till