Backpackar med ryggsäck i USA

Tips till luffare med ryggsäck!

Denna artikel ska ge råd och upplysningar till den som tänker luffa runt med ryggsäcken. De händelser som berättas som exempel är när jag var ute och luffade runt i Malaysia och Thailand med familjen för många år sedan. Så du har bestämt dig för att ge dig ut på en resa med ryggsäcken? Att resa runt som backpacker är det bästa sätter om du vill uppleva landet och folket där. Vill du endast koppla av och ha sol och strand så rekommenderas att du tar en charter.

Packningen

Packningen är väldigt viktig. I en ryggsäck så ska du ha med dig alla kläder och prylar som du behöver under hela din resa. Du ska även kunna köpa nya saker som du säkert vill ha med dig hem. Det viktigaste är ju själva ryggsäcken, att den är bekväm och funktionell. Se till att planera packningen väldigt noggrant och packa den flera gånger för att se att allt du vill ha med går i och att det inte blir för tungt. Gör upp en lista och pricka av sakerna allt eftersom. Det är väldigt irriterande att märka att man har glömt saker hemma.

Ryggsäcken

En bra ryggsäck är a och o här. Se till att du har en stark och stryktålig ryggsäck. Se till att den har många sidofack och att den kan öppnas både i botten och upptill. Det är väldigt jobbigt annars att komma åt det som ligger längst ner. Att den ska ha sidofack är självklart och att det ska finnas plats och möjlighet att binda fast till exempel liggunderlägg eller sovsäckar. Kom ihåg att du även måste kunna bära ryggsäcken, så köp inte en allt för stor ryggsäck.

Grejer att ta med

Här kommer även det som jag tycker är viktigt att ha med sig. Och en förklaring om det skulle behövas.

Liten ryggsäck

En liten ryggsäck som du enkelt kan vika ihop till nästan ingenting är väldigt praktiskt. Du har då en extra ryggsäck som du kan ta med dig till stranden. Och när den inte används så är det bara att trycka ihop och packa ner den.

Påslakan, underlakan och örngott

Kan verka mycket och onödigt, men det är väldigt skönt att ha med sina egna saker. En tröja i örngottet och du har en kudde. Påslakanet blir en skön sovsäck om det inte är för varmt, annars så är det bara att stoppa in en filt och du har ett täcke. Underlakanet är till för de gånger man inte bor på de renaste ställena. I Malaysia så delade jag säng med ett myrsamhälle. Då är det skönt att veta att det finns ett eller två tygstycken mellan dig och myrorna.

Magväska

Resecheckar, flygbiljetter och annat värdefullt ska ligga där. Förvara alltid magväskan innanför tröjan och byxorna. Se till att skaffa en så platt väska som möjligt så att det inte syns att du har en magväska på dig. Se sen till att packa alla papper i en plastficka. När vi var i en Nationalpark i Malaysia och vandrade så höll vi på att förstöra våra flygbiljetter och resecheckar. Det var så hög luftfuktighet och vi blev väldigt svettiga, så när vi kom hem och skulle kontrollera magväskorna så var de helt genomsura och biljetterna föll nästan i bitar. Som tur var gick de att torka. Men upprepa inte vårt misstag.

Sprutor och kanyler

När jag var i Malaysia så hade vi med oss våra egna sprutor och kanyler. Om nått skulle hända så ville vi ha rena sprutor. Vi behövde aldrig använda dem som tur var, men man vet aldrig. Är onödigt om man åker i turisttäta områden, men vi var ute och luffade på Malaysias östkust där det inte fanns så mycket turister.

Resedagbok

Att titta i en resedagbok i efterhand är väldigt roligt och att skriva den under resan kan vara en väldigt skön avkoppling. Själv så fyllde jag min bok. Se bara till att ta med pennor.Vill man inte skriva förhand, så kan man ju såklart även göra en resedagbok här på backpacking.se

Nytt resedagboksinlägg >

Vaccinationsintyg

Jag har för mig att vissa länder kräver att man ska kunna visa upp ett intyg på att man har vaccinerat sig. Hur som helt så är det aldrig fel att ha med.

En bra kniv

Med en bra kniv kan du göra mycket. Skiva frukt du har köpt, skära upp förpackningar. Se till att ha en riktig morakniv med dig. Gaffel kan man strunta i men kniven är nödvändig. Men för guds skull lägg den i den incheckade resväskan, så att du inte blir av med den direkt vid första utflygningen.

Lådor

En låda i storleken matlåda är praktisk. I den så förvarar du ömtåliga saker och småsaker medan du reser runt. Sen kan du även äta ur den om det skulle behövas.

Keps, solhatt

Enkelt att jämt ha med sig och ett väldigt bra skydd för solen.

Här finns en riktigt bra checklista inför resan >

Övriga råd och tips

Var vänlig och trevlig mot de folk du möter och respektera deras seder. Gör du det så går allt så mycket lättare och intressanta tillfällen kommer fram. När vi var i nationalparken så fick vi endast ha stugan i två dagar. Den var sen bokad av andra, mina föräldrar gick då på jakt efter ett vandrarhem. De kom lite fel och råkade gå till ägaren av stugorna som vi bodde i. Och efter ett tag så blev vi inbjudna till deras hem. En intressant och rolig upplevelse kan jag säga.

Andra personer hjälpte oss till hotell och stugbyar. Vi fick hjälp med att ringa och boka resan till nationalparken, medan ett annat svenskt par som lät otrevliga och var allmänt sura inte fick någon hjälp att ringa till flygbolaget. Så vänligt belönas.Våga lita på folk. Vi uppfattade folket i Malaysia som väldigt trevliga och tillmötesgående. Vi fick hjälp överallt och ingen var otrevlig.

Vi blev chockade när vi kom till turisttäta Bangkok. Där fick vi ett helt annat bemötande och man kände direkt att de endast var ute efter ens pengar. Så man får känna på pulsen på stället man är på och anpassa sig efter det.Våga resa utanför de kända turiststråken. Du har friheten med ryggsäcken, se till att du använder den också! Att komma ifrån de välkända turistställena och få känna på det riktiga livet i landet är en stor upplevelse.Se till att ta reda på om du behöver söka ett visum för att komma in i landet.

Var inte rädd för att köpa stora saker under resans gång. Kom ihåg att det är alltid möjligt att skicka paket med posten. Troligtvis så kommer du hem innan paketet som du skickade iväg för månader sen, men fram kommer det och du slipper att släpa på grejen hela tiden.

Sy gärna fast en svensk flagga på din ryggsäck. Mina föräldrar var ute och luffade över ett halvår i Mellan- och Nordamerika. De hade en svensk flagga på sin ryggsäck och en massa folk kom fram och ville prata med dom när de såg att de var svenskar. Prata med andra backpackers under resans gång för att utbyta tips om resmål. Och till slut, se till att ha roligt och upptäck landet du är i. Turistställena ser likadana ut var du än är i världen. Kom ut på landsbygden och möt folket i landet.

24 kommentarer på Tips till luffare med ryggsäck!

 1. martina

  Kanonbra tips som jag aldrig skulle tankt pa! Ska till Thailand o backpacka snart!Tackar sa mycket!

 2. Veronica

  Håller med de andra två. Bra tips o kul läsning. Det kom upp en eller två glödlampor när jag läste. ; )

 3. Frida

  Vad rekommenderar ni för strl på ryggan om man ska vara borta i tre månader i asien?!

 4. Simon Rydberg

  Tja, hur stor ryggsäck man ska ha beror ju på hur mycket packning man tar ned sig samt hur mycket man vill kunna köpa.
  Jag sprang runt med en 60l väska, en gitarr, en 20-30l väska plus en gigantisk trunk… aningen överdrivet och det var precis så att jag kunde gå med allt.. men så hade jag ju handlat lite grejjer också… 🙂

 5. Maria

  Herrejössus vad mkt grejer!! Fattar inte hur du orkade bära runt med det Simon?! Tack iallafall för tipset om plastfickan, lät som en bra ide. 🙂

 6. Ingela

  För er som ska ner till varmare länder och där luftfuktigheten är hög, tänk på att undvika en magväska av nylon. Försök att ha en av bomull istället. Av min egen erfarenhet så fick jag en väldig klåda och blev illröd på magen. Om man vill så kan man kopiera sina handlingar och låta de ligga kvar i ryggsäcken. Det är riktigt att kniven är nödvändig.

 7. Johanna Frölich

  Tack för en fin artikel. Vistt låter det mesta självklart, men det är kul att någon tar sig tid och förmedlat sina tips till andra.
  En liten synpunkt: Reselakarn i siden är svalt och blir stort som enknytnäve när man packar ihop det. Mycket bättre n vanliga sängkläder alltså. Och en annan sak. Ryggsäcken behöver inte alls ha massa fickor. Har man lite rutin så packat man i packpåsar och behovet av fickor försvinner!
  Inte dumt att packa det mesta vattentätt, de flesta ryggsäckar klarar inte monsunregn eller blöta havskajakturer. Tack igen!

 8. abbe

  Bra artikel. Ett tips är att dela upp pengarna man har på sig på dagsutflyckter o dyl. Så man inte behöver ta upp stora sedlar när man köper något smått tex mat eller t-shirt.

 9. Henks

  en liten plastlåda har jag inte tänkt på, det var smart val. men det kanske man kan köpa där nere? samma gäller egentligen kniv, borde finnas fina o billiga leatherman-kopior att köpa med sig.
  i magväskan tänker jag ha en zip-loc påse modell större. tack för tipsen!

 10. Fanny

  Den bästa plastlådan ever är en Tofulineglassburk. Perfekt storlek till en cous cous-sallad, eller annan matsäck. Jag luffade runt med en sådan i Frankrike i en månad och använde den nästan varje dag!

 11. Eva

  Hälften av alla de sakerna här hade jag inte ens tänkt på! Tur att man tittade förbi då! 🙂
  Keep up the good work folks!

 12. johan

  jag fann många bra tips. men vara vaksam i vilka områden ni använder en synlig svensk flagga på ryggan, det kan lätt hända att någon blir uppkastad på ett lastbils flak min mors bekand blev det nyliggen.han kunnde efter ett tag kasta sig själv från flaket i rullning men han klarade sig,
  men det kunde ha slutat mycket illa.

  annars var allt bra

 13. Linnéa

  Johan – ”men vara vaksam i vilka områden ni använder en synlig svensk flagga på ryggan, det kan lätt hända att någon blir uppkastad på ett lastbils flak min mors bekand blev det nyliggen.han kunnde efter ett tag kasta sig själv från flaket i rullning men han klarade sig,
  men det kunde ha slutat mycket illa.”
  Vad hade det med den svenska flaggan att göra?

 14. Marre

  Tack för bra tips, undrar dock vad som hänt med Martin Wennströms artikel, länken fungerar ej. Skulle vara intressant att se vad han rekomenderar att ta med sej på resan

Svara till