Guide till Kigali

Sara arbetar i Rwanda och har tidigare skrivit artiklar om landet. Denna gång får vi en utförlig guide till Rwandas huvudstad Kigali. Hon tipsar om färdmedel, boende, mat, och det mesta man kan tänkas behöva veta.

Kigali, likt övriga Rwanda, består av en mängd kullar. Det kan vara ganska förvirrande att få grepp om hur staden är upplagd. Vissa gånger refererar stadsdelarnas namn till en hel kulle och ibland till delar av en kulle. Kiyovu utgör till exempel en del utav en ”stadskulle” där du finner själva centrum. Kartor finns hos ORTPN (Rwandas turistbyrå) i centrum, de kan dock vara ganska svåra att tyda.

Visum

Svenskar behöver inget visum till Rwanda då man får turistvisum vid gränsen för tre månader. Ska man stanna i landet längre för till exempel volontärarbete eller praktik kan man få ”residence permit”, det kräver dock mycket pappersarbete och ungefär 2000 SEK. Dessutom tar det ganska lång tid och är mycket beroende på de tjänstemän som tar emot din ansökan. De flesta volontärer väljer att istället åka till något av grannländerna över en dag eller natt för att sedan återvända till Rwanda och få ytterligare tre månaders visum.
 

Valuta

Valutan i Rwanda heter Rwandiska Franc. För att omvandla till svenska kronor drar man bort två nollor och lägger till hälften av den summa som finns kvar. Alltså; 100 RFr är motsvarande 1,5 SEK, 1000 RFr är motsvarande 15 SEK, 5000 RFr är motsvarande 75 SEK. Räknar man på det sättet är man på den säkra sidan. Rwanda är förhållandevis dyrt vilket man bör tänka på då man planerar sin budget/resa.
 
ATM och växla
I nuläget (dec-06) kan man inte ta ut pengar med Master/Visa-kort på någon ATM i Rwanda, såvida det inte är ett rwandiskt bankkort. Enklast tar man ut pengar med sitt kort på Banque de Kigali i centrum, ligger i korsningen Ave du Commerce och Ave de la Paix.

Det finns en speciell kassa för att ta ut pengar med sitt kort (oftast kassorna 14-16). Du går först till en kassa för att lämna ditt kort (du behöver ha med dig fotolegitimation, körkort funkar lika bra som pass) och sedan till en annan kassa för att få ut pengarna.

Nu för tiden går det förhållandevis snabbt att ta ut pengar, ca 10 minuter om det inte är kö, annars kan man beräkna ca 40 minuter. Banken tar ut en avgift på ca 100 SEK per uttag, alltså oavsett hur mycket pengar man tar ut. Om du tar ut pengar för att betala gorillatillstånd så tänk på att de helst enbart accepterar amerikanska dollar.

Det går även att växla till sig RFr, främst med dollar. Detta går att göra både vid gränserna, i växlingskontor och på bankerna.

Mobil/Telefon

Mobiloperatören heter MTN och har butiker och ombud mer eller mindre överallt. Att köpa ett rwandiskt simkort kostar 3000 RFr, då får man även så att man kan ringa för minst 2000 RFr utav den summan.
I övrigt finns det i staden nästan överallt folk i gula MTN-västar som går runt med telefoner som man kan ringa ifrån för en mindre avgift. Dessa säljer även airtime att fylla på den egna mobilen med.

Svensk beskickning

Sverige har ingen ambassad i Rwanda, utan den ambassad som har Rwanda som ansvarsområde ligger i Nairobi. Det finns däremot ett sektionskontor vilket ligger i Kacyiru (rakt över från Hotel Novotel Umubano, om man säger Novotel till taxi chaufförer vet mer eller mindre alla).

Kontoret handlägger inte konsulära ärenden, men ska du vistas en längre tid i landet bör man komma till kontoret för att anmäla sig. Det ena är att anmäla sig på svensklistan, om man har något intresse av att få reda på eventuella händelser som anordnas, såsom midsommarfirande, lucia etcetera. Det andra är blanketter som går till Belgiska Ambassaden, vilken har ansvaret för en eventuell evakuering.

Sjukvård

King Faisal Hospital i Kacyiru är det som oftast används utav expats och turister. Telefonnummer är + 250 582421. För allvarligare fall skickas man dock oftast till Nairobi med flyg.

Språk

I Rwanda talas främst kinyarwanda och franska, men i allt större utsträckning även engelska. Som icke-fransk eller kinyarwanda talande, klarar man sig förhållandevis bra. Är man intresserad av språklektioner erbjöds det bland annat på ”Centre de Culturel” (ligger vid den största rondellen på stadskullen), i alla tre språken. För tillfället är centret stängt på grund av den rådande politiska situationen mellan Rwanda och Frankrike, och det är oklart om och när det kommer öppna igen.

På större möten erbjuds ofta simultantolkning. Många motoförare talar enbart kinyarwanda eller franska, men med hjälp av fingrarna brukar man kunna komma överens, tänk dock på att ”fem” inte visas med fem fingrar utan med en knuten näve.

Transport inom stan

Bussar som är i storleken mellan minibuss och vanlig svensk lokalbuss går på vissa rutter i Kigali, dock inte på alla ställen där du kan ta minibuss. Du betalar 100RFr då du stiger på. Bussarna tar enbart på det antal passagerare det finns sittplats till, så i jämförelse med minibussarna har du gått om utrymme. Bussarna har ingen speciell tid då de slutar gå, men man ser allt färre efter klockan sju på kvällen.
 
Minibussar går till de flesta platser man kan tänkas vilja besöka. De har speciella rutter och stannar enbart på hållplatser. För att gå av slår man lätt i metallskrovet. Minibussarna är förbjudna att stanna på andra platser än hållplatser och har även en maxgräns på antalet passagerare. Man sitter fyra på varje rad (tre där fram), plus konduktören, så då 20 personer är ombord kan du räkna med att det inte kommer på fler.

Vid det laget är det ganska trångt, men man kan förvånas över hur många människor som faktiskt ytterligare skulle kunna trängas på om de bara fick. Går du på längs med rutten kostar det 100 RFr, stiger du på vid utgångspunkten får du betala 150 RFr. Minibussarna har likt bussarna ingen speciell tid då de slutar gå. Det beror mycket på chauffören och hur mycket folk det är som vill åka med. Räkna dock med något annat transportmedel efter klockan åtta på kvällen.
 

Moto är motorcykeltaxi som dagtid finns precis överallt. På kvällarna är det dock betydligt glesare, men ändå förhållandevis enkelt att få tag på en. Alla auktoriserade motoförare har orangeväst och ska ha egen hjälm samt en hjälm till passageraren.

I augusti 2006 förbjöds motos för en tid då de orsakade så pass många olyckor och en del incidenter med rån och liknande skedde. Man började dock tillåta dem ganska omgående då det orsakade mer eller mindre kaos för minibussarna. Nu har man hårdare kontroller över motoförarna och de plockas ofta av polisen för att kolla att de till exempel har körkort.

I Rwanda åker det alltid bara en passagerare per moto. Priset kan vara beroende på hur bra du är på att pruta, men ofta håller de samma avgifter. En bra riktlinje är 500 RFr då du ska byta kulle, till exempel Kiyovu till Kacyiru. Inom en och samma kulle kan du räkna med ca 200 RFr.
 
Taxi, vita bilar ofta med en gul bred linje på nedre delen av bilen. Kör ej på taxameter utan priset måste förhandlas fram. Ofta ca 1000 RFr för resa inom samma kulle och 2000 om du ska till grannkullen.
 
Taxi Kigali, enda taxiföretaget i nuläget som kör på taxameter. De är dessutom det enda ”ordentliga” företaget som du till exempel kan ringa till och beställa taxi hos. Telefonnummret är 3122 (kort men korrekt), du får ofta betala lite mer än med de vita ”privata” taxibilarna. Men företaget är väldigt seriöst och känns väldigt pålitligt.

Marknader och Shopping

Kimironko, är den största grönsaksmarknaden i Kigali. Den ligger i Kimironko/Remera. Flera minibussar går hit.
 
För att handla mat i centrum i ”riktig” mataffär finns främst tre alternativ; det nybyggda City Market som ligger i Trade Union bredvid den största rondellen i centrum. Det här är så nära Coop du kan komma i Rwanda. Annars erbjuder BCK (även känt som ”the German Butcher”) och La Galette ett relativt gott utbud. I övrigt finns det mindre affärer lite överallt och många som säljer grönsaker och frukt från korgar längs gatorna.
 
Allt som är importerat är väldigt dyrt. Corn Flakes kostar till exempel runt 80 SEK, en burk krossade tomater runt 25 SEK, nivea lotion 150 SEK. De lokala produkterna håller dock en betydligt lägre kostnadsnivå.
 
Hantverks affärer finns lite överallt i Kigali, främst på stadskullen.
 
Man bör vara uppmärksam på att en lördag i månaden är det Umuganda (obligatorisk samhällstjänst för alla rwandier) varpå alla affärer är (eller åtminstone ska vara) stängda på förmiddagen, ofta öppnar det mesta upp runt ett tiden.

Mat

Kigali har väldigt många trevliga restauranger. Här kommer ett axplock utav dem.
 
Rwandiskt; Chez Robert har ofta stor god rwandisk buffé. Restaurangen ligger mittemot Hotell des Milles Collines i stadsdelen Kiyovu. Även Chez John i Kiyovu erbjuder prisvärd rwandisk mat, speciellt de typiska fiskspetten. Chez Costas har en mer lokal känsla över sig och här är sällan andra mzungus. Restaurangen drivs utav en halvgrek/halvrwandisk man som vuxit upp i Köpenhamn. Så som skandinav tas man oftast emot men öppna armar och är fem minuter senare polare med hela den rwandiska personalen.

I övrigt finns otroligt många mindre rwandiska restauranger, de brukar dock ha en tendens att variera ganska mycket i vad de har att erbjuda. Men i till exempel Kacyiru finns många mindre lunchhak där man kan äta buffé för mellan 800-1500 RFr beroende på vad som ingår. Typiskt brukar vara bananer i olika former, tilapia fisk, potatis, pasta, köttfärssås, pommes frites, kött etcetera.
 
Kinesiskt; Flamingo och Shangaï är att rekommendera. Det förstnämnda ligger i samma byggnad som parlamentet i Kacyiru. Restaurangen ligger högst upp och erbjuder en imponerande utsikt. Shangaï ligger mellan KBC (Kigali Business Center) och Novotel på höger sida om man kommer ifrån KBC, även det i Kacyiru.
 
Indiskt; Indian Khazana i Kiyovu har otroligt god indisk mat. Priserna är dock lite högre, men det anses av många vara Kigalis bästa restaurang. Annars finns även Ice & Spice i centrum som har trevlig indisk mat.
 
Italienskt; Sol e Luna har otroligt goda pizzor, restaurangen ligger dock lite längre ut från centrum i riktning mot flygplatsen. Papyrus i Kimuhurua är en kockskola med bra mat och trevlig atmosfär.
 

Boende

Boende för längre tid
Att hitta prisvärt boende i Kigali kan vara svårt. Personligen har jag haft tur och bor i byggnaden ”Sofaru” i stadsdelen Muhima, vilket ligger mellan Nyabogogo Buss Park och den största rondellen på stadskullen. För en tvåa utan ordentligt kök betalar jag 100 000 RFr i månaden. Lägenheten är då enkelt möblerad. Tillkommer gör el, vilket man köper på Electrogaz kontor och laddar upp sin mätare med. Är man intresserad av att bo här kan man gå till järnhandeln som finns på första våningen och fråga efter Mr Edward Ruterana eller ”The Boss” om man inte talar franska och inte kan förklara vem man söker.

Har man en större budget finns det just nu många hus till uthyrning, för ett tvåvåningshus med cirka 2-4 sovrum kan man räkna mellan 800 USD och 1300 USD i månaden. Dock ska det tilläggas att det ofta tillkommer att man bör ha vakt och betala dennes lön.

Det finns många volontärer och praktikanter i Kigali och ofta folk som söker rumskamrater. Ett sätt att annonsera kan vara att kontakta amerikanska ambassaden och be om kontaktuppgifter till The Gorilla Gazette, vilket är deras elektroniska nyhetsbrev. Det kommer ut varannan vecka och tar emot annonser om folk som både söker eller erbjuder boende. Annars så finns det ibland anslag vid till exempel La Galette eller BCK.

Aktiviteter/Besöksmål

Kigali har inte speciellt många direkta besöksmål. Men ett absolut måste är att besöka Gisozi Memorial. Utöver viloplats för x-antal offer från folkmordet finns här även ett väldigt välplanerat och intressant museum om folkmordet, bakgrund, händelseförlopp och konsekvenser.
 
Utöver det brukar ett typiskt besöksmål efter filmen ”Hotel Rwanda”:s premiär vara Hotell Des Milles Collines. Det är det ”riktiga” Hotell Rwanda, men inte det som visas i filmen, då den spelades in någon annanstans.
 
ORTPN erbjuder bussturer runt Kigali. Man tas då med till diverse byggnader, som kan argumenteras vara mer eller mindre sevärda. Kontakta ORTPN för prisuppgifter och information. Tel +250 576514
 
Vill man slappa vid en pool finns det möjlighet för det på bland annat Hotel Novotel, Hotel des Milles Collines och Hotel Intercontinental. Den senaste är gratis, du förväntas dock att handla någonting att äta eller dricka.
 
The Eye, är en gratis turisttidning som utkommer ungefär tre-fyra gånger per år. Här finns utöver kontaktuppgifter till olika hotell, även en kalender om de större saker som sker i Kigali.
Är du i Kigali en längre tid rekommenderar jag dig även att anmäla dig till The Gorilla Gazettes nyhetsbrev, då även de har en kalender över saker som sker.

Nattklubbar/Uteliv

Cadillac är Kigalis just nu mest populära nattklubb. Här blandas främst hiphop, rnb med en del afrikanska rytmer. Mycket folk och alltid en majoritet rwandier. Inträde är 1500 RFr.
Det finns även en nattklubb i shoppingcentret KBC i Kacyiru, den heter Planet Cinema and Club och är mindre och inte fullt lika populär som Cadillac.

La Republika är även relativt populärt bland dem som inte direkt är ute för att dansa, utan mer är ute efter att hänga i loungen.

The American Club, drivs utav de amerikanska marinsoldaterna som är stationerade i Kigali. Här visas film varje fredag. Dock måste man antingen vara medlem, amerikansk medborgare eller komma dit som gäst med någon som är något av de överstående. Där finns även en bar och enklare matservering.
Banana Jam Café, baren vid poolen på Hotel Intercontinental, har livemusik på helgerna och är periodvis väldigt populär att besöka.

Tidigare anordnades de flesta kulturella uppträdanden utav Fransk-Rwandiska kulturcentret, men det är som tidigare nämnt i nuläget stängt.

Säkerhet och att resa på egen hand som tjej

Personligen upplever jag Kigali som otroligt säkert. De brott som sker är i stort sett ficktjuveri eller inbrott. Blir man bestulen har förövaren i princip aldrig vapen. Vid inbrott sker dessa främst då folk inte är hemma eller då de sover. Om någon vaknar brukar tjuvarna ofta snabbt lämna huset. Man är ute efter saker, inte efter att skada någon.

Jag bor själv i en lägenhet fem minuters promenad från centrum och har ofta kommit hem med moto, privat taxi, eller taxi Kigali sent på kvällarna/nätterna utan att känna mig osäker. Senare på kvällarna brukar jag dock undvika att gå själv.

Man bör dock, som alltid, om man planerar ett besök hålla sig ordentligt uppdaterad om den politiska situationen. I nuläget är det vist att särskilt hålla sig informerad om utvecklingen mellan Frankrike och Rwanda. Sedan alla franska beskickningar stängdes ner och alla franska diplomater utvisades i början av december 06, händer det att man, speciellt på landsbygden, kan få en aggressiv fråga om vilket land man är ifrån. Då människor förstår att man inte är fransk ändras dock ofta attityden.

2 kommentarer på Guide till Kigali

 1. Daniel Svedin

  Ville bara säga tack för mycket värdefull information om det mesta som man funderar över innan man reser. Jag skall själv resa i maj till Butare (södra Rwanda). Kanske återkommer jag med fler frågor men just nu har Du stillat de de flesta funderingarna.
  /dalmas74

 2. Erik

  Ett litet tillägg till en redan extensiv guide!

  New modern Guesthouse har rum för 4000, stället precis mittimot La Bellevie Lodgement,
  bakom (Church La Familla presis vid den största rondellen) finns det billigaste boende för 2000 (inte bekräftat då det inte fanns någon där där jag besökte), det skall vara bra också. Rent of varmt i durschen.

  Auberge la Cavern kostar 8000 i nuläget.

  Sådärja!
  Erik

Svara till