Follow the Moskva…

Moskva är väl knappast känd som en grön stad, varken i bildlig eller bokstavlig mening. Röda Torget är den totala motsatsen till en grön park. Men det finns faktiskt gott om härliga parker i Moskva för den som tröttnat på shopping och sightseeing. 
Vi söker oss till parkerna av olika anledning. Vissa vill roa sig, andra kopplar av, någon kanske joggar eller cyklar. Astrid vill mest bara andas!

Gorkijparken är kanske den mest kända parken i Moskva (möjligen tack vare Scorpions) och stadens största nöjesfält, men för oss bortskämda Lisebergsbesökare ser det tyvärr ganska sorgligt ut. Här bland karusellerna har inte blåst någon förändringarnas vind på länge och jag skulle tänka mig för både en och två gånger innan jag satte mitt barn i den berg-och-dalbanevagnen. Vid dammen kan man hyra trampbåt och trampa runt och skrämma slag på de stackars änderna. Mycket populärt!

Det finaste med Gorkijparken på sommaren finns ändå i slutet av den. Vid Moskvaflodens strand precis efter gångbron finns flera plattformer där moskvaborna samlas då och då för att dansa till medhavd musik. Tango, lindy-hop, irländskt, street dance och rock ’n’ roll tills solen går ner. På vintern spolas hela parken upp till en enda enorm skridskobana! En massa hack i isen förstås men då har man ju något att skylla på när man trillar omkull!

Muzeon Art Park ligger bakom Centrala Konstnärshuset mitt över vägen från Gorkijparken. I denna förhållandevis lilla park står ett stort antal gamla störtade kommuniststatyer och andra skulpturer. Bland de omplacerade statyerna ses t.ex. den omtalade Dzerzjinskij från Lubjankatorget.

På en liten utomhusscen i parken hålls konserter, här finns en lekplats för barnen och café för den som är sugen. Dessutom gott om parkbänkar med kyssande par. Några av bänkarna är gungor! Mitt i Moskvafloden utanför parken står den där store Peter på skeppet och det är faktiskt bara från en gunga i Muzeon som detta monument (moskvabornas hatobjekt) riktigt gör sig!

En av mina favoritparker är den stora Kolomenskoe i söder. Här kan man vandra bland äppelträd och gamla men nyrenoverade kyrkor, bland annat en vit kyrka med vackra guldstjärnebestänkta djupblå kupoler. Vore det inte för en rand av höghus som lyser i solen vid horisonten hade man lätt kunnat glömma att man befann sig i en storstad. På våren firar man här i parken maslenitsa på traditionellt vis, med eldande av enorm halmdocka och ätande av pannkakor i mängder. Här går bra att åka skidor och pulka i backen ner mot Moskvafloden när snömängden tillåter. Förbudet att bada stoppar inte alla badsugna en het sommardag.

Två stationer längre ut på samma metrolinje ligger nästa gamla herrgård, Tsaritsino, alldeles nyligen totalrenoverad. Byggnaderna, som förr mest var gamla ruiner, är nu alldeles upprustade och ståtliga. På sommarhalvåret ljuder klassisk musik från en stor ljus- och musikfontän. Runt dammarna och genom parken går bekväma grusade stigar att gå eller cykla på. Här hålls många evenemang, bland annat allrysk honungsmarknad och hippieträffar. En populär konstnärspark.

Segerparken ligger på Poklonnaja gora öster om centrum och metrostationen heter som parken, Park Pobedy. Mitt fram står en obelisk med namnen på alla städer där andra världskrigets slag ägde rum. I obeliskens topp hänger segergudinnan Nike med en lagerkrans i handen och vid dess fot hugger Sankt Göran av huvudet på draken medelst en lans (hmmm?). Bakom muséet ligger parkens lite grönare del. Där kan man mycket väl fördriva en solig dag i gröngräset trots att krigsmonumenten och statyn till minne av förintelsen kan lägga sordin på feststämningen. Utom på segerdagen den 9:e maj förstås! Då finns ingenting som kan förstöra stämningen i Segerparken!

Kuzminki heter en välbesökt park som ligger öster om centrum, på den lila metrolinjen. Detta är en park för alla åldrar! Här brukar bland annat östra Moskvas babusjkor och dedusjkor samlas och roa sig. På parkbänkarna sitter gubbar med dragspel och bredvid sitter gummor och spelar på skedar. De som inte behärskar varken dragspelet eller skedarna dansar, klappar i händerna och skrålar «tjastusjki». En underbar syn! Runt omkring de avlånga dammarna sitter de något yngre och dricker öl, de ännu lite yngre susar förbi på sina cyklar och de allra yngsta äter sockervadd och tjatar till sig en ridtur på ponnyn.

Botaniska trädgården på Vladykino. Parken är trevlig förstås, men inte alls vad man förväntar sig av en botanisk trädgård. Här finns inga skyltar som berättar vilka växter det är du ser, inga kartor med de mest intressanta växterna utmärkta, inga växthus (de finns på ett helt annat ställe).

Området där det odlas lite mer exotiska och spännande grejer är stängt för allmänheten och tar du dig in genom gallret och över den lilla bäcken så motas du ut igen av arga rop. Om du går in genom huvudentrén, och inte klättrar in genom ett hål någonstans i staketet, så kostar det några rubel i inträde men så hålls parken också fri från skräp. Vill du besöka den vackra japanska trädgården får du punga ut med 30 rubel till.

Botaniska trädgården på Prospekt Mira däremot är en riktig botanisk trädgård. Inte överdrivet stor men dock med upplysande skyltar med växtnamn på. Även här är mycket stängt för dem som inte har ringt och bokat en exkursion. I dammen simmar fiskar och bland blommorna surrar bin. På antalet foton tagna en solig dag överträffas botaniska trädgården nog bara av Röda torget! Parken är aningen krånglig att hitta då du måste gå igenom ett hus för att komma in i parken.

Skogsparken, Bittsevskij park, i södra Moskva, är möjligen mest (ö)känd för en seriemördare som härjade här i området i ett par decennier och kallades Bittsevskijgalningen. När han åkte fast för ett par år sedan erkände den unge mannen 63 mord sedan slutet av 80-talet. Han hade ställt en pjäs på ett schackbräde för varje mord och hade planerat att fylla hela brädet.

När han fick frågan vad han skulle ha gjort när det var fullt svarade han: «Då hade jag slutat…eller tagit fram ett nytt.» Nu för tiden patrulleras parken av ridande poliser. Två små åar rinner genom skogen och mitt i parken i höjd med norra Tjertanovo öppnar sig en stor glänta som kallas «kala berget» och påminner om Londons Hampstead heath. Här åker barnen pulka på vintern och på sommaren ligger man i gräset och solar. Bittsevskij park är perfekt för en joggingrunda!

2 kommentarer på Follow the Moskva…

 1. IlidenStormrage

  Trevliga parker!:)
  En fråga bara, hur varmt blir det under sommaren i Moskva? Vad jag kommer ihåg så kunde det blir rätt så hett ibland!

 2. Astrid Sallstrom Rykova

  Ja, usch ja!
  Hett som i Målilla, ungefär. 😉
  Typiskt inlandsklimat. Blåser ju dessutom inte minsta fläkt inne i stan. Då är det bäst att fly fältet och bege sig ut till någon park!

Svara till